Pudra de curatat dintii - o alternativa naturala pentru pastele de dinti pline de fluor

Prima mea incercare de a inlocui pastele de dinti clasice cu ceva mai sanatos a fost acum cativa ani cand m-am orientat catre pastele de dinti bio, insa mi s-a parut atunci (si mi se pare si acum pentru cea mai mare parte), ca sunt niste produse destul de scumpe asa ca am mai cautat alternative. 

Popular printre adeptii unei ingrijiri naturale se afla sapunul pentru dinti dar mai ales pudra de curat dintii. Daca sapunul nu m-a incantat prea tare din pricina gustului (caci da, am incercat), praful pentru dinti s-a dovedit a fi o solutie simpla, la indemana, eficienta si chiar placuta.

Dar mai intai... 

De ce sunt de evitat pastele de dinti conventionale?

Principala problema este continutul de fluor care teoretic ar avea rolul de a ne proteja de aparitia cariilor. Insa se pare ca lucrurile nu stau chiar asa, exista o controversa puternica pe aceasta tema, deoarece fluorul este o substanta toxica ce are efecte nefaste asupra sanatatii umane cand este absorbit in anumite cantitati.

Daca ati observat, pe toate pastele de dinti scrie "A nu se inghiti" si "Copiii sub 6 ani se vor spala pe dinti sub supravegherea unui adult cu o cantitate de pasta de dinti de marimea unui bob de mazare pentru a reduce cantitatea inghitita. Daca se administreaza fluor din alte surse consultati medicul dentist", tocmai datorita acestei fluoruri de sodiu care prezinta riscuri pentru sanatatea noastra.


Mai pe scurt, iata ce efecte are ingerarea de fluor .

I. Poate cauza FLUOROZA DENTARA (paradoxal!), o afectiune caracterizata prin fragilizarea dintilor si aparitia de pete pe suprafata lor in special in perioada de dezvoltare a dintilor (0-8 ani), atunci cand este ingerat in cantitate prea mare. De aici si avertismentul de a nu inghiti si cel legat de copii pe tuburile de pasta de dinti, avand in vedere ca multi copii inghit in fiecare zi o cantitate semnificativa de fluor doar din pastele de dinti.

FDA a cerut din 1997 ca pe toata pastele de dinti sa fie trecut un avertisment legat de toxicitatea fluorului deoarece in special copiii care inghit multa pasta de dinti pot suferi o intoxicatie acuta cu fluor sau chiar moarte. Un singur tub cu pasta de dinti pentru copii de la o firma cunoscuta poate provoca moartea unui copil ce cantareste mai putin de 30 kg prin continutul sau de fluor.

II. AFECTEAZA METABOLISMUL GLUCOZEI
Numeroasa studii facute atat pe animale cat si pe oameni au aratat ca florul ingerat in doze asemanatoare celor inghitite de copii scade nivelul de insulina si creste cantitatea de glucoza in sange, stfel incat putem sa ne intrebam pe buna dreptate daca fluorul nu are vreo legatura cu aparitia diabetului la varste din ce in ce mai fragede. Mai multi cerectatori chiar au sugerat ideea ca pentru copiii cu diabet sa se foloseasca paste de dinti cu continut scazut de fluor.

III. Afecteaza GLANDA PINEALA, organul din corpul nostru care acumuleaza cea mai mare cantitate de fluor. Glanda pineala este responsabila de producerea melatoninei care regleaza ritmul circadian al corpului, perioada de pubertate la femei si ajuta la protejarea celulelor corpului de radicalii liberi. Astfel, este dovedit stiintific ca fluorul reduce cantitatea de melatonina, acest lucru ducand la accelerarea maturizarii sexuale la femei.
sursa
Este lesne de inteles ca cei mai expusi la efectele nocive ale fluorului sunt copiii, pentru care este cu atat mai important sa foloseasca o pasta de dinti bio sau naturala.

Ar mai fi o gramada de povestit despre efectele nocive ale fluorului dar cum trebuie sa ajungem si la reteta de praf pentru dinti va recomand sa citit mai multe despre acest subiect pe www.fluoridealert.org , principalul site pe care l-am folosit si eu ca sursa de informatie pentru acest articol deoarece este foarte bine documentat.

Desigur, pe langa fluor mai avem in pastele de dinti conventionale si SLS, un surfactat sintetic, sau triclosan, antimicrobian puternic care interfereaza cu sistemul nostru hormonal si cate si mai cate...dar le discutam alta data daca vreti :)


Acum, scurt si la obiect...

Reteta de pudra pentru curatat dintii

70% argila alba
15 % bicarbonat de sodiu
15% sare de mare fina
uleiuri esentiale de menta, eucalipt, tea tree

Un alt ingredient foarte folosit pentru prepararea pudrelor pentru dinti este carbonatul de calciu, abraziv bland, insa cum eu nu am avut la indemana acum am sarit peste el acum si nu am observat vreo schimbare sau vreo diminuare a eficacitatii produsului. Imi mai place sa adaug si pudra de scortisoara pentru aroma placuta, pudra de rizom de iris, des folosita ca si ingredient in pastele de dinti, pudra de cuisoare sau pudra de menta.

Dupa cum vedeti, reteta este flexibila si va puteti juca cu ingredientele, singura conditie fiind ca argila alba sa fie in proportie de 60-70% astfel incat pudra sa nu fie prea abraziva pentru dinti.

Se depoziteaza intr-un recipient inchis. Mie cel mai usor imi este sa iau cu periuta umeda cantitatea necesara direct din recipient, ce ramane pe periuta este suficient pentru o periere, insa daca vreti sa fiti extra-careful si sa nu lasati strop de umeaza sa patrunda puteti rasturna mai intai cantitatea necesara in capacul recipientului si sa luati de acolo pudra cu periuta. Acum va spalati in mod normal si apoi clatiti. Nu face spuma insa senzatia de prospetime de dupa este uimitoare!

Curata si albeste dintii, improspateaza respiratia si e 100% naturala si super simplu de preparat. Ce va puteti dori mai mult? :)


Daca ti-a placut articolul nu uita sa-l distribui si prietenilor tai!


2 comentarii:

  1. eu sunt mai lenesa, folosesc doar argila cu sare, insa nu m-as mai intoarce la pasta de dinti conventionala. Multumesc pentru post, chiar ma gandeam ce uleiuri esentiale as putea adauga. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daa, si mie mi se pare combinatia asta net superioara oricarei paste de dinti...senzatia de curat si proaspat nu se compara! Menta si tea tree sunt clasicele arome mentolate (ca si eucaliptul), insa mie imi place si cu uleiuri esentiale de citrice ;)

      Ștergere