Sodium Lauryl Sulfate (SLS) si Sodium Laureth (SLES)

Sodium Laureth Sulfate (SLES) si Sodium Lauryl Sulfate (SLS) sunt substante chimice regasite in compozitia multor sampoane, detergenti, paste de dinti si alte produse care fac spuma, fiind de fapt agenti spumanti cunoscuti drept surfactanti.
 
Din pacate, atat SLS cat si SLES, sunt substante chimice periculoase, foarte iritante. Departe de a oferi un “par stralucind de sanatate” si “piele frumoasa”, sapunurile si sampoanele care contin aceste ingrediente pot cauza leziuni directe ale foliculului de parsi pielii, leziuni permanente ale ochilor la copii si chiar toxicitate la nivelul ficatului.
Desi SLES este oarecum mai putin iritant decat SLS, el nu poate fi metabolizat de catre ficat, drept pentru care efectele lui sunt mult mai persistente. Astfel, el nu numai ca ramane timp indelungat in tesuturi, ci si provoaca o risipa de energie a organismului, care face eforturi pentru a-l elimina.
Un raport publicat de Colegiul American de Toxicologie in 1983 arata ca o concentratie de SLS de pana la 0,5% poate provova iritatii iar in concentratii de 10-30%, aceasta substanta produce coroziunea pielii si iritatii severe. Institutul National de Sanatate responsabil cu produsele de uz casnic enumera peste 80 de produse care contin SLS sau SLES. In unele sapunuri, aceste substate se gasesc in concentratii de pana la 30%, situatii numite in raport “foarte iritante si periculoase”.
Sampoanele sunt printre cele mai comune produse ce contin SLS si SLES. Legate de acestea, s-au raportat iritatii ale ochilor, scalpului, par incurcat, zbarlit,cu varfuri despicate si care se rupe si cade cu usurinta, umflaturi la nivelul mainilor, bratelor si fetei etc.
Si totusi, de ce sunt folosite in sapunuri si sampone substante atat de periculoase ca Sodium Laureth Sulfate si Sodium Lauryl Sulfate?
Raspunsul este simplu- pentru sa sunt ieftine. SLS-ul din sampoanele/gelurile de dus/sapunurile noastre este acelasi cu cel din spalatoriile auto si atelierele mecanice, unde este folosit pentru a degresa motoare!!
In acelasi fel cum curata motoarele de masini, aceste substante dizolva sebumul natural secretat de piele, ceea ce duce la o uscare a acesteia (ati observat doar ca dupa ce va spalati cu un gel de dus obisnuit este aproape imposibil sa rezistati fara sa va dati cu crema, deoarece apare o intensa senzatie de piele care crapa – mie cel putin asa mi se intampla inainte sa folosesc sapunuri facute in casa). 
 
Este de asemenea stiut faptul ca ele si denatureaza proteine ale pielii, ceea ce nu numai ca provoaca iritatii dar permite si substantelor nocive din mediu sa patrunda la nivelurile inferioare, mai sensibile ale pielii. Aceasta denaturare a proteinelor pielii paote fi implicata chiar si in aparitia cancerului de piele si a altor tipuri de cancer. 
 
Probabil cel mai ingrijorator este faptul ca SLS-ul si SLES-ul sunt absorbite in organism prin aplicarea la nivelul pielii. Odata absorbite, unul dintre principalele efecte nocive este acela de a simuleaza activitatea hormonulu estrogen, ceea ce duce de la sindromul premenstrual si simptome de menopauza pana la scaderea fertilitatii masculine si cresterea riscului de cancer de san, situatii in care este cunoscuta implicarea nivelului de estrogen.
Iata o lista cu produse in care gasiti din belsug SLS si SLES: sapunuri, sampoane, spumante de baie, pasta de dinti, detergenti folositi in gospodarie, detergenti de rufe, sampoane si sapunuri pentru copii, produse pentru indepartarea petelor, detergenti de covoare, lipici pt textile, gel de dus, crema de ras, rimel, apa de gura, geluri de curatare pentru fata, crème si lotiuni, crème de protectie solara etc.
SLS-ul si SLES-ul din produsele destinate copiilor reprezinta in mod special un semnal de alarma. Esre cunoscut faptul ca, indiferent daca intra in contact direct cu ochii sau nu, aceste substate aplicate la nivelul pielii se aduna in anumite concentratii si la nivelul ochilor. Astfel, este afectata dezvoltarea normala a ochiului iar daunele produse in acest sens sunt ireversibile.
Sa nu credeti ca doar pentru ca un produs este etichetat drept natural el nu contine SLS sau SLES.Daca veti verifica lista cu ingrediente, veti descoperi ca cele mai multe marci de tipul “Natural” sau “Herbal” inca mai folosesc aceste substante chimice periculoase.
Acest articol este preluat si tradus de pe site-ul http://www.natural-health-information-centre.com/ O chestie curioasa care am gasit-o pe acest site este glicerina trecuta in lista de ingrediente cosmetice periculoase. Dupa aia m-am lamurit eu ca era vorba despre glicerina artificiala, de sinteza ("Glycerin chemically produced"). Am zis sa mentionez chestia asta ca sa nu aveti si voi aceeasi nedumerire:) 

Sursa imaginii: flickr.com

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu