In ultima vreme auzim tot mai des despre uleiuri virgine, extravirgine, presate la rece sau nu, de prima presa, crude sau rafinate, dezodorizate, precum si alte atribute. M-am gandit ca ar fi bine sa clarificam un pic toti acesti termeni care pot crea confuzii uneori.
Uleiurile se se obtin din seminte, fructe sau alte parti ale plantei, bogate in grasimi, prin presare mecanica sau prin exragerea cu solventi chimici.
Presarea mecanica poate fi:
la rece - materialul vegetal nu este supus nici unui proces termic; sunt uleiurile cele mai sanatoase si cu cei mai multi nutrienti, avand insa neajunsul de a rancezi mai repde. Deseori, prezinta depuneri pe fundul sticlei insa acest lucru nu afecteaza calitatea uleiului, dimpotriva, atesta inca o data gradul redus de prelucrare.
la cald - inainte de presare, materialul vegetal este incalzit pentru a mari fluiditatea uleiului, randamentul economic creste, produsul final nu mai este atat de sensibil la oxidare (rancezire) insa multi din compusii nutritivi se pierd (proteine, vitamina, minerale) si o mare parte a acizilor grasi sufera transformari.
sursa |
Evident ca extragerea cu solventi chimici este cea mai daunatoare, intrucat acestia pot ramana ca reziduuri in produsul final, afectandu-ne sanatatea.
Alti termeni care se folosesc pentru uleiuri:
ulei virgin - ulei extras din prima presare mecanica la rece a materialului vegetal, numit si ulei de prima presa (urmatoarele etape dupa prima presare nu mai sunt facute prin presare mecanica la rece astfel incat sun utilizate temperaturi mai inainte si solventi chimici pentru extragerea uleiului)
Uleiul extravirgin este tot un ulei virgin, obtinut prin presare mecanica. Acest termen a fost introdus in productia de ulei de masline, unde deosebirea dintre uleiul extravirgin si cel virgin este data de aciditatea lor (cel extravirgin trebuie sa aiba o aciditatea mai mice de 0,8% iar cel virgin mai mica de 2%). Aceste valori sunt date de mai multi factori, printre care cultivarea, selectia sau depozitarea maslinelor.
De asemenea uleiurile virgine pot fi purificate prin procedee de filtrare mecanica, pentru a elimina impuritratile. Daca uleiurile virgine nu sunt purificate, atunci ele se numesc uleiuri crude (contin anumite impuritati care le pot da un aspect incetosat, culoarea lor este mai pronuntata).
Uleiurile rafinate trec prin cateva procese pentru a ajunge al acest statut. Mai intai sunt eliminate toate impuritatile si acizii grasi liberi (acest lucru le prelungeste durata de "viata"), prin saponificare si centrifugare (rafinare chimica) sau prin distilare (rafinare fizica). Apoi sunt albite prin eliminarea pigmentilor responsabili de culoarea naturala a uleiurilor. Dupa aceasta urmeaza dezodorizarea prin care se neutralizeaza mirosul natural al uleiurilor; in cursul acestui proces se reduc semnificativ si urmele de pesticide din ulei. Acest procedeu se desfasoara prin mijloace fizice (prin folosirea jeturilor de abur) si fara nici un fel de compus sintetic, motiv pentru care uleiurile dezodorizate (fara celelalte procedee de rafinare) sunt compatibile cu standardele de certificare organica.
Cam astia ar fi cei mai utililizati termeni cand vine vorba de uleiuri. Evident, cele mai sanatoasa sunt cele virgine.
Sper sa va fie de folos articolul,
Hugs
Cam astia ar fi cei mai utililizati termeni cand vine vorba de uleiuri. Evident, cele mai sanatoasa sunt cele virgine.
Sper sa va fie de folos articolul,
Hugs
Chiar e de folos postul :), aveam unele semne de intrebare. ty!
RăspundețiȘtergere