Mirajul sapunurilor "din glicerina solida"



Ce as putea eu avea cu niste astfel de sapunuri frumoase, colorate, parfumate etc?
Pai simplul fapt ca in jurul lor s-a creat un adevarat mit intretinut de manufacturierii de sapun nestiutori si neinformati care sustin sus si tare ca sapunul este facut "din glicerina solida" si ca urmare nu contine soda!


Sapunurile acestea "de glicerina" nu sunt de fapt facute din glicerina ci do
ar contin acest ingredient intr-o proportie mai mica sau mai mare, glicerina inlocuind uleiul in exces din sapunurile clasice.
Acum sa va spun mai exact cum se face baza de sapun de glicerina din experienta proprie, nu din auzite.

Se porneste cu un sapun normal (adica din acela facut cu ulei, apa si soda) care insa trebuie facut la cald dupa care, pentru a-i da
textura aceea specifica si aspectul translucid se adauga o cantitate generoasa de alcool etilic, putina glicerina (pentru ca uleiul in exces folosit in mod normal pentru hidratare ar "incetosa" sapunul") si un sirop de zahar cu apa...totul se fierbe apoi vreo 1-2 ore, dupa care se toarna in forme si gata...asta e faimosul sapun "fara soda".

Daca se doreste un aspect cu totul transparent este nevoie si de ceva acid stearic.
Deci, acest sapun nu numai ca este facut cu ajutorul indispensabilei sode dar mai contine si alcool etilic, este facut la cald (chiar de doua ori) iar glicerina adaugata plus cea formata in mod normal il fac sa se topeasca foarte usor in contact cu apa.
Acum nu toata lumea poate sa isi faca baza de sapun de glicerina de la zero motiv pentru care s-a implementat metoda "melt and pour" care nu este o metoda propriu zisa de facut sapun ci, dupa cum ii spune si numele, consta in topirea unei baze de sapun de glicerina care se gaseste in comert si personalizarea cu tot felul de coloranti, uleiui esentiale sau aromatice, forme etc.
Asa ca manufacturierul nestiutor care cumpara un calup de baza de sapun de glicerina ii ia denumirea la propriu si spune in stanga si-n dreapta ca e facut din glicerina solida.

In imaginile de mai sus aveti baze de sapun de glicerina, asa cum se vind ele pe diverse site-uri, carora le voi alatura si compozitia:

1.Ingredients: Propylene Glycol, Sorbitol, Glycerin, Sodium Laureth Sulfate, Sodium Stearate, Sodium Myristate, Sodium Cocoyl Isethionate, Triethanolamine, Water
.

2.Ingredients: Palm glycerine, Saponified palm oils (palm stearic acid, sodium hydroxide and vegetable oleic acid), purified deionized water

3.Ingredients: Propylene Glycol, Sorbitol, Glycerin, Butyrospermum Parkii (Shea butter), Sodium Laureth Sulfate, Sodium Stearate, Sodium Myristate, Sodium Cocoyl Isethionate, Triethanolamine, Water, Silk Amino Acids, Titanium Dioxide

4.
INGREDIENTS: Blend of Palm and Coconut Oils (Saponified), Purified Water, Glycerin, Sorbitol

Dupa cum puteti vedea, compozitia pentru o astfel de baza de sapun gata cumparata poate sa difere foarte mult, fiind mai mult sau mai putin naturala.
Acum, cumparatorii nu au de unde sa stie cu ce ingrediente sunt "serviti" cand cumpara un apetisant sapun "din-glicerina-solida-fara-soda" dar pana la urma de ei depinde daca aleg ceva natural sau ceva colorat care miroase a briose cu mure sau a cirese, banane sau inghetata de fistic.

Eu am facut baza de sapun de glicerina insa procesul nu m-a multumit astfel incat sa repet experienta in primul rand din cauza timpului (dureaza mult mai mult decat clasicul procedeu "la rece") si din cauza costului (alcoolul etilic este destul de scump si glicerina vegetala nu e nici ea ieftina...da, eu am folosit glicerina vegetala insa in baza de sapun gata cumparata aceasta poate sa fie de provenienta animala) dar nici calitatile sapunului nu m-au dat pe spate, mai ales faptul ca se topeste foarte repede in contact cu apa.

Acum ca am scris toate astea, pot pleca linistita in vacanta....intre 30 iunie-8 iulie nu ma gasiti aici!

Sursa imaginilor: flickr.com

P.S. Nu uitati de targul "I love handmade" de la Bucuresti de pe 3-4 iulie..."Jovis - homemade beauty" va fi acolo;)

6 comentarii:

  1. In primul rand, vacanta placuta! In al 2-lea rand, sufar ca nu voi putea ajunge la targ, pt ca voi fi plecata din oras:(((

    Dar iti urez vanzare buna! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. super articolul...chiar imi puneam intrebari privind acest tip de articol...merita un share

    RăspundețiȘtergere
  3. eu fac si folosesc de destula vreme sapunurile de mai sus si nu am avut probleme pana acuma, imi place foarte mult ca poti sa iti dai in petec cu partea de creatie:)

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu stiu ce e asa greu ca oamenii sa-si dea seama ca baza aia de glicerina e un cocktail de chimicale...a nu avea probleme cu...nu justifica porcaria pe care o folosesti. greu, greu cu unii, oricum fiecare foloseste ce aberatii vrea pe pielea lui.
    Si Anca, nu ti-a jena sa-ti faci reclama la blog, aici, cu un comentariu stupid ??!!!!!!!!!! macar daca aveai ceva de spus....

    RăspundețiȘtergere
  5. Draga Joviska sunt de acourd cu dvs. in mai multe puncte ale acestui post, dar unele precizari trebiesc facute in legatura cu provenienta si compozitia glicerinei. Am sa incerc sa ma explic cat mai simplu posibil.
    Glicerina este un SUB-produs obtinut in urma unor conversiuni chimice de diferite uleiuri mai mult sau sau mai putin VEGETALE. Procesul de purificare include mai multe etape ca separarea de acizi grasi (sapunuri), saruri, evaporarea metanolului si infine distilarea produsului. Referindu-ma STRICT la glicerina vegetala solida sau lichida (glicerol) se pot gasi in comert in forma pura 100% si mai putin pura nu mai putin de 96%, iar cea pura 100% este chiar considerata a fi comestibila(sic) in sensul ca nu prezinta nici un pericol in caz de ingerare.
    Pot fi deacord cu dvs. in a avea multe chiar foarte multe dubi in legatura cu compozitia sapunurilor industriale si chiar artizanale dar sapunurile fara sapun (cu glicerina ca si substitut) sunt o realitate.
    O ultima precizare : capacitatea detergenta a glicerinei este cunoscut ca fiind mai slaba de cea a sodei deacea sapunurile pe baza de glicerina au mai mult un caracter aromatic, dapdv.
    Succes

    RăspundețiȘtergere
  6. @Horia:
    Multumim de precizari si explicatii, draga Horia. Eu ma refeream strict la apunurile false de glicerina solida insa e placut sa aflu ca originalul se afla si el acolo undeva...chiar daca mie nu mi-a fost dat sa-l intalnesc pana acum, si acum cercetat ceva, crede-ma:)

    Numai bine,
    Ioana

    RăspundețiȘtergere