Saptamana aceasta vom incepem campania de testare pentru detergentul de rufe Jovis asa ca pana atunci m-am gandit ca ar fi bine sa intram in tema cu un mic articol despre detergentii conventionali si mai precis despre motivele pentru care trebui sa cautam alternative mai naturale pentru acestia.
Ingredientele principale ale unui detergent, cele care au capacitatea de a indeparta murdaria, se numesc surfactanti iar ei pot fi sintetici sau de origine naturala. Prima problema de mediu pe care o ridica surfactantii este legata de originea lor. Surfatantii din detergentii clasici sunt derivati din produsele petroliere care, dupa cum bine stim, nu reprezinta o resursa regenerabila, ba mai mult, intreaga industrie a petrolului este extrem de poluanta. Pentru o societate aflata in echilibru cu mediul, este necesara o exploatare rationala a resurselor si folosirea pe cat posibil a celor regenerabile, intr-un ritm care sa le permita refacerea. Iata deci ca detergentii conventionali nu se incadreaza in acest concept.
Apoi mai este si problema biodegradabilitatii lor. Fiind niste compusi sintetici, descompunerea lor de catre microorganisme se deruleaza foarte incet (sau chiar deloc) in comparatie cu sapunul, de exemplu, care este un surfactat de origine naturala. Iar perioada mare de latenta a acestora in mediul acvatic (principalul receptor) are efecte nefaste asupra organismelor acvatice (le afecteaza stratul de mucus protector, mareste gradul de permeabilitate pentru unele substante nocive, provoaca dereglari hormonale alaturi de alte substante aditionale din detergent etc).
Desigur, inainte de a ajunge in apele de suprafata, apa menajera trece printr-o statie de epurare (in cazul bun) insa nici epurarea aceasta nu poate fi perfecta si nici nu poate avea loc fara productie de deseuri, deseuri care ajung sa fie depozitate intr-o groapa de gunoi (am vizitat o statie de epurare si am vazut ce si cum se intampla acolo). Deci ar fi de preferat sa usuram munca statiei de epurare, nu?:)
Inainte erau folositi pe scara larga in detergenti si fosfati (cu efect de eutrofizare a apelor), insa in ultima vreme folosirea acestora a fost supusa unor reglementari stricte si interzisa in multe tari.
Apoi ar mai fi efectele nocive ale detergentilor conventionali asupra sanatatii umane.
Pe langa surfactanti, detergentii mai contin si agenti de conditionare, agenti de reglare a gradului de spumare, inalbitori optici si chimici, enzime, coloranti, agenti de reglare a gradului de spumare, parfumuri si alte ingrediente auxiliare, un cocktail chimic de care cei mai afectati sunt copiii, persoanele care sufera de astm sau probleme dermatologice, persoanele care sufera de alergii sau sensibilitate a pielii. Este cunoscut faptul ca detergentii si contactul cu hainele spalate cu acestia, agraveaza si chiar declanseaza astmul in special la copii, agraveaza afectiunile pielii si pot provoca diverse alergii si iritatii. Iar daca la toate acestea se mai adauga si un balsam de rufe... Sunt pur si simplu niste toxine persistente care raman in hainele noastre (iar noi ne bucuram, ca ia uite ce frumos miros!) si pe care le purtam inconstient dupa noi.
Ei, acuma ca v-am reamintit toate aceste lucruri (caci sunt convinsa ca le stiati deja), sper sa va inscrieti in numar cat mai mare in campania de testare a detergentului de rufe Jovis, pe baza de sapun natural.
Suna bine - campania, nu toate detaliile de mai sus care ma fac sa-mi fie groaza de urmatoarea intalnire cu detergentul.
RăspundețiȘtergereTi-am citit cu mare interes articolul pentru ca mie mi-a revenit o alergi veche tocmai pentru ca am intrat in contact cu haine spalate cu un detergent nu prea prietenos... ma ustura nasul, gatul, imi lacrimeaza ochii si stranut intr-una :( mi-e asa de ciuda ca am ramas fara nuci de sapun si nu am mai apucat sa cumpar altele... asa n-as mai fi ajuns la detergentul asta :(
RăspundețiȘtergereAstept cu nerabdare campania ta de testare :)
si eu si eu
RăspundețiȘtergereCare este modalitatea de inscriere in campania de testare?
RăspundețiȘtergereBuna dimineata. Cum ne putem inscrie in campanie?
RăspundețiȘtergereMi-ar placea nespus sa pot incerca detergentul dumneavoastra. O zi buna.
abia astept!! :)
RăspundețiȘtergereBună Ioana!
RăspundețiȘtergereCare sunt condiţiile de participare la campania de testare a detergenţilor?
M-ar interesa să-i încerc şi eu.
Mulţumesc!
Dragele mele, azi/maine voi scrie un post separat despre campania de testare, alaturi de conditiile pentru inscrierea si detalii despre detergent, evident. Ma bucura interesul vostru asa de mare:)
RăspundețiȘtergereCam cand estimezi ca va aparea detergentul in magazin? :)
RăspundețiȘtergereDraga Oana, detergentul va fi in magazin in 2-3 saptamani, maxim o luna.
RăspundețiȘtergereSuper! Deci la sfarsitul lunii astept unturile de corp si in februarie detergentul :)
RăspundețiȘtergereSi eu sunt interesata!
RăspundețiȘtergere