Tutorialul asta este de foarte multa vreme in plan si ma bucur ca azi am avut in sfarsit timp sa documentez cu fotografii intreg procesul. Metoda melt & pour, dupa cum ii spune si numele, se bazeaza pe topirea unui sapun deja existent, personalizarea acestuia cu arome, culori, plante macinate etc. si turnarea in forme. In felul acesta nu trebuie sa lucrati cu soda caustica, nu trebuie sa asteptati o luna pentru ca sapunul sa se matureze si nu trebuie sa faceti rost de o multime de ingrediente, deci totul este foarte simplu!
1. Pregatirea materialelor
Pentru a face sapun prin metoda melt & pour aveti nevoie de fulgi de sapun (avem in magazinul Jovis incepand din seara aceasta), apa, forme de turnat (care se pot improviza foarte usor dintr-o cutie de lapte taiate precum in magine), un ulei vegetal (de migdale dulci, masline, catina, avocado, argan sau ce va mai place voua), optional ulei esential, plante, miere, argila etc...si o bucatarie cu toate ustensilele ei ca spatiu de lucru.
Eu am ales sa fac un sapun cu petale de galbenele, ulei de catina si ulei esential de mandarine.
2. Punem intr-o craticioara pe foc fulgii de sapun impreuna cu apa - cam o cescuta de apa la 250 g fulgi de sapun.
3. Dupa ce sapunul incepe sa se topeasca amestecam bine compozitia
4. In scurt timp ar trebui sa rezulte o pasta ca in imaginea 4.
5. Transferam recipientul cu pasta de sapun intr-un alt recipient cu apa si lasam la foc mic, pe baie de abur, pana cand compozitia se inmoaie bine de tot.
In timpul asta putem sa iesim in gradina si sa ne bucuram de primavara si de doi catei nazdravani :))
6. Dupa vreo 10-15 minute revenim la sapunul nostru, care ar trebui sa arata cam ca in imaginea 6.
7. Adaugam petalele de galbenele in cazul acesta, sau orice altceva doriti voi.
8. Adaugam uleiul vegetal si uleiul/uleiurile esentiale. Eu am pus ulei de migdale dulci, ulei de catina. Se pun intre 5 si 10 g de ulei la 100 g fulgi de sapun, in functie de cat e hidratanr doriti sa fie sapunul.
9.Amestecam bine pentru a omogeniza compozitia si luam sapunul de pe foc.
11. Transferam compozitia de sapun in forma. Noi am folosit o cutie de lapte taiata.
12.Punem o folie de celofan deasupra si nivelam cu mainile; folia de celofan protejeaza de mozoleala cu sapun si poate fi indepartata apoi.
13. Ne apucam de spalat vase :))
Acum sapunul trebuie lasat sa se raceasca in forma pana a doua zi, cand il vom taia. Asa ca maine vom vedea cum a iesit sapunul nostru cu galbenele si vom continua cu partea a doua din tutorial:)
Gata, ma duc sa pun in magazin detergentul de rufe si fulgii de sapun natural:) Seara placuta tuturor!
Interesanta postarea!
RăspundețiȘtergereBuna,
RăspundețiȘtergeremultumim pentru tutorial, este foarte interesant si bine scris... eu nu am in plan sa fac asta in viitorul apropiat, dar cine stie, poate pe viitor... ar fi interesant.
O singura intrebare am: daca ar fi sa folosesc un sapun din comert (din cauza unor probleme cu pielea, nu ma spal decat cu sapun de copii sau de la tine :)) )...deci daca ar fi sa razuiesc un sapun de copii din comert, nu sunt sanse ca unele din ingredientele acestuia sa faca vreo reactie ciudata la caldura sau cu uleiurile si esentele pe care le voi adauga peste? Intreb pentru ca, desi pare simplu, nu cunosc in detaliu procesele care au sau pot avea loc in cazul acesta... Astept raspunsul, ca sa fiu cu inima impacata. Mersi mult :)
Mereu m-am intrebat cum se face dar n-am avut rabdare sa citesc ceva lung si complicat... multumim frumosc si Paste Fericit (ca e astazi sau saptamana viitoare, tot fericit sa fie)!
RăspundețiȘtergeremie nu-mi pare ca se topesc foarte bine fulgii de sapun, pare sa rezulte o compozitie grosiera...am mai avut baza de sapun care se topea foarte repede in bain-marie si rezulta o crema fina fluida ca o smantana.
RăspundețiȘtergere@Lavinia:
RăspundețiȘtergerePentru sapunul Jovis garantez ca nu se intampla nimic daca il topesti...despre alte sapunuri nu pot avea acceasi certitudine:)
@Simona:
Multumim pentru urare. Paste fericit si tie:)
@Anonim, desi as prefera sa te fi semnat:
Crema fluida ca o smantana se obtine prin topirea unei baze de sapun "de glicerina", din acela transparent. Tutorialul se refera la sapunul facut prin metoda la rece, care niciodata nu se va topi precum cel amintit mai sus.
@Ioana Matei:
RăspundețiȘtergereMultumesc mult, atunci asa voi proceda si eu, ca sa fiu mai sigura, cu fulgii de la jovis. Mersi pt raspuns. :)
Buna ziua,am si eu o nelamurire,in ce consta uleiul esential,si de unde il pot lua?...Multumesc.
RăspundețiȘtergereManuela, poti afla mai multe informatii despre uleiurile esentiale pe blogul nostru, urmand acest link:http://jovis-homemade-beauty.blogspot.ro/search/label/Initiere%20in%20aromaterapie
ȘtergereUleiurile esentiale se gasesc la orice magazin naturist.
Buna ziua
RăspundețiȘtergereAs dori sa stiu daca de la Dumneavoastra se pot achizitiona fulgi de sapun pentru a putea aplica metoda de mai sus.
Am incercat sa verific in rubrica Magazin dar nu am gasit (sau nu m-am descurcat eu suficient de bine)
Va multumesc pentru raspuns
Buna ziua!
ȘtergereDa, avem in magazin fulgii de sapun la urmatorul link: https://www.jovis-homemade-beauty.ro/detergent-natural/detergent-de-rufe-natural?product_id=96
Buna ziua! Am si eu o intrebare: am facut un sapun cu urmatoarea reteta: 150g soda,310ml apa distilata,450ml ulei palmier, 340ml ulei masline,170ml ulei cocos,2 lingurite zahar,10ml ulei esential menta.Am masurat ph-ul dupa aprox 40 zile si a iesit 9, dar am o problema: nu prea miroase sapunul. Care ar fi motivul? Va multumesc anticipat!
RăspundețiȘtergereBuna Bogdan! Probabil ar fi trebuit sa adaugi mai mult ulei esential.
Ștergere