Exista trei modalitati prin care diverse substante din mediul exterior pot ajunge in organismul nostru - pe cale digestiva, cutanata (absorbtia prin piele) si respiratorie. Cea mai rapida si eficienta dintre acestea este calea respiratorie; acest lucru se datoreaza atat suprafetei foarte mari prin care are loc schimbul de gaze respiratorii, oxigenul si dioxidul de carbon, cat si faptului ca epiteliul respiratoriu este foarte subtire si in contact direct cu vase capilare astfel incat diverse substante volatile pe care le inspiram ajung rapid in fluxul sangvin.
In lumina acestor informatii, o intrebare fireasca a rasarit in mintea mea. Oare cat de sanatoase sunt toate acele odorizante de camera care promit sa parfumeze casa? Un lucru e stiut insa, faptul ca sunt foarte populare. Le gasim in bai, pentru a inlatura mirosurile neplacute, in bucatarii, ca sa acopere aromele de ceapa, usturoi sau tutun, si in fiecare camera de fapt...sau cel putin asa ne sugereaza reclamele la aceste produse, ca o casa nu e frumoasa, nu e completa daca nu exista si cateva odorizante prin ea, fie ca sunt ele spray, geluri, capsule sau orice alta forma.
Adevarul este ca aceste odorizante de camera sintetice contin multe substante toxice, foarte nocive pentru sanatatea noastra. Nu e paradoxal? Niste produse care teoretic "imbunatatesc calitatea aerului" de fapt adauga aerului din casa noastra o multime de poluanti.
De ce sunt nocive odorizantele sintetice?
Ghidul Verde al National Geographic spune ca multe odorizante contin substante chimice care acopera mucoasa nazala amortindu-ne temporar simtul mirosului. O categorie de substante foarte nocive ce se regasesc in odorizante (dar si in multe alte produse) este reprezentata de compusii organici volatili, prescurtati COV in romana (sau VOC in engleza). Benzenul si formaldehida fac parte din aceasta categorie si pot cauza dureri de cap, greata, agraveaza astmul si au fost puse in legatura cu diverse afectiuni neurologice si cancer.
Prezenta ftalatilor in odorizante este la fel de ingrijoratoare. Ftalatii sunt in stransa legatura cu aparitia afectiunilor si dezechilibrelor hormonale si ale sistemului reproducator, defectelor la nastere (in special la bebelusii de sex masculin carora le este afectat aparatul genital) & more. Natural Resources Defense Council a descoperit ca 12 din 14 odorizante de camera disponibile pe scara larga contin ftalati; o parte dintre acestia aveau pe eticheta sintagmele 100% natural, ingrediente naturale sau unscented.
Mi-a mai atras atentia un studiu facut pe soareci care au fost expusi timp de o ora la emisiile unor odorizante de camera obisnuite. Cercetatorii au observat aparitia iritatiei pulmonare si a organelor de simt precum si devieri comportamentale.
Tot cautand informatii despre indoor air pollution am ramas surprinsa de cat de mult obiecte emit poluanti in interiorul caselor noastre: benzenul este un solvent frecvent invopsea, cerneala, materiale plastice, cauciuc si detergenti, formaldehida este emisa de spumele de izolatie, hartia de ambalaj sau adezivul de mochet, pentaclorofenolul (PCP) se gaseste in lemnul tratat iar lista poate continua.
Solutii naturale
Din fericire avem o multime de solutii naturale atat pentru mirosurile neplacuta cat si pentru poluantii amintiti mai sus.
Pentru a improspata mirosul in camera putem sa folosim o lampa de aromaterapie si uleiuri esentiale naturale sau sa ne preparam foarte simplu un spray de camera amestecand intr-o sticla cu pulverizator niste apa si uleiul esential preferat.
In functie de dispozitie putem schimba uleiurile esentiale pentru a beneficia de proprietatile acestora: pentru un somn linistit putem folosi un astfel de spray cu lavanda, pulverizat in camera dar si pe asternuturi, daca lucram la un proiect si avem nevoie de concentrare rozmarinul ne va ajuta iar pentru o dispozitie vesela avem nevoie de uleiuri esentiale de citrice.
sursa |
Alta solutie este sa folosim scortisoara, cuisoare, citrice si alte mirodenii aromate pentru a ne parfuma incaperea; acestea isi elibereaza cel mai bine aroma daca le adaugam in apa calda/fiebinte. Nu trebuie sa uitam nici de buchetele de flori care, pe langa faptul ca decoreaza foarte frumos o incapere, raspandesc si un miros placut, sau de crengutele de conifere pe timp de iarna. O alta idee este folosirea unor saculeti cu plante parfumate precum cei din magazinul nostru, care va pot improspata aerul in camera, sifonier sau masina.
Daca vrem sa eliminam diverse mirosuri neplacute un bol cu bicarbonat de sodiu plasat in zona isi va face foarte bine treaba.
Pentru a purifica aerul din casa si a indeparta diversi poluanti precum cei amintiti anterior solutia ideala este reprezentata de plantele depoluante. Printre cele mai recomandate specii sunt iedera, ficusul, filodendronul, azaleea sau voalul miresei.
Si, desigur, sa nu uitam de aerisirea frecventa a camerelor :)
Voi ce metode folositi pentru improspatarea aerului in casa?
Nu folosesc niciodata odorizantele din comert ca suntem alergici si eu nu suport mirosul de chimicale prin casa, folosesc ulei de menta pus pe calorifer sau in apa de la umidificatoare.
RăspundețiȘtergereUn vas cu apa si ulei esential pus pe calorifer inlocuieste poate inlocui cu succes lampa de aromaterapie. O idee foarte buna, multumim!
ȘtergereNu m-am gandit pana acum la efectul nociv al odorizantelor de camera. Eu prefer sa aerisesc bine camera in fiecare dimineata.
RăspundețiȘtergere