Cat de periculoase sunt produsele cosmetice?

De foarte multe ori, produsele cosmetice sunt niste "cocktailuri" de chimicale cu actiune cancerigena. La fabricarea lor se adauga zeci de produse chimice care se folosesc pentru aroma, culoare sau consistenta ce pot avea insa reactii adverse, atacand celulele sanatoase.

Toti aceia care sunt preocupati de sanatatea lor ar trebui sa stie ca substantele din cosmeticele pe care le folosesc sunt absorbite de organism, prin piele. De multe ori, ingredientele chimice ale cosmeticelor si ale produselor de ingrijire corporala sunt toxice si au efecte dezastruoase asupra sanatatii noastre.

Pielea este cel mai mare organ al corpului nostru. Este un invelis viu, care respira si are o mare capacitate de absorbtie. Pielea practic absoarbe produsele aplicate pe suprafata ei. Daca acestea contin ingrediente benefice, efectele folosirii lor vor fi benefice. Dar daca aceste produse contin substante chimice toxice, acestea au efecte adverse atat asupra pielii, cat si asupra organelor interne ale corpului nostru.

Producatorii de cosmetice sunt obligati sa listeze toate ingredientele pe care le folosesc si sa respecte un standard de siguranta, fara a li se impune insa niste norme, asa cum se intampla in industria alimentara. Astfel, etichetari precum "produs natural" sau "botanic" sunt doar strategii de marketing, fara a avea insa o baza reala, avertizeaza specialistii.

Chiar daca la fabricarea respectivului produs sunt folositi anumiti ingredienti naturali, acestia sunt supusi tot unor procedee chimice, iar de multe ori li se pierd din calitatile pretinse.

De cele mai multe ori, companiile producatoare de cosmetice ne fac sa credem ca au mare grija de pielea noastra si realizeaza teste riguroase inainte de a lansa produsul pe piata. In realitate, din zecile de mii de substante chimice importante pe plan comercial, doar cateva au fost supuse unor teste amanuntite de toxicitate, iar multe nu au fost testate deloc.

Cercetatorii afirma ca femeile absorb anual 2-3 kilograme de substante toxice prin intermediul produselor cosmetice uzuale. Aromele sunt primele incriminate de specialisti.

Acestia spun ca un miros placut ascunde de fapt ingrediente chimice puternice. Pana acum se cunosc peste 5.000 de astfel de arome care se folosesc in industria cosmetica, marea majoritate provocand reactii alergice si distrugeri ale pielii. Sfatul este sa alegem cosmetice fara miros, dar daca nu putem renunta din prima, macar sa alegem produsele fara conservanti.

Cele mai periculoase, spun specialistii, sunt produsele antimatreata care contin sulfid de seleniu, un neurotoxin si posibil cancerigen. Si lacul de unghii ascunde un chimical care s-a dovedit a fi nociv la animale.

Nici vopseaua de par nu a scapat de acuzele cercetatorilor. Acestia spun ca majoritatea imgredientelor folosite pentru nuante sunt chimicale cancerigene. Se pare ca cele mai periculoase ingrediente sunt in vopseaua neagra. Specialistii spun ca, daca nu se poate evita vopsirea parului, macar sa treaca un timp intre procedee.

Hydroquinone este un ingredient destul de des intalnit in creme de fata, mai ales in cele care pot schimba nuanta tenului. Substanta afecteaza grav pielea, producand leziuni si decolorari. Si cand vine vorba de sampon atentionarile nu sunt de neglijat.

Alternativa cea mai sigura este sa folosim produse naturale .

Articol preluat de pe http://www.ziare.com/
Sursa imaginii: www.flickr.com

Un comentariu:

  1. buna,
    interesant blog,
    mi-ar placea un parteneriat, bazat pe schimb de bannere intre bloguri sau linkuri.
    do your best

    RăspundețiȘtergere