Reteta de demachiant si lotiune tonica

Azi vreau sa va impartasesc doua retete foarte, foarte simple, de demachiant si lotiune tonica, pe care le poate face oricine acasa, fara prea multa bataie de cap.

Reteta de lotiune tonica naturala

 
Ingrediente:
-apa distilata/ceai de plante (musetel, tei, menta, galbenele etc)
-otet de mere
-gel de aloe vera

Intr-un recipient se amesteca aceste 3 ingrediente in proportii egale, adica o parte apa/ceai, o parte otet de mere si o parte gel de aloe. Daca nu aveti gel de aloe nu-i nimic, puneti apa/ceai in locul lui (o parte otet de mere la 2 parti apa/ceai), sau puteti chiar sa faceti o parte otet de mere o parte apa distilata/ceai.

Oricat de ciudat si nelalocul lui ar parea otetul de mere in acest context va asigur ca efectele lui sunt benefice: reechilibreaza pH-ul pielii, redandu-i pelicula putin acida de care aceasta are nevoie pentru a impiedica patrunderea germenilor si bacteriilor.

Daca totusi pielea nu va este multumita, puteti modifica proportiile ingredientelor in functie de nevoi (mai mult otet de mere pentru o piele grasa, mai putin pentru o piele uscata sau puteti chiar sa folositi numai ceai de plante cu un strop de otet de mere daca aveti tenul foarte sensibil).

P.S. Nu va faceti griji in privinta mirosului de otet, acesta dispare imediat ce se usuca;)

Reteta de demachiant natural


Ingrediente:
-un ulei vegetal ales in functie de tipul de ten - ulei de migdale, samburi de caise, germeni de grau etc pentru ten uscat, susan, masline, porumb etc. pentru ten normal, ulei de alune, samburi de struguri etc. pentru tenul mixt/gras, ulei de morcov, samburi de caisa, orez pentru ten matur/ridat; puteti face o combinatie de mai multe uleiuri pentru e beneficia de proprietatile fiecaruia;)
-petale, flori, frunze, radacini etc. de plante

Umpleti un borcan cu planta aleasa, turnati ulei pana ce plantele sunt acoperite in intregime si pastrati la loc uscat, racoros si ferit de razele soarelui vreme de 2-3 saptamani, timp in care mai agitati compozitia din cand in cand.

Dupa aceasta, scurgeti uleiul printr-o strecuratoare si depozitati-l intr-un recipient. Acum puteti adauga si uleiuri esentiale tot in functie de tipul de ten si de efectul urmarit (pentru asta puteti consulta articolul "Uleiuri esentiale" de la "Despre ingrediente";) ; adaugati cam 7-10 picaturi de ulei esential la 50 ml de ulei vegetal).
Puteti pastra pentru "decor" cateva petale in interiorul sticlutei...
Si gata demachiantul!

Buuun! Si acum sa lamurim problema "Cum Dumnezeu sa imi pun ulei pe fata, mai ales daca am tenul mixt/ gras?!!"


Pai pentru asta exista lotiunea tonica; dupa ce va stergeti bine fata cu o discheta imbibata cu demachiant, pielea isi va absorbi necesarul de ulei iar restul il veti indeparta tamponand fata cu lotiunea tonica. Veti ramane cu un ten hidratat si superb la atingere...si nici nu va mai trebui sa aplicati crema dupa.

Si acum sa ma dau drept exemplu pe mine. Eu am un demachiant astfel preparat, din ulei de masline si petale de trandafir (ulei de masline in conditiile in care eu am un ten mixt spre gras).
Initial il foloseam doar pentru ochi dar intr-o zi, fiindca nu aveam un demachiant la indemana l-am folosit pentru a-mi curata fata de fond de ten...si am ramas foarte placut surprinsa de puterea de curatare si de senzatia deosebita cu care am ramas pe fata dupa ce am folosit si lotiunea tonica...pielea era fina, fina si moale de tot, o senzatia pe care nu mi-o mai lasase nici un demachiant sau crema pana atunci.

Ca tot am pomenit de demachierea ochilor, va mai spun o data ca acest demachiant poate fi folosit cu succes in demachierea ochilor, indepartand fara nici o problema rimelul si fardul (nu am incercat si cu rimel waterproof deoarece nu folosesc).


Proprietati deosebite in acest sens au uleiul de migdale, cel de masline dar si alte uleiuri.
De mentionat este ca, daca folositi acest demachiant si pentru ochi nu trebuie sa adaugati uleiuri esentiale.

Enjoy!
P.S.Astept sa imi spuneti cum v-a iesit:)


20 de comentarii:

  1. trebuie un gel/suc de aloe fara chimicale. cel de la forever living cu acid ascorbic + benzoat de sodiu => benzen (carcinogen)?
    https://distrib.foreverliving.com/cms/downloads/Aloe_Vera_Gel_14.pdf

    RăspundețiȘtergere
  2. Intr-adevar, ideal ar fi sa colectati gel de alove vera de la o planta matura, insa cum nu toata lumea are aceasta posibilitate, incercati sa gasiti in comert acele geluri de aloe care au o concentratie cat mai mare de suc de aloe propriu-zis.
    Nu vreau sa apar FLP, nu sunt reprezentant sau altceva, insa stiu ca gelul lor contine 97% suc de aloe, ceea ce este destul de mult in comparatie cu alte geluri de aloe pe care le-am vazut in comert. Bineinteles ca in celelalte 3 procente se pot afla substante nocive insa eu prefer sa fie doar 3% decat 10, 15 sau 20%.
    Oricum, este alegerea fiecaruia ce fel de gel de aloe foloseste:)

    RăspundețiȘtergere
  3. as vrea sa stiu cum se pastreaza si cat timp pot fi pastrate?

    RăspundețiȘtergere
  4. @Anonim:
    Pai se pastreaza in locuri uscate si racoroase iar in privinta perioadei, in jur de cateva luni (2-3) dar asta depinde de la caz la caz.

    RăspundețiȘtergere
  5. am facut lotiunea tonica si altceva nu am sa mai folosesc de acum inainte. e minunata. multumesc pentru reteta.

    RăspundețiȘtergere
  6. spune-mi te rog plantele folosite la demachiant trebuie sa fie proaspete sau uscate (de ex. petalele de trandafir)...cum este mai bine

    RăspundețiȘtergere
  7. @Anonim:
    Eu am folosit petale proaspete pe trandafir dar banuiesc ca si cele uscate sunt la fel de bune. Pentru maceratul in ulei sunt potrivite ambele metode.

    RăspundețiȘtergere
  8. Foarte buna lotiunea tonica! eu am folosit doar ceai de galbenele si otet de mere, in conditiile in care am un ten mixt, usor acneic... si am observat ca starea lui s-a imbunatatit.
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  9. Eu nu prea folosesc lotiune tonica pentru ca imi usuca foarte mult fata

    RăspundețiȘtergere
  10. In cazul demachiantului, as putea pune plante din cutiile pt. ceai? Ma refer la cele in punga de hartie nu la pliculete. Acum e mai greu sa gasesc plante proaspete ca sa pot pune.

    RăspundețiȘtergere
  11. @Nicoleta:
    Sunt foarte ok si plantele din ceaiuri, doar sa nu fie la pliculet, dupa cum ai zis si tu.

    RăspundețiȘtergere
  12. Ioana, eu am un ten sensibil si cu tendinte acneice. Acneea apare inclusiv la uleiul organic, crud de cocos. Pentru un astfel de ten, ce fel de ulei ai recomanda pentru demachiant?
    Multumesc,
    Ioana.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Ioana, iti recomand cu incredere sa incerci uleiul de jojoba.

      Ștergere
    2. Buna ziua ! Cam cate zile tine " Reteta de lotiune tonica naturala " ? Sau trebuie facuta in fiecare zi ? Multumesc !

      Ștergere
    3. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

      Ștergere
    4. cam 3-5 zile, pastrata la frigider :)

      Ștergere
  13. Buna! Imi spuneti, va rog, daca se pot folosi florile de galbenele pentru preparea demachiantului?
    Multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere