Uleiuri esentiale

Uuf, sunt atat de multe de spus despre uleiurile esentiale! Din punctul meu de vedere, sunt o adevarata binecuvantare pentru trup si suflet...dar sa incepem de la baza, ce sunt si cum se obtin:)

Uleiurile esentiale sunt substante volatile produse de anumite tesuturi specializate din interiorul anumitor plante (din multitudinea de plante de pe lumea asta, doar un anumit numar pot produce uleiuri volatile); ele nu se aseamana cu uleiurile vegetale clasice pe care le stim cu totii, nu au textura grasa, nu sunt lubrifiante si nu pateaza, nu sunt dizolvabile in apa ci in alcool sau intr-un ulei vegetal de baza si au un miros specific foarte puternic.

Extractia lor se face prin 3 procedee:
-presarea la rece pentru unele plante cum ar fi citricele
-extractia cu solventi, folosita pentru florile fragile
-distilarea

Uleiurile esentiale naturale sunt destul de scumpe datorita cantitatii mari de material vegetal necesar (radacina, scoarta, frunze sau flori, in functie de planta), cam 35 kg de planta pentru 1 litru de ulei, sau chiar mai mult, ca in cazul uleiului de trandafir, cel mai scump si mai pretios ulei din lume; Pentru 1 kg de ulei sunt necesare 4 tone de petale de trandafir, culese manual, dimineata devreme pentru ca dupa aceea cantitatea de ulei volatil scade rapid, si apoi distilate cu vapori de apa....proprietatile acestui ulei sunt pe masura...dar si pretul!

Sa revenim:D Uleiurile esentiale sunt niste substante foarte puternice, motiv pentru care este nevoie de o cantitate foarte mica de ulei esential pentru a va bucura de proprietatile lui binefacatoare (in cantitate mai mare decat cea recomandata au efecte negative, fiind iritante pentru piele si mucoasa). Tocmai pe aceste proprietati se bazeaza aromaterapia.


Cum pot fi folosite uleiurile esentiale


1. Inhalatiile- intr-un vas cu apa fierbinte se adauga 3-4 picaturi de ulei esential iar vaporii degajati de inspira stand cu capul aplecta deasupra vasului, acoperit cu un prosop; uleiul de alege in functie de problemele de care suferiti. ATENTIE- inhalatiile sunt contraindicate persoanelor care sufera de astm sau epilepsie.  

2. Masajul- 4-5 picaturi de ulei esential preferat (sau o combinatie de arome) se dilueaza in 10 ml de ulei vegetal de baza (de masline, samburi de struguri, migdale, susan etc.), si apoi se maseaza corpul pentru ca uleiul volatil sa poata fi absorbit de organism.  

3. Lampa de aromaterapie- se toarna putina apa calduta in farfurioara candelei, se adauga 3-5 picaturi de ulei si se aprinde lumanarea. 

4. Baia- pentru un rasfat personal aromat si relaxant, puneti 4-6 picaturi de ulei esential in 2 linguri de lapte nedegresat, 2 linguri de ulei de baza, sau in putin spumant de baie si apoi turnati amestecul in cada. DE RETINUT- uleiurile se adauga in apa chiar inainte de a incepe baia deoarece, fiind foarte volatile, se evapora foarte repede la temperaturi mari.  

5.Uz cosmetic- uleiurile esentiale se adauga in diferite produse cosmetice naturale, in functie de proprietatile lor, potrivite duferitelor tipuri de piele.

    Atentie! Masuri de precautie 

    1. Nu depasiti doza recomandata deoarece in cantitati mai mari, uleiurile esentiale pot fi iritante pentru pielesimucoase.  
    2. Nu aplicati uleiuri pure pe piele, ci numai diluate intr-un ulei vegetal de baza (exista insa si cateva uleiuri care fac exceptie de la aceasta regula).  
    3. Nu se recomanda pentru uz intern deoarece pot fi toxice.  
    4. Nu trebuie folosite de femeile insarcinate, copiii pana la un an, persoanele cu pielea foarte sensibila sau predispuse la alergii, pe rani deschise sau fracturi.  
    5. Pentru copiii sub 12 ani se recomanda sa injumatatiti doza.  
    6. Ca la orice alt produs, inainte de a le folosi pe piele, se recomanda sa le testati, pentru a vedea daca sunteti alergic la un anumit ulei esential. Aces lucru se face diluand o picatura de ulei esential intr-o lingura de ulei vegetal si aplicand putin din amestecul rezultat pe o portiune mica de piele. Apoi se studiaza reactiile pielii, ce pot aparea imediat sau chiar dupa cateva ore.  
    7. Uleiurile esentiale de portocala, lamaie, bergamota, citrice in general, sunt fotosensibilizante asa ca dupa ce le folositi pe piele, nu este recomandat sa va expuneti la soare, sa iesiti afara. 8. Deoarece sunt foarte volatile, uleiurile esentiale se pastreaza in locuri racoroase si uscate, ferite de razele soarelui, in sticlute inchise la culoare.
      Daca asta este prima oara cand cititi despre uleiurile esentiale, va pot parea niste substante periculoase insa va sigur ca nu este deloc asa, ci dimpotriva, daca le utilizati cum trebuie, sunt cu adevarat binefacatoare:)


      Proprietatile uleiurilor esentiale


      1. Tea tree (arbore de ceai)- antiseptic, antifungic, antiviral, antibiotic, antimicrobian (in trecut era utilizat chiar pentru a steriliza instrumentele chirurgicale); ajuta sistemul imunitar in infectiile virale, foare eficient impotriva acneei si altor afectiuni ale pielii (infectii, eczeme, arsuri); are un miros proaspat si inviorator  
      2. Lavanda (levantica) -sedativ, relaxant, calmant, antiseptic, antiimflamator, antibacterian  
      3. Geraniu- antiseptic, antiimflamator, echilibreaza secretia de sebum, tonic nervos, efect calmant si racoritor.  
      4. Rozmarin- efect de tonifiere si deblocare a sistemului circulator, osteoarticular si digestiv, antiseptic,tonic, efect de incalzire la nivelul pielii  
      5. Ylang-Ylang- afrodisiac, sedativ, calmant al sistemului nervos  
      6. Lamaie- tonic, revigorant si energizant, se pot adauga cateva picaturi in sampon fiind foarte benefic parului gras; este recomandat tenului acneic, gras, sau cu porii dilatati.
        Sunt o mutime de uleiuri esentiale ale caror proprietati merita detaliate, prea multe pentru a le putea descrie pe toate insa promit ca voi mai adauga date despre diferite uleiuri pe masura ce le voi folosi in produsele mele:)

        Pana una alta, sa va mai arat o lista cu diferite uleiuri esentiale, grupate in functie de ten/problema a tenului pt care sunt benefice;)
         

        Utilizari cosmetice ale uleiurilor esentiale


        1. Ten acneic: tea tree, lavanda, benzoina, geranium, menta, busuioc, musetel, cedru, rozmarin, cimbru, lamaie, grapefruit etc  
        2. Ten uscat: musetel, lavanda, santal, mirt, vetiver, seminte de morcov etc  
        3. Ten mixt: geranium ,santal, trandafir, tea tree etc.  
        4. Ten matur, ridat: seminte de morcov, trandafir, fenicul, mirt, lavanda etc.  
        5. Ten gras: cedru, geranium, lavanda,benzoina, lamaie, lemongrass, menta, tea tree, musetel, salvie etc.  
        6. Ten normal: trandafir (recomandat de fapt pentru orice tip de ten), rozmarin, iasomie etc. 
        7. Pori dilatati: mirt, lemongrass, lamaie, trandafir, cedru etc.  
        8. Cuperoza: lavanda, musetel, geranium etc.  
        9. Puncte negre: coriandru, cimbru, lemongrass, lamaie etc.


          In functie de mirosurile lor, uleiurile esentiale naturale pot fi folosite la fabricarea parfumurilor insa de obicei se prefera uleiurile sintetice, deoarece sunt mai ieftine decat cele naturale. Insa asta nu va impiedica sa va preparati propriul parfum, acasa, din uleiurile esentiale preferate, diluate in putin alcool, aplicate in puncte cheie cum ar fi baza urechii, incheietura mainii, esarfa etc.

          Sper sa va fie utile aceste informatii!

          Hugs & kisses!;)

          3 comentarii:

          1. Mi-ar placea sa obtin mai multe informatii despre cum se poate obtine un parfum acasa cu ajutorul acestor uleiuri. Ma intereseaza in special cantitatile intrebuintate.

            RăspundețiȘtergere
          2. Un parfum se poate obtine pe baza unei combinatii preferate de uleuri esentiale diluate in alcool ...ca si cantitati nu pot sa iti zic exact, depinde de preferintele si sensibilitatile fiecaruia...eu spre exemplu la 30 ml alcool folosesc in jur de 20-30 de picaturi ulei esential...

            RăspundețiȘtergere
          3. Multumim pentru toate aceste informatii! Foarte utile!
            Hugs and kisses!:)

            RăspundețiȘtergere