Ce, cum, cand, unde ? Uleiuri esentiale...

Cum se obtin uleiurile esentiale?

Uleiurile esentiale se obtin din planta mama prin 3 metode: 

1. Presarea - se aplica numai pentru fructele citricelor, care contin ulei esential in coaja (exista si aici doua metode: abraziunea mecanica si metoda buretelui - cea din urma este mai veche si mai des folosita deoarece ofera un ulei esential foarte pur)  
2. Distilarea - presupune incalzirea plantei acoperita cu lichid pana la formarea vaporilor si apoi condensarea acestora. Distilarea cu aburi pe de alta parte, este mai eficienta, foloseste vapori de apa sub presiune pentru a accelera extragerea uleiurilor esentiale.  
3. Extractia cu solventi - se aplica pentru materiale vegetale delicate, precum florile, sau pentru plante ce contin putin ulei esential. Petalele florilor se aseaza pe un sertar si se ung cu un solvent gras. Petalele se schimba zilnic timp de 21 de zile, pentru ca solventii sa poata absorbi cat mai mult din moleculele aromate. Dupa 21 zile, solventii se distileaza. Se obtine o cantitate foarte mica de ulei esential , cu un pret pe masura; acest ulei pur valoreaza cat greutatea sa in aur, fiind numit si "absolut". (ex: uleiul de trandafir, cel mai scump ulei esential din lume).

    In ceea ce priveste calitatea uleiurilor esentiale, cu cat o planta a fost supusa mai mult intemperiilor in perioada de crestete cu atat este mai buna calitatea sa, pentru ca a fost intarita., spre deosebire de o planta excesiv protejata, a carei esenta este afectata.
    Un lucru bun este ca pesticidele nu trec in uleiurile esentiale, cu exceptia unor citrice.

    Uleiurile esentiale sunt substante extrem de concentrate; o planta contine 1% ulei esential in timp ce prin procedeele amintite mai sus se obtine 100% ulei esential. Pentru obtinerea unui litru de ulei esential sunt necesare, sute sau mii de plante, in functie de specie (cateva tone de petale de trandafir pentru 1 l de UE). Pe de alta parte, uleiurile esentiale sunt deseori modificate cu alcool, ulei vegetal sau alte uleiuri de calitate mai slaba asa ca feriti-va sa cumparat un ulei esential suspect de ieftin.

    Cum actioneaza uleiurile esentiale


    Uleiurile esentiale (UE, cum le voi prescurta de acum in colo) sunt substante foarte volatile, evaporandu-se astfel foarte rapid. Aceasta proprietate a lor face ca indiferent de metoda de folosire, o anumita cantitate de ulei tot va fi inhalata. Astfel, plamanii, impreuna cu pielea (prin masaj) sunt principalele porti de patrundere a UE in organism.

    Prin plamaniCu fiecare respiratie, in timpul procesului aromaterapeutic inhalam si particule de ulei esential, care la nivelul alveolelor pulmonare, unde are loc schimbul de gaze intre organism si mediu, ele patrund in fluxul sangvin.

    Pe piele
    Prin masajul corporal, in care se foloseste UE diluat intr-un ulei vegetal de baza, pielea, fiind un invelis semipermeabil, absoarbe particulele de ulei esential. Acestea penetreaza straturile pielii, ajungand tot in fluxun sangvin.

    In organismOdata patrunse in fluxul sangvin, UE se distrinuie la nivelul intregului organism, actionand asupra corpului ca un intreg, nu numai asupra unei portiuni; bineinteles unele UE au "afinitati" pentru anumite afectiuni localizate in zone precise. Spre exemplu, daca folositi ulei esential de arbore de ceai pe fata pentru ca v-a iesit un cos (UE de arbore de ceai e un puternic antimicrobian), efectul lui se va resimti la nivelul intregului organism, mai ales daca il folositi constant, si s-ar putea sa fiti feriti de raceli o perioada:)

    Asupra starii de spiritUE au puternice efecte si in plan mental, emotional si psihologic, putand fi folosite anumite combinatii de uleiuri pentru obtinerea, stimularea sau diminuarea unei stari.

    Masuri de precautieToate cercetarile stiintifice efectuate asupra uleiurilor esentiale au dus la concluzia ca cele mai multe dintre ele nu prezinta nici un risc pentru sanatate. De fapt. chiar daca unele dintre ele pot avea un anumit grad de toxicitate, sunt mult mai putin periculoase decat multe dintre produsele din alimentatia si medicatia noastra.
    UE pot fi problematice nu pentru ca ar contine substante toxice ci datorita gradului lor foarte mare de concentrate; UE reprezinta un concentrat foarte puternic al proprietatilor plantei propriu-zise.

    Indiferent de metoda de aplicare, nocivitatea depinde de doza folosita. In cantitati foarte mari, unele uleiuri pot provoca probleme de sanatate sau chiar moartea. In orice caz, trebui ca un adult sa bea o cana plina de UE pentru a deceda, insa avand in vedere pretul destul de mare, nu v-ati permite sa muriti asa:P.
    Cu toate acestea, marea majoritate a UE au un procent foarte redus de nocivitate, mult mai redus decat unele produse comerciale uzuale precum aspirina.

    Uleiurile esentiale se folosesc numai pentru uz extern, foarte diluate, in nici un caz NU se ingereaza!!!
    Unele persoane cu pielea deosebit de sensibila ar putea observa rectii alergice la nivelul pielii atunci cand folosesc uleiuri esentiale. Prin urmare, eu recomand tuturor sa faca un test de alergie cu o doza foarte mica, inaintea folosirii oricarui UE, sub orice forma.

    • Bebelusii si persoanele in varsta au pielea mult mai sensibila, prin urmare ar trebui ca dozele sa fie diminuate sau sa nu se foloseasca deloc UE.
    • Femeile insarcinate ar trebui sa evite folosirea UE cu exceptia trandafirului, florilor de portocal, de levantica si de musetel.
    • Persoanele care sufera de actiuni gastrice ar trebui sa evite UE de scortisoara, cuisoare, oregano, seminte de patrunjel.
    • Persoanele cu afectiuni urinare sau renale ar trebui sa evite UE de eucalipt, patrunjel, piper negru.
    • Persoanele care sufera de tensiune mare ar trebui sa evite UE de chiparos, isop, camfor, rozmarin, cimbrisor.
    • Persoanele care sufera de tensiune mica ar trebui sa evite UE de maghiran si ylang-ylang.
    • UE de citrice pot fi fotosensibilizante asa ca nu trebuie sa va expuneti razelor solare cu pielea neacoperita daca folositi aceste uleiuri; in caz contrat pot aparea anumite pete pe piele.


    Avantajele folosirii uleiurilor esentiale
    UE au calitati indispensabile, care au fost incercate si pretuite de-a lungul secolelor. De aceea, este important sa stiti de ce avantaje beneficiati prin folosirea lor.
     
    1. Sunt antiseptice si antimicrobiene, adica ucid microbii si virusii patogeni. Totusi, s-ar putea spune, au o "constiinta inteligenta": ucid bacteriile dar nu ataca celulele, carota le respecta viata.
      Exemplu: - UE de scortisoara distruge bacilul tifosului in dilutie 1:30
      -UE de musetel german, contine o substanta, azulena, care, in dilutie de 1:2000, este eficace impotriva stafilococului auriu, streptococului B hemolitic si proteus vulgaris
      -UE de lamaie - este demonstrat ca vaporii lui neutralizeaza meningococul, bacilul tufic, pneumococul, stafilococul auriu, streptococul B hemolitic, in durate de timp variabile
      -intr-un studiu stiintific, un amestec de uleiuri esentiale a fost raspandit intr-o camera sub forma de nor; s-a studiat vitalitate germenilor inainte si dupa folosirea amestecului si s-a constatat ca dupa 30 min, din cele 210 colonii microbiene, doar patru mai ramasesera in viata.
       

      2. UE sunt solventi pentru pielea capului, dizolva grasimile formate la radaciina firului de par, restabilind astfel schimburile normale de substante la nivelul scalpului; stimuleaza irigarea radacinii si firelor de par  
      3. Stimuleaza oxigenarea pielii in general, drenand grasimile si reziduurile solubile si dezintoxicand sistemul capilar.  
      4. Sunt vitalogene, adica regleaza functionarea atomica in interiorul celulelor, avand ca efect tonifierea pielii, vitalitate si suplete, protectie sporita impotriva razelor soarelui.
        Toate cele de mai sus, sunt proprietati generale ale UE, la care se mai adauga proprietatile speciale ale fiecarui ulei in parte.

        Enjoy!

        In articolul viitor va voi povesti despre modalitatile de utilizare are uleiurilor esentiale;)

        2 comentarii:

        1. Buna,Eu sunt Adina.
          Foarte util articolul tau. Vreau si eu sa cumpar uleirui esentiale pentru cremele de corp pe care vreau sa le confectionez acasa :) M-am uitat la mai multe magazine si am vazut cateva diferente de pret. Am inteles si ca trebuie sa fie ulei esential pur ca celelalte mai ieftine contin si alte substante. Dar vreau sa te intreb ce parere ai despre uleiurile de la cozac plant? ai folosit? sau ai idee daca sunt pure? pentru ca preturile lor sunt destul de mici. Iti multumesc anticipat.

          RăspundețiȘtergere
        2. Salut Adina,
          Am folosit la un moment dat si uleiuri esentiale de la cozac plant, mi s-au parut ok. Pup!

          RăspundețiȘtergere