Detergent si balsam de rufe

Dupa ce l-am testat la curatarea fetei, parului, corpului sau pe post de masca azi mi-am incercat sapunul (mai precis fulgii de sapun) pentru curatarea rufelor...da, drept detergent de rufe, caruia i-am adaugat un balsam de rufe la fel de simplu si eficient. Dar sa incepem cu inceputul...

Ideea mi-a venit pentru ca doar ce mi se terminase detergentul de rufe clasic asa ca...am improvizat; siti cum se zice, marile descoperiri se fac din intamplare:))
Am folosit vreo 2 maini de fulgi de sapun pe care initial ii pusesem in sertarasul acela special pentru detergent insa dupa aia m-am "luminat" si mi-am dat seama ca ar fi mai bine sa ii adaug direct in cuva.

Pe post de balsam de rufe am avut doua optiuni: otet sau bicarbonat de sodiu. Am ales bicarbonatul deoarece cu otetul nu eram prea sigura de miros si in plus, nu aveam in casa decat din cel de mere care, fiind mai galbui, m-am temut sa nu pateze hainele (mai ales ca am spalat o tura de haine albe)...dar o sa incerc si varianta asta si va spun ce a iesit;)

Am pus cam 2-3 linguri de bicarbonat de sodiu in lacasul balsamului de rufe peste care am adaugat in jur de 20 de picaturi de ulei esential...pentru parfum, ca doar un balsam trebuie sa si miroasa frumos, nu?:) Dupa aia m-am gandit eu ca poate ar fi fost mai bine sa adaug uleiul esential direct in cuva, peste sapun dar a fost ok si asa...eu am folosit ulei esential de eucalipt, pentru un miros proaspat.

Rezultat: hainele s-au curatat foarte bine, dupa uscare aveau o textura placuta, moale, iar mirosul era unul foarte placut, de "curat" cu un iz proaspat de eucalipt. Deci, un experiment foarte reusit dupa parerea mea:)
Bine, hainele nici nu erau foarte murdare, cu noroi, sos de rosii, ulei sau mai stiu eu ce...insa ma bate gandul sa incerc si cu asa ceva. Trebuie sa ma hotarasc ce textila sa sacrific:))


Sa recapitulam
 

-2 maini fulgi de sapun  
-2-3 linguri bicarbonat de sodiu  
-aproximativ 20 de picaturi ulei esential
    Oricum, acest sapun nu era destinat sa fie folosit drept detergent de rufe asa ca am de gand sa fac unul special pentru acest scop: fara nici un pic de exces de ulei, cu ceva bicarbonat de sodiu in compozitie, imbogatit cu muuult ulei esential...si cu cine stie ce idei imi mai vin pe parcurs:)
    Va tin la curent!

    [poza prealuata de pe flickr.com]

    12 comentarii:

    1. te citesc de ceva vreme dar e prima data cand iti scriu; si fac asta ptr ca nu ma pot abtine sa nu-ti spun ca faci o treaba absolut grozava :)
      poate candva, incerci si niste geluri de dus :)
      numai bine
      miha

      RăspundețiȘtergere
    2. Buna ziua, un schimb de link?
      http://nadynemaniavintage.blogspot.com/

      RăspundețiȘtergere
    3. Draga noastra Ioana, te anuntam ca esti fericita castigatoare a unui premiu, constand evident in Fortune Cookies. De ce? Afli aici: http://homemadesweets.wordpress.com/noutati/premii-premii-si-iar-premii/
      Asteptam sa ne contactezi ca sa intri cat mai curand in posesia premiului :D (nu de alta, dar sa nu se invecheasca :)) :P)...glumesc...dar tot asteptam sa ne contactezi :)
      Echipa Sweet Secrets - Homemade Sweets

      RăspundețiȘtergere
    4. E minunat detergentul tau!Am incercat cu fulgi de sapun si sunt foarte multumita. In loc de balsam am incercat atat otet cat si bicarbonat si ambele sunt bune. La un moment dat am amestecat fulgii de sapun cu bicarbonat (astfel sapunul nu mai era asa lipicios) si in sertarul de balsam am pus otet amestecat cu cateva picaturi de ulei esential si mi-a placut, de acum numai asa am voi spala.
      Multumesc foarte mult de idee.

      RăspundețiȘtergere
    5. @Elena:
      Ma bucur ca te incanta ideea si merci de sugestia cu fulgii amestecati cu bicarbonat...voi inceca si eu;)

      Ioana

      RăspundețiȘtergere
    6. Ma tot tenteaza si pe mine solutiile ceva mai naturale pentru spalatl hainelor dar am o nedumerire. Presupun ca vorbiti de spalatul cu masina. Si in cazul asta...sapunul e ok? Adica cum citeam pe undeva ca se depune pe scurgerea de la chiuveta sau cada...nu afecteaza masina de spalat? Dar uleiul esential? E totusi un ulei...Nu stiu ce sa cred. Parca mi-e si mila de masina :P (sau de mine in cazul in care masina nu ar mai functiona )

      RăspundețiȘtergere
    7. @Claudia:
      Salut Claudia!
      In legatura cu depunerile, sapunul este facut cu 0% exces de ulei deci nu prea ar avea uleiul cum sa afecteze masina...a mea cel putin nu a patit nimic.
      Cat despre uleiul esential, acesta este ulei doar cu numele deoarece nu are textura caracteristica si este foarte volatil...

      RăspundețiȘtergere
    8. hai sa te intreb si eu. bicarbonatul il pun asa praf cum e in sertarul pt balsam? sau il amesctec intai cu apa?

      RăspundețiȘtergere
    9. @ludmila007:
      Bicarbonatul eu il pun praf, asa cum este el:)

      RăspundețiȘtergere
    10. multumesc! am pus si eu. ce mai curajoasa mam simtit... mi-era ca ramane cumva in haine. dar n-a ramas :) Tare buna ideea.deja mi-am informat prietenele. o sa incerc si cu otet numai ca toate oteturile care leam gasit la magazin aveau pe eticheta scris: colorant carmel. de ce lo fi pus nu stiu , ca doar lumea nu vrea otet colorat. sau vrea?!? sau sa iau otet din alcool pana gasesc din vin, fara culoare? ca ala e alb

      RăspundețiȘtergere
    11. @Ludmila007
      Ma bucur ca iti place ideea si iti si prieste:) Otet eu cred ca e recomandat sa folosesti din ala de alcool ca nu cumva sa se pateze hainele de la cel de vin, mai ales daca zici ca are si colorant..

      RăspundețiȘtergere
    12. Eu sunt in lucru cu detergentul facut in casa. Am facut o transa de sapun de Castilia cu bicarbonat pe care il voi face fulgi. Pana atunci adaug bicarbonat peste detergent pentru a facilita spalarea prin dedurizarea apei si otet de vin in loc de balsam. Nu ramane miros de nici un fel. L-am adaugat pentru ca am citit ca are calitatea de a curata masina de spalat si de a preveni depunerile de murdarie de pe instalatie. Ideea cu bicarbonatul si ue este minunata si o voi incerca la spalarea urmatoare. Minunat site. Multumesc!

      RăspundețiȘtergere