Transpiratia, antiperspirantele si deodorantele

Subiectul articolului de astazi este transpiratia...dap, TRANSPIRATIA! Cum de mi-a venit aceasta idee? Pai, dupa o sesiune de jogging aka alergatura-prin-oras-cu-tot-felul-de-treburi-de-mi-a-iesit-limba-de-un-cot, mi-am dat seama ca transpiratia chiar e o problema care ar trebui sa ne preocupe ceva mai profund decat impiedicarea ei prin orice mijloc...de fapt, de ce impiedicarea ei? Dar sa o luam incetisor...

Ce este transpiratia? O definitie oficiala spune ca "Transpiratia este un proces fiziologic normal prin care glandele sudoripare elimina apa in care se afla dizolvate clorura de sodiu, uree, potasiu si materii grase. Rolul transpiratiei este acela de a regla temperatura corpului (procesul de evaporare al transpiratiei raceste pielea), dar si de a apara pielea de infectii si de a elimina celulele moarte." la care, as mai completa eu, se adauga eliminarea toxinelor din organism...nu degeaba sunt recomandate saunele pentru detoxifierea organismului.

Problema apare atunci cand transpiratia este insotita de mirosurile neplacute insa trebuie precizat ca nu transpiratia in sine este vinovata de acest lucru ci bacteriile existente in mod normal de pielea noastra.
Parerea mea este ca metodele actuale de "improspatare" pun accentul total gresit pe impiedicarea intensiva a transpiratiei. Oameni buni, transpiratia e normala, e BENEFICA, nu ea trebuie impiedicata ci doar mirosul indepartat.

Oricum, impotriva transpiratiei exista tot felul de deodorante si antiperspirante care de care mai nocive...o sa va spun si de ce. Antiperspirantele in special contin anumite substante despre care s-a descoperit ca au legatura cu aparitia cancerului mamar.

Aceste substante sunt parabenii si aluminiul, gasit sub forma unor compusi diversi.
Aluminiul este responsabil de blocarea transpiratiei motiv pentru care, toxinele, neavand pe unde sa fie eliminate, se acumuleaza la nivelul ganglionilor limfatici si sub forma de noduli mamari. Inca o chestie nociva despre aluminiu este ca s-a demonstrat legatura dintre cantitatea de aluminiu acumulata la nivelul creierului si aparitia bolii Alzheimer.

Parabenii, pe de alta parte au rol de conservare si ceea ce e mai grav este ca aceste substante au fost descoperite in interiorul tumorilor mamare extirpate. De asemenea, atat parabenii cat si aluminiul fac parte din categoria substantelor care influenteaza fluxul hormonal iar celulele canceroase sunt foarte sensibile la aceste schimbari si isi pot accentua dezvoltarea.

Asadar este recomandat sa folositi un deodorant in locul antiperspirantului, preferabil natural, eventual homemade sau organic, deoarece produsele anti-transpiratie clasice sunt in general combinatii de deodorant-antiperspirant.

Pentru doritori, o sa ofer o reteta de deodorant homemade, foarte simplu de facut, care poate fi folosit atat pentru axila cate si pentru picioare. Ingredientul minune in toate deodorantele facute in casa este bicarbonatul de sodiu care absoarbe toate mirosurile foarte, dar foarte bine.
Deodorantele pe baza de bicarbonat de sodiu pe ca le folosesc eu de ceva vreme sunt cele mai bune pe care le-am incercat pana acum si concluzia asta este trasa in urma unor zile cu adevarat pline si agitate, dupa care, in mod normal, mirosul meu nu ar mai fi fost a flori si parfum. Eeh, dar nu va ramane decat sa incercati si sa vedeti:).

Un deodorant pudra foarte simplu se face din:
- 50% bicarbonat de sodiu macinat in rasnita de cafea
-50% amidon alimentar


Bicarbonatul de sodiu se pune intr-un recipient de la o fost pudra (sau solnita draguta cu capac), se adauga amidonul si apoi 20-30 de picaturi de ulei esential.


Puteti face orice combinatie de uleiuri esentiale va place insa eu recomand sa includeti si salvia (reduce transpiratia) si tea-tree (este antimicrobian). Eu am folosit o combinatie de salvie, tea tree, menta si lamaie...foarte fresh.


Bicarbonatul de sodiu, dupa cum am zis, absoarbe mirosurile neplacute iar amidonul absoarbe umezeala si pastreaza uleiurile esentiale; cam asa functioaneaza chestia si...chiar functioneaza!

Ieri am ai facut un deodorant stick (gazduit de un recipientul unui deodorant mai vechi) pe care astazi l-am testat...si am avut prilejul perfect: o zi plina in care am umblat mult pe jos cu un soare foooaaarte prietenos dogorind deasupra...and guess what? it worked as well:)



Iata cum puteti face foarte simplu un deodorant stick.
Amestecul de pudre preparat mai sus incorporati-l intr-o cantitate egala de unt de cacao topit pe baie de abur si apoi toarna compozitia intr-un recipient de deodorant stick. Asteapta sa se raceasca si foloseste-l cu placere!

Pentru un deodorant spray o idee ar fi sa dizolvati bicarbonat si amidon in apa iar uleiurile esentiale intr-o lingura de alcool pe care sa o adaugati apoi peste apa, toate pastrate intr-un recipient spray care trebuie agitat bine inainte de utilizare. Pe mine nu m-a tentat niciodata ideea unui deodorant spray insa poate o sa incerc maine, doar asa, ca sa va zic si parerea mea.

Si poate va intrebati ce treaba are poza cu jumatatea de grapefruit...pur si simplu imi place pentru ca emana prospetime, opusul transpiratiei, nu? Sursa ei este flickr.com





53 de comentarii:

  1. nu ne faci si noua un astfel de deodorant? stii tu, lenea e mare :)) eu nu fac astfel de experimente, pentru ca cine stie ce iese :)) dar chiar ma intereseaza sa iau de la tine, pentru ca am incredere in talentul tau :D si acum ca vine vara, chiar ma gandeam la un deodorant mai eficient :D astept produsul (da, impreuna cu sapunul meu cu algeeeee!!!!)
    sa ma mai semnez? :D :)))

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna, Andreeeea!
    Poate o sa fac un deodorant, daca cererea este asa mare:))
    Si sapunul cu alge este facut...acum trebuie sa stea o luna sa se saponifice complet;)

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna!
    ai putea sa imi explici cum ai facut deodorantul stick? ma intereseaza mult...
    nici eu nu mai folosesc deodorante obisnuite de vreun an, dupa ce am inceput sa citesc despre deodorantele cu aluminiu. deocamdata folosesc deodorant bio, de la alverde, dar as incerca si unul homemade
    Cristina

    RăspundețiȘtergere
  4. Reteta ta seamana cu cea pusa de Sideris pe blogul ei. Eu am facut un deo dupa acea reteta si-s absolut incantata, este the best ever! In afara de ingredientele folosite de tine (amidon, bicarbonat si uleiuri esentiale - eu am pus doar tea tree), eu am mai pus unt de shea (ca sa fie cremos) si vit. E. Ma dau la 9 dimineata si la 23 nu miros deloc!

    RăspundețiȘtergere
  5. Salut Ioana,

    Sursa unei trnaspiratii, indiferent de conditii poate fi nu numai naturala, cum a fost in cazul tau soarele, ci si una emotionala sau in cel mai rau caz una hormonala.
    tinand cont ca ador produsele tale si bat la cap pe toata lumea cu ele- chiar cu riscul de ai agresa in mod placut desigur - ma gandesc ca poate, tu asa dedicata cum esti sa incluzi in cercetarile tale inca 2 ingrediente L Salvia, sau ceaiul de salvia, care este un remediu foarte bun pentru transpiratia abundenta si uleiurile esentiale de care povesteai intr-un articol anterior.

    Te pup si astept replica....
    Cu mare drag,
    Oana

    RăspundețiȘtergere
  6. @Anonim: pentru deodorantul stick am incorporat pudra facuta intr-o cantitate egala de unt de cacao topit iar apoi am turnat totul in recipient. Textura nu este uleioasa asa cum te-ai putea astepta insa tot este nevoie de 1-2 minute pentru a se absorbi in piele.

    P.S. Merci de interes:)

    RăspundețiȘtergere
  7. @Nimphetamin
    Salut!
    Desi reteta asta de pudra (sau deodorant stick) eu o folosesc de mult timp, nu sustin ca am inventat roata deci sunt sigura ca ea se gaseste in aceeasi forma sau modificata si pe alte site-uri...eu am simtit nevoia sa o impartasesc deoarece sunt foarte multumita de ea:)
    Si chiar e cel mai eficient deodorant incercat vreodata...cum ziceai si tu, de la 9 la 23!

    Te mai astept pe la mine!

    RăspundețiȘtergere
  8. @Glass by Oana:

    Heeey, Oanaaa!:)
    Ma bucur mult ca iti plac produsele...si eu ador sticla de la tine si chiar am inclus-o intr-o poza de prezentare pentru bilutele efervescente (poti intra sa vezi la BLOGHSOP, postarea despre bilute:)
    Intr-adevar sursele transpiratiei pot fi si altele inafara de cele normale insa pentru acest tip de probleme exista tratamente mai puternice decat deodorantul. Acest articol se adreseaza mai mult generalului, nu particularului.
    Stiu de salvie ca este un remediu eficient, chiar am si introdus-o ca ingredient in deodorantul folosit de mine, asa ca o sa ma straduiesc sa fac si un articol pe tema asta pentru ca intr-adevar ar fi util. Eu am inceput sa descriu diverse uleiuri esentiale la rubrica "Initiere in aromaterapie" dar m-am cam culcat pe-o ureche de la o vreme...o sa incerc sa fiu mai "activa" pe domeniul asta;))

    Hugs & Kisses!:)

    Ioana

    RăspundețiȘtergere
  9. Stii cumva daca reteta asta e eficienta si pentru organisme mai problematice? :D Pt ca daca tu de ex, transpiri putin indiferent de produsul cu care te dai, e posibil sa nu fie la fel de bun si pt alti. Te intreb pt ca eu ma lupt de vreo 2 ani cu un miros al transpiratiei tare urat si nici macar rexona nu e bun dpdv asta de vedere :(( Apropo, daca tot sunt aici, profit si mai pun o intrebare :D Vad ca stii multe info, poate am noroc si stii si de la ce ar putea sa fie mirosul asta urat. Ca de spalat, chiar ma racai, deci sigur nu asta e cauza. Si am incercat zeci de deo cautand unul potrivit si nimic :(

    Scuze ca m-am lungit atat.
    Sper si eu sa faci deodorantul asta in cantitati mari, sa ne bucuram si noi de el :D

    RăspundețiȘtergere
  10. @Amalia

    Salut!
    Dupa parerea mea, problema cu care te confrunti tu are o cauza de natura endocrinologica deci poate fi vorba despre o dereglare hormonala legata de tiroida sau chiar ovare polichistice (cum e cazul meu desi nu am parte de transpiratie excesiva sau foarte neplacuta la miros). Un control si un set de analize ar trebui efectuate insa, ca masuri ajutatoare iti recomand sa bei foarte multa apa si sa mananci cat mai sanatos posibil, pentru ameliorarea mirosului.
    Intr-adevar, eu nu am probleme serioase cu transpiratia, asadar tu nu trebuie decat sa incerci reteta sa vezi daca iti prieste. Eu cred ca oricum va fi mai eficient decat deodorantele din comert...cred ca tie ti s-ar potrivi mai degraba deodorantul pudra decat cel lichid sau stick; eventual poti incerca sa maresti cantitatea de bicarbonat de sodiu sau sa folosesti exclusiv bicarbonat pentru o eficienta mai mare.
    In plus, iti recomand sa faci bai locale cu bicarbonat de sodiu si/sau ceai de salvie foarte concentrat...poti incerca si uleiul esential de salvie insa, bineinteles, facand un test de alergie inainte.

    Iata ca ti-am dat si eu un raspuns luuuung, pe masura intrebarii:))

    Te mai astept!
    Ioana

    RăspundețiȘtergere
  11. Buna Ioana,

    Am aceeasi problema ca si cititoarea ta Amalia de mai sus. Acum ca vine vara transpir excesiv si miros urat si ma feresc cat pot sa port bluze stramte. Te asteptam cu deodorandul ca sa scapam si noi de o problema. :)

    Cu drag,
    milanike

    RăspundețiȘtergere
  12. Super articol!
    Eu folosesc piatra de alaun, si e foarte bun, insa de acum si pentru timpul verii mi-am pregatit si un deodorant roll pt un extra de parfum :)
    O sa incerc si reteta ta cum se termina, m-ai facut curioasa :)

    PS: te-am adaugat la blogroll, sper ca nu te deranjeaza :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Mi-au mai venit in minte intrebari. M-am hotarat sa-mi fac si eu deodorantul recomandat de tine, sper sa nu iasa un dezastru complet.
    1. Cum se amesteca uleiurile esentiale cu bicarbonatul si amidonul? Pt ca sunt 2 elemente pudra si 1-2 lichide... Se distribuie uniform uleiurile?
    2. Cum se aplica deodorantul pudra la subrat si in ce cantitate?
    Mersi :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Salut, Amalia!
    Picaturile de ulei esential se pun peste amidon, care se amesteca apoi cu bicarbonatul si da...se distribuie uniform.
    Pentru aplicarea deodorantului eu de obicei imi pudrez in mana iar dupa aia dau pe la subrat...asta tine de inventivitatea fiecaruia:))

    Mult succes la preparat!

    RăspundețiȘtergere
  15. daca antiperspirantele cauzeaza cancer.....la barbati de ce nu??

    mai documenteza-te inainte sa aberezi pe langa subiect.

    nu e demonstrata o legatura intre aluminiu si cancer,doh.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eşti idiot
      Dr. Doina İonescu
      p.s. foloseşte tu antiperspirsntele

      Ștergere
    2. Nu este dar aluminiul nu este benefic de aia nu mai sunt nici tigai, oale din aluminiu cum erau inainte , plus daca speli o oala de aluminiu chiar daca ea este curata va iesi o negreala din ea , doohhhh

      Ștergere
  16. mai, Ioana....te cauta omul de innebuneste :)))
    deci incerc sa dau de tine de o saptamana ca sa te intreb cand te prind sa iti dau FC'urile castigate.....ca sa nu fiu chiar pe langa topic :D eu inca insist sa faci acest deodorant...eu vreau unul siiiguuuur...si..de fapt, stii ce? ia contacteaza-ma ca sa iti spun tot ce vreau de la viata ta :)))
    puuupz, Andreea :D:D

    RăspundețiȘtergere
  17. @Anonim:(primul anonim ca al doilea e Andreea:D)

    Draga Anonim, daca tot ai venit sa critici, macar fa-o cu o identitate si sustine-ti vorbele cu dovezi.
    Problema cu legatura dintre cancer, aluminiu si antiperspirante este una intens dezbatuta, iar parerile si studiile sunt impartite. Eu am ales sa cred ca totusi este o legatura si am facut asta dupa ce am studiat tema. Un site interesant este www.cancer.gov care nu sustine nici una nici alta, insa prezinta dovezi pentru ambele. Ideea e ca nu s-au gasit dovezi clare ca aluminiul ar cauza cancer insa totusi este o chestie dovedita stiintific faptul ca aluminiul duce la cresterea cantitatii de estrogen care intensifica dezvoltarea celulelor canceroase (de aici si explicatia pentru cancerul de san la barbati...ei nu au asa mult estrogen ca noi, femeile, ei nu se epileaza la fel de des la subrat si apoi se dau cu antiperspirant si cu siguranta nu se epileaza la fel de des cu ceara sau cu epilatorul, toate acestea favorizand absorbtia aluminiului).
    La fel, nu in urma studiilor facute pe sute de femei cu cancer sau fara, car foloseau sntiperspirant cu aluminiu sa nu , nu s-a dovedit ca boala a aparut din cauza atiperspirantului insa s-a observar ca la femeile care foloseau aceste produse ea e debutat la varste mult mai fragede.

    In concluzie, parerile ar trebui sustinute, si nu doar aruncate, asa cum ai facut tu.

    Numai bine,
    Ioana

    RăspundețiȘtergere
  18. Corectare penultimul paragraf (am sters "nu" din fata "in urma studiilor":

    "La fel, in urma studiilor facute pe sute de femei..."

    RăspundețiȘtergere
  19. si din cate stiu eu, aluminul se stie ca favorizeaza Altzheimer-ul..asa ca un de cu aluminu aplicat zilnic pe un subrat epilat, deci cu rani microscopice si pori deschisi, evident ca favorizeaza absorbtia acestuia in organism. Si asta e valabila si la barbati ;)

    Am si eu o intrebare.Eu am incercat varianta de deo stick dar cu ulei de cocos..si mi se pare ff unsuros..cu shea e mai bine oare? ce crezi? merci de info :)

    RăspundețiȘtergere
  20. @Fata verde:

    Salut, green girl:)
    Deodorantul stick eu l-am facut cu unt de cacao asa ca nu stiu cum e cu cel de shea. Oricum, deodorantul meu nu este prea unsuros deoarece pulberea de bicarbonat si amidonul din compozitie absorb uleiul si astfel are o textura asemanatoare cu a unui deodorant normal...totusi, este nevoie de cateva minute pentru a se absorbi in zona axilei.

    Ioana

    RăspundețiȘtergere
  21. Buna Jovis,

    am facut si eu reteta de deodorant, cea gasita pe site-ul lui Sideris e drept. Amfolosit insa unt de cacao nerafinat si am adaugat tea tree. Pana dimineata in cuite se intarissede nu puteam sa scot nici un pic. Imi venise ideea dupace citisem pe blogul tau sa il reincazesc (de lene in microunde)si apoi sa il torn intr-un stick container. L-am zvarlit in frigider si am asteptat sa vad daca iese uniform si frumusel.

    Sunt extrem de multumita de rezultat. Este excelent! Am postat si pe blogul meu. Poti viziona imaginea pentru a vedea rezultatul.

    Combinatia de unt de cacao cu tea tree e foate potrivita iar deodorantul este extrem de eficient. Muuult muuult mai ok decat alaunul.

    Acum invat sa imi fac un sapun de rufe. Crezi ca inainte de al turna in forma as putea adauga si sapun lichid care contine fiere de bovina si eventual pudra de nuci de sapun? Uleiurile esentiale se pastreaza in sapunul de rufe? Daca il rad se mai simte ceva pe haine?

    Hai ca te-aminebunit :">

    Anonim 1 nu 2( daca eram in locul lui Jovis as fi sters cometariul atat de rautacios si de nesustinut fara sa ezit)

    RăspundețiȘtergere
  22. Salut!
    Ti-am vizitat blogul...foarte interesant! iar deodorantul cam asa arata si al meu; mirosul diefera un pic cred deoarece eu am folosit tea tree, salvie si lamaie...poate o sa incerci si tu...daca nu o sa-ti mai verse Thea uleiurile esentiale:))

    In legatura cu sapunul de rufe nu stiu ce sa zic intrucat nu am experimentat foarte mult in acest domeniu dar cred ca pudra de nuci de sapun ar fi un adaos bun...sapunul lichid s-ar putea sa inmoaie amestecul mai mult decat trebuie.

    Cand am incercat sa spal rufe cu fulgii de sapun (la masina) am adaugat ulei esential printre ei si chiar in lacasul balsamului iar rufele miroseau ataaat de proaspat...deci cred ca si uleiul esential este o idee buna:)

    te-am pupat!

    RăspundețiȘtergere
  23. Te implor sa faci o gama de deodorante(spray, stick,roll-on etc) pentru ca mereu am fost reticenta la a folosi deodorante bio,pentru ca cei ce le incercasera au zis ca trebuie sa te speli si sa reaplici de mai multe ori pe timpul zilei,ceea ce nu e chiar la indemana cuiva ocupat.

    RăspundețiȘtergere
  24. @Anonim:
    Saptamana viitoare cred ca va fi gata deodorantul...mai am de pus la punt niste detalii cum ar fi eticheta si altele;)

    RăspundețiȘtergere
  25. bicarbonatul trebuie dat neaparat prin rasnita? nu e suficient de fin pentru a fi folosit ca atare. multumesc

    RăspundețiȘtergere
  26. @Anonim:
    Depinde de preferintele fiecaruia...mie nu mi s-a parut sufucient de fin.

    RăspundețiȘtergere
  27. Merci pentru reteta,ieri am facut un stick si azi l-am testat si e eficient. Data viitoare am sa macin bicarbonatul ca e cam nisipos. Am pus ulei de busuioc ca antiseptic si am uitat sa pun si ceva pentru aroma,da e ok si asa,nu miroase pe piele.

    RăspundețiȘtergere
  28. ma bate gandul de ceva vreme sa-mi fac si eu un deo stick insa ma confrunt cu urmatoarea dilema:
    pe blogul sideris spune ca toate ingredientele (mai putin uleiurile esentiale) se topesc pe baia de aburi, ori in postarea ta, cat si din alte bloguri ori filmulete youtube reiese ca nu se foloseste deloc baia de aburi iar ingredientele sunt amestecate in starea lor naturala....
    ma puteti lamuri si pe mine cum se procedeaza?

    RăspundețiȘtergere
  29. @Chris:
    Salut, modul de preparare depinde de tipul de deodorant dorit. Daca il faci sub forma de pudra, fara a include un unt vegetal, logic ca nu este nevoie sa topesti nimic pe baia de abur pentru ca nu ai ce. Daca faci un deodorant crema, unturile vegetale trebuiesc topite pe baie de abur si amestecate apoi cu pulberile...la final se adauga ulei esential.
    Succes!

    RăspundețiȘtergere
  30. dar nu cumva acest minunat bicarbonat contine si el aluminiu? Sursa: mercola.com (nu mai stiu exact unde, dar zice undeva de treaba asta, pe undeva pe la vaccinuri, toxicitatea aluminiului...)

    RăspundețiȘtergere
  31. a, si mai zicea si ligia pop pe undeva despre bicarbonatul cu aluminiu

    RăspundețiȘtergere
  32. Draga Anonim,
    Atata timp cat tu nu imi poti indica exact ce si unde ai citit, nu iti imagina ca o sa scotocesc eu prin site-ul respectiv sa gasesc paragraful anume care spune ca bicarbonatul de sodiu ar contine aluminiu. Insasi denumirea chimica a acestui compus (bicarbobat de sodiu, sau carbonat acid de sodiu, NaHCO3) arata ca nu contine nici un fel de aluminiu. Logic, nu?:)

    RăspundețiȘtergere
  33. Buna seara!

    Multumesc si eu pentru reteta de deodorant, e geniala :)
    As vrea sa stiu ce fel de ulei esential de salvie ai folosit: salvia sclarea sau salvia officinalis - le-am gasit pe amandoua disponibile si nu stiu care dintre ele este cel util pentru scopul nostru :)
    Un an nou bun!

    RăspundețiȘtergere
  34. Ambele tipuri de salvie sunt ok, doar aroma este un pic diferita.
    Spor la mesterit deodorante!:)

    RăspundețiȘtergere
  35. buna, imi poti spune, te rog reteta exacta pentru deodorantul stick, multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  36. Buna Ana! Pentru deodorantul stick este necesar sa amesteci deodorantul pudra preparat din bicarbonat + amidon cu o cantitate egala de unt de cacao...sau poti inlocui untul de cacao cu o combinatie de alte unturi/uleiuri vegetale, de exemplu shea, cacao, cocos, ceara de albine etc. astfel incat sa aiba consistenta ptrivita.

    RăspundețiȘtergere
  37. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  38. Esti dispusa sa imi faci acest deodorant? Sunt dispus sa dau oricat pe el si daca imi place sa-l comand la tine iar si iar. Mi-ai face un mare serviciu mai ales ca pe mine ma dispera problema asta!

    RăspundețiȘtergere
  39. Buna Gaby!
    Ma tem ca nu putem colabora in felul acesta insa din toamna aceasta vom avea deodorante naturale in magazin asa ca problema ta este rezolvata :)

    RăspundețiȘtergere
  40. Super, usper super! Abia astept sa incerc!
    Still didn't get ... "Cum se amesteca uleiurile esentiale cu bicarbonatul si amidonul? Pt ca sunt 2 elemente pudra si 1-2 lichide...?" :))) Nu se face crema?

    RăspundețiȘtergere
  41. Uleirile esentiale se pun in cantitate foarte mica, doar cateva picaturi, astfel incat deodorantul nu se va face crema ci va ramane pudra.

    Daca doresti deodorantul sub forma de crema, cantitatea de bicarbinat+amidon trebuie amestecata cu o cantitate egala de unt de cacao/cocos, topit in prealabil pe baie de abur ;)

    RăspundețiȘtergere
  42. AMIDON ALIMENTAR ESTE ACELASI LUCRU CU AMIDONUL DE PORUMB?
    Marinusha

    RăspundețiȘtergere
  43. Da, este acelasi lucru cu amidonul de porumb :)

    RăspundețiȘtergere
  44. Buna!


    Am citit mai sus ca din toamna anului trecut urma sa aveti deodorante naturale in magazin, dar nu am gasit printre produsele actuale. Cum as putea intra in posesia unui astfel de deodorant?

    Multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Momentan nu avem deodorante in magazin, insa acestea vor fi din nou disponibile din a doua jumatate a lunii martie.

      Ștergere
  45. salut si de la mine , sunt kiki
    mi am facut si eu aseara acest deo pudra si nu stiu daca am gresit undeva dar am iesit afara si parca m-am umezit la subrat mai mult...am pus 50% din fiecare si tea tree si 15 pic , 5 ulei de catina si asta e , ce spui am gresit undeva? mercic de rasp

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna!
      Reteta de mai sus este pentru un deodorant, nu antiperspirant...deci este normal sa transpiri, doar ca nu va mai mirosi urat :)

      Ștergere
  46. Buna, am facut si eu deodorantul insa nu este destul de tare este cam cremos oare sa pun alt unt nu de cacao ? sau unde am gresit ca am respectat reteta .
    Te rog mult sa imi raspunzi ca imi place foarte mult deodorantul asta stick si as vrea sa imi iasa bine .
    Multumesc frumos !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna! Daca nu este suficient de solid deodorantul trebuie sa mai adaugi unt de cacao.

      Ștergere
  47. Buna! Nu mai faceti deodorante? As avea mai mare incredere intr-unul facut de un expert, decat de mine.. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deocamdata nu mai facem, dar te sfatuiesc sa incerci reteta, este foarte usor de facut si eficient :)

      Ștergere