Cum sa iti faci propriul hidrolat de trandafiri

Hidrolatul sau apa florala este un produs secundar din procesul de obtinere a uleiurilor esentiale cu efecte deosebite asupra tenului, potrivite si pentru pielea cea mai sensibila. Ca sa nu repet informatii, va recomand un articol de pe un alt blog unde puteti citi mai multe despre apele florale si intrebuintarile lor.

Asadar, pentru a obtine un hidrolat de trandafiri aveti nevoie de:
 

-3-4 pumni de petale de trandafiri proaspete sau uscate...eu am combinat.  
-o oala cu capac  
-un vas din ceramica  
-apa distilata  
-gheata
obiecte pe care le "asamblati" dupa cum este aratat in imagini. Vasul de ceramica il puneti in mijlocul oalei, adaugati petalele de trandafir in jur si acoperiti cu apa distilata dar astfel incat bolul din interior sa nu ajunga sa pluteasca .

Acoperiti ansamblul astfel creat cu capacul pozitionat invers, rasturnat, adica cu manerul in interior si dati drumul la foc pana cand apa incepe sa fiarba, micsorand apoi flacara pana la minimum posibil.

In prealabil aveti grija sa pregatiti niste gheata (cuburi, bucati, pungi sau sticle) pe care le asezati in concavitatea capacului dupa ce apa incepe sa fiarba si apoi micsorati flacara.
"Chestia" functioneaza in felul urmator: apa se evapora antrenand cu ea particule de ulei esential de trandafir , vaporii se ridica pana cand ajung la capacul racit de gheata, condenseaza si se scurg sub forma de picaturi in bolul de ceramica...rezulta un lichid cu un miros frumos de trandafiri, deosebit de benefic pentru orice tip de ten.

Lasati sa fiarba la foc mic circa o ora sau chiar mai mult dupa care puneti lichidul obtinut in bolul de ceramica intr-un recipient cu pulverizator, folosindu-l ori de cate ori simtiti nevoia de improspatare.


Dupa o ora eu am obtinut cam 50 ml de apa florala pe care apoi am amestecat-o cu o jumatate de lingurita de glicerina, pentru hidratare, si 3 picaturi de ulei esential de geraniu (are miros asemanator cu trandafirul) si nici nu va spun ce binefacere a fost pentru tenul meu.


 

28 de comentarii:

  1. Pare destul de usor, chiar o sa incerc sa vad daca imi iese. Am tot cumparat apa de trandafiri dar cred ca ar fi mult mai economic sa o prepar singura. Multumesc de pont, ai explicat foarte bine :-)

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna, Jovis!
    Eram curioasa ce fel de trandafiri ar trebui folositi, din aceia de dulceata, parfumati, nu?
    Multumesc frumos!

    RăspundețiȘtergere
  3. Salut!
    Eu am folosit o combinatie de trandafiri de dulceata si din cei normali:)

    RăspundețiȘtergere
  4. Am facut deja de 2 ori hidrolat de trandafiri dupa reteta ta. Si a iesit extraordinar de fiecare data. Multumesc mult!

    RăspundețiȘtergere
  5. Super idee! De cand am citit articolul Dianei despre apele florale imi tot caut si gasesc la preturi nesimtite aici la noi. Pe mine ma tenteaza apa de albastrele si mi-am luat de la plafar flori uscate... merge sa le folosesc pe astea? Si inca ceva: unde gasesc petale de trandafiri uscate? Nu prea ma tenteaza trandafirii de la florarii, nu stiu cat sunt de adevarati...

    RăspundețiȘtergere
  6. @Nimphetamin:
    Da, e ok sa folosesti si flori uscate insa in privinta petalelor de trandafir nu stiu ce sa iti recomand avand in vedere ca eu le-am luat din propria gradina.

    @Anonim: Ma bucur ca ti-a iesit...mult succes in continuare:)

    RăspundețiȘtergere
  7. @jovis, amo gramada de roinita in gradina inflorita. Crezi ca ar merge un hidrolat din roinita?

    RăspundețiȘtergere
  8. @Brishtara:
    Da, sigur...in principiu merge cam orice planta cu proprietati benefice pentru ten:)

    RăspundețiȘtergere
  9. Hidrolatul de roinita (melisa) este celebru in lumea cosmeticii si este cunoscut ca “Apa Carmelitelor” sau “aqua mirabilis”. Initial a fost utilizata ca remediu, abia mai tarziu ca parfum. Deci daca ai atata amar de roinita in gradina, nu mai sta pe ganduri!Cu atat mai mult cu cat in august se termina perioada de recoltare.
    Si inca ceva: de la planta se foloseste "herba", adica toata partea aeriana. Planta proaspata are continut in principii active mai mare decat planta uscata.
    Succes!

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna, Jovis!

    Sper sa-mi prepar si eu odata propriul hidrolat de trandafiri, insa, momentan, am o apa achizitionata din Bulgaria, in privinta careia sunt cam confuza.
    La ingrediente scrie asa: Rosa Damascena Flower Water, Citronellol, Geraniol, Phenoxyethanol. Am depistat un oaresce iz alcoolic cand am adulmecat-o si m-am documentat putin. Astfel, cel de-al doilea si al treilea inteleg ca provin din uleiul esential de trandafiri, iar ultimul actioneaza pe post de conservant.
    Tu ce parere ai, e benefica pentru un ten gras, cu tendinte acneice?
    Apropo, zice ca ingrijeste, hidrateaza si improspateaza pielea, dar trebuie aplicata "with a moistened swab or a wet compress", ceea ce m-a surprins.

    Scuze pentru comentariul kilometric, dar ma tot framantam si am mare incredere in verdictul tau! :D

    RăspundețiȘtergere
  11. @Mada:
    Intr-adevar, ingredientele 2 si 3 sunt compusi din uleiuri esentiale iar alcoolul este un conservant. Parerea mea este ca acest hidrolat, desi nu este pur, este foarte potrivit pentru tenul gras si acneic...daca ai fi avut ten sensibil, probabil nu ti-ar fi priit dar asa este ok. Din ce am inteles din instructiunile de folosire, trebuie sa il aplici cu ajutorul unei dischete demachiante, ca orice lotiune tonica...ce este asa neobisnuit? Ar fi cam ciudat intr-adevar daca acea compresa ar trebui mai intai umezita cu apa...dar pana la urma il poti folosi cum vrei, nu?:)

    Succes!

    RăspundețiȘtergere
  12. Buna,
    As dori sa prepar un hidrolat din alte plante, dar nu imi dau seama cam ce cantitate de planta la ce cantitate de apa trebuie puse, pentru a obtine concentratia potrivita in hidrolat. Ai putea sa ma ajuti, te rog, cu un sfat (pentru plante uscate in principal)?
    Multumesc mult. Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  13. Draga Alina,

    Eu am pus "la ochi" petalele de trandafir, astfel incat nu pot sa iti dau o cantitate exacta. Cred ca cel mai bine ar fi sa te orientezi la fata locului:D

    RăspundețiȘtergere
  14. pare simplu si eficient,..ce imi mai doream si eu apa de trandafiri ca n-am incercat-o pana acum, merci de pont.

    RăspundețiȘtergere
  15. Buna Jovis!
    As avea si eu o intrebare...pot prepara si alt tip de apa florala dupa reteta aceasta?

    RăspundețiȘtergere
  16. Buna, ne poti spune ce termen de valabilitate are aceasta apa?

    Multumesc frumos!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu pot da un termen de valablitate exact, eu am consumat-o cam intr-o luna si ceva de la producere si s-a mentinut ok. In orice caz, cel mai bine este sa fie pastrata in sticlute inchise la culoare, cu capac tip pompita (astfel incat sa nu intre aer inauntru) eventual si la frigider.

      Ștergere
  17. buna!
    ma tenteaza sa incerc si eu. intrebarea mea este daca hidrolatul astfel obtinut ar necesita conservare sau se pastreaza 1-2 luni, la frigider, ca si apele florale din comert.
    multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tinut la frigider timp de 1-2 luni este ok. Daca doresti un termen de valabilitate mai mare se poate adauga niste conservant.

      Ștergere
  18. Buna!
    Imi poti spune de unde cumperi apa distilata, te rog? Cea din farmacii are un pret piperat, cel putin in farmaciile unde am intrebat pana acum. Am vazut apa distilata si in Dedeman, dar pare ridicol de ieftina fata de cea din farmacii.
    Multumesc!
    Raluca

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Raluca!
      Apa distilata sa gaseste in orice supermarket/magazin, inclusiv Dedeman, si nu trebuie sa fie scumpa; costa cativa lei un bidon de 5 l.

      Ștergere
  19. Eu mi-am facut hidrolatul de trandafiri in cafetiera, dupa modelul pregatirii cafelei , iar florile uscate de trandafiri le-am cumparat dintr-un Carrefour din Tunis , unde locuiesc , la un pret infim, in jur de 4 roni suta de grame. Reteta mi-am imaginat-o singura, fiindca n-am stiut cum sa obtin altfel aceasta apa florala.Acum stiu si-i multumesc Ioanei pentru postare, voi incerca si eu reteta in week-end-ul acesta, fiindca mai am acasa si alte pachetele cu flori de trandafir si de cactus (figue de Barbarie), o raritate . Va recomand si uleiul vegetal de cactus , e miraculos pentru fragezirea tenului !
    Elena Avasilencei

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Elena. Este extraordinar de bun pretul la trandafiri acolo unde locuiesti tu. M-ar ajuta foarte mult in prepararea cosmeticelor daca ai putea trimite un colet cu o cantitate mai mare de trandafiri la Bucuresti, contra cost evident, ti-as fi foarte recunoscator. Astept un raspuns aici daca ai disponibilitatea. Multumesc :)

      Ștergere
  20. Buna, foarte interesanta ideea, as vrea si eu sa incerc o apa de menta insa am o intrebare, pot folosi menta uscata pentru acest procedeu? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se poate folosi si menta uscata insa apa nu va iesi atat de aromata ca in cazul celei proaspete :0

      Ștergere
    2. Poate va ramina o zi memorabila.Am instal. de 30 litri de distilat si nu am ce face cu ea .de la vara incep sa fac si din trandafiri si cimbrisor si albastrele,menta etc.concediul mi l petrec pe dealuri culegindu mi plante pt tot anul.pt. cei ce nu stiu:nu e nevoie de nici o apa distilata,ea distilindu se prin fierbere.aburul condensat de pe capac e distilat.o data distilat nu se mai strica cu anii,doar sa nu l amesteci cu apa proaspata.

      Ștergere
    3. apa sau hidrolat de trandafiri se consuma in tot orientul e putin mai scump ca berea la noi,se bea in amestec cu apa si lamiie,se foloseste la mincaruri.nu doar la ten.cei ce nu pot distila pot pune petale curate pe apa de izvor de pe ozi pe alta si consuma apa.ma refer la 2l. pe zi.

      Ștergere