Par frumos si sanatos

O vezi din departare...se apropie, e vibranta, radioasa, mladioasa....e frumoasa!!! Nu poarta make-up pronuntat, doar un gloss de buze, rimel si blush...tenul ii e curat si proaspat, zambetul stralucitor, insa cel mai de pret accesoriu este parul...luceste de sanatate, firul este puternic si elastic totodata si se impleteste valuri valuri. Frumusetea incepe cu un par sanatos!

Pentru a putea aspira la ceea ce am scris eu mai sus, astazi va recomand cateva retete si idei pentru ingrijirea parului. Cum una din pietrele de temelie ale cosmeticii naturiste este aromaterapia, voi incepe cu niste listute de uleiuri esentiale accesibile, specifice fiecarui tip de par/fiecarei afectiuni.

  • Uleiuri esentiale benefice pentru par in general: rozmarin, salvie, cedru, ylang ylang, lavanda.
  • Par gras: lamaie, cedru, salvie, rozmarin, tea tree, menta
  • Par uscat: ylang ylang, rozmarin, lavanda
  • Matreata: tea tree, cedru, rozmarin, pin, salvie, lamaie.
In functie de materialele de care dispuneti va puteti crea propriile combinatii de uleiuri esentiale pe care sa le adaugati in sampon, balsam, masca sau ulei reparator.

Balsam de par pe baza de otet
Daca "frecventati" blogul meu ati observat probabil ca tot recomand in stanga si-n dreapta clatirea parului cu otet de mere diluat in apa...cum ca ar fi extraordinar. Ei bine, este, mai ales daca preparati urmatoarea reteta de otet de mere infuzat cu plante.
Ideea e simpla: umpleti un borcan cu plante alese in functie de tipul de par, turnati otet de mere pana la acoperirea completa a plantelor, pastrati la loc ferit de razele soarelui vreme de doua saptamani iar apoi adaugati uleiuri esentiale alese corespunzator.
  • Par uscat: musetel, galbenele, patlagina, tataneasa, trandafir, rozmarin, busuioc, lavanda etc
  • Par gras: frunze de nuc, urzica, salvie, rozmarin, ienupar, menta, busuioc etc
  • Par normal: rozmarin, busuioc, lavanda.
Amestecul asta il tineti pe marginea cazii intr-o sticla iar cand vine vremea clatirii parului, diluati aceste otet aromat in apa, intr-o cana mai mare...o parte otet de zece parti apa. Bineinteles, eu nu stau niciodata sa masor ci doar apreciez din ochi deci nu-i bai daca puneti mai mut.
Otetul de mere este bun pentru par deoarece reechilibreaza pH-ul scalpului, netezeste cuticulele firului si elimina resturile de produse de stiling, facandu-l curat si stralucitor siii..foarte usor de pieptanat, iar mirosul dispare odata cu uscarea parului.

Ulei tratament pentru par
Aveti nevoie de
:
5 parti ulei de masline
3 parti unt de shea
2 parti ulei de ricin
*uleiuri esentiale alese corespunzator

Incalziti pe baie de abur uleiurile iar dupa ce s-a omogenizat amestecul (s-a topit untul de shea), adaugati combinatia de uleiuri esentiale si intindeti pe toata lungimea parului uscat cu ajutorul unui pieptene...nu uitati sa masati bine si scalpul. Acoperiti capul cu un celofan legat cat mai strans si apoi cu un prosop si stati asa minim o ora. Samponati si clatiti ca de obicei.
Eu imi fac tratamentul asta cam o data pe luna si senzatia de dupa e super...parul e moale si matasos, stralucitor, puternic:)

Balsam de par leave in
Acest balsam e mai mult o apa florala parfumata pentru intretinerea parului, preparata dupa cum urmeaza.
Aveti nevoie de o apa florala din comert sau preparata ca aici, glicerina vegetala si uleiuri esentiale. Principiul e simplu se amesteca toate cele, se depoziteaza intr-o sticla cu pulverizator si se aplica pe par de cate ori simtiti nevoia. Recomand ca la 100 ml de hidrolat sa adaugati o lingurita de glicerina si 20-25 picaturi de ulei esential.

Sampon cu galbenus de ou
Am citit recent despre galbenusul de ou folosit ca si sampon, asa de unul singur...se zice ca ar face si spuma, asta pe langa curatare scalpului si parului si proprietatilor lui de a opri caderea firelor de par si intarirea radacinii acestora. Inca nu am incercat ina va zic si voua de acest lucru, poate aveti timp sa experimentati inaintea mea...chiar si daca nu functioneaza foarte bine ca sampon, sigura va face o masca excelenta;)

Acum eu am cateva sugestii de "imbogatire" a galbenusului astfel incat sa faca un sampon decent. Aveti nevoie de:

  • 250 ml decoct de nuci de sapun
  • 2 galbenusuri
  • 40 picaturi ulei esential
  • ingrediente optionale: zeama de la o lamaie si o lingura de argila (pentru par gras), miere si o lingurita de ulei de masline (pentru par uscat), doar miere pentru par normal.
Se amesteca totul!:)
Daca vreti sa faceti samponul si mai grozav, in decoctul de nuci de sapun topiti suficienti fulgi de sapun natural cat sa capete o consistenta lichida (aveti grija va dupa racire sapunul se intareste si s-ar putea ca ceea ce credeati voi ca e lichid sa fie un gel foarte vascos).
Clatiti cu otet de mere inuzat cu plante.

Eu acum sunt in plin proces de experimente pentru un sampon solid...vreau sa gasesc combinatia perfecta de ingrediente si cantitatea perfecta de ulei in exces astfel incat parul sa nu ramana nici prea gras (cum ramane de la sapunurile extra-hidratante pe care le am acum) si nici prea uscat...dar nu ma grabesc, pentru un produs bun e nevoie de timp.

Eei, si acuma a venit partea in care ar trebui sa va dau reteta de masti pentru par...dar pe mine retetele de masti in general ma plictisesc ingrozitor asa ca o sa sar peste partea asta:)) Mastile tin de imaginatie dupa parerea mea, imi plac, nu ma intelegeti gresit, folosesc foarte des masti homemade, insa nu ma puneti sa povestesc despre asta...pe scurt se ia ce e prin frigider, gradina, supermarket, se amesteca si se pune pe fata/par; bine trebuie sa stii si cate ceva despre ingrediente dar cine nu stie de ex ca lamaia si argila sunt buna pt ten gras, mierea, smantana si uleiul pentru ten uscat...tenul normal seveste de toate:P

Concluzie: nu veti gasi retete de masti la mine pe blog...decat daca descopar una super extraordinara!


Nu, nu asta e concluzia! Concluzia e de fapt ca ar trebui sa puneti mana sa incercati retele pe care vi le-am dat! Nu mai continui ca e tarziu, sunt obosita, si cine stie ce prostii voi mai debita:D Noapte buna!


P.S. Si ca tot se poarta review-urile, daca vreti sa aflati niste pareri sincere de la cumparatori in legatura cu doua dintre sapunasele mele, puteti citi doua articole pe blogul MakeUp Your Mind si SeptembrieJoi. Enjoy!

6 comentarii:

  1. :) Multumesc ca mi-ai mentionat articolul! Ma chinui demult sa incep sa ma clatesc cu otet, dar lenea asta... Daca n-o sa ma harnicesc sa fac mai mult, macar otetul sa o folosesc.
    Crezi ca in reteta de tratament ar merge inlocuit untul de shea cu cel de cacao? Pe ultimul il am deja in casa si mi-e mai la indemana.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ca tot ai vorbit despre par, am initiat o leapsa si te-am taguit si pe tine! Sper sa iti faca placere sa raspunzi!

    http://septembriejoi.blogspot.com/2010/09/sa-incercam-o-leapsa.html

    RăspundețiȘtergere
  3. Minunat articolul si minunate retetele, ca de obicei, de altfel! ;) felicitari si multumesc pt. idei. Eu inca nu creez retet proprii, inca ma inspir din ale altora ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. @sadie:
    Merci de leapsa, o sa raspund cat de curand:)
    Cat despre unturi, poti inlocui untul de shea cu cel de cacao insa ai grija sa pui mai putin, deoarece untul de cacao are o consistenta mult mai tare decat cel de shea.
    Succes!

    @Nimpehtamin:
    Merci de vizita si curaj la experimentat!

    RăspundețiȘtergere
  5. nu cred ca e posibil sa faci un singur sampon solid care sa le cuprinda pe toate :)

    RăspundețiȘtergere