Comedogenitatea uleiurilor si unturilor vegetale

Ce-i si cu comedogenitatea asta? Ei bine, dupa cum ii spune si numele (vine de la "comedoane"), este un termen care se refera la capaciatea unor ingrediente de a bloca porii tenului, ducand la puncte negre, cosuri, ten incarcat etc. In prepararea propriilor potiuni pentru fata este important sa tinem cont de acest aspect in alegerea ingredientelor motiv pentru care azi m-am hotarat sa va impartasesc o lista cu niste unturi si uleiuri vegetale frecvent folosite in cosmetica alaturi gradul de comedogenicitate al fiecaruia.

Este important de precizat inainte ca aceasta lista nu este batuta in cuie si depinde de fiecare ten in parte daca un anumit ulei ii prieste sau nu, indiferent in ce categorie se afla in lista. Spre exemplu, untul de cacao, despre care se spune ca ar avea un grad de comedogenitate mare, mie nu mi-a provocat absolut nici un discomfort sau problema desi l-am folosit timp indelungat si il folosesc in continuare pentru hidratarea tenului.
Revenind:

Uleiuri si unturi slab comedogene
Unt/ulei de avocado
Ulei de alune
Ulei de samburi de caise
Ulei de canepa
Ceara de albine
Ulei de floarea soerelui
Ulei de jojoba
Ulei de ricin
Ulei de masline
Ulei de migdale dulci
Ulei de samburi de struguri
Unt de shea
Ulei de susan



Uleiuri si unturi cu grad moderat de comedogenitate
Ulei de soia
Ulei de porumb

Uleiuri si unturi cu grad ridicat de comedogenitate
Ulei de germeni de grau
Unt de cacao

Sper sa va ajute!

7 comentarii:

  1. Inca o informatie pretioasa de la tine. Am folosit untul de cacao si mi s-au inmultit punctele negre. Acum am aflat de ce. Cred ca-l voi inlocui cu cel de shea :)
    Te-am pupat,
    alex

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu sunt plina de cosuri si folosesc uleiul de germeni de grau in fiecare zi de 2 ori :(, risc sa am cosuri si mai multe?

    RăspundețiȘtergere
  3. @Alexa:
    Salut! Ma bucur ca te-am putut ajuta. Mult succes in continuare cu experimentele cosmetice:)

    @Ioana:
    Incearca sa renunti pentru o perioada la uleiul de germeni de grau si sa il inlocuiesti cu un unt sau ulei din lista celor slab comedogene si vezi cum se comporta tenul tau..in functie de asta, poti hotara ce vei folosi in continuare. Succes!

    RăspundețiȘtergere
  4. Si eu am avut probleme cu untul de cacao dar probleme si mai mari am avut cu uleiul de masline. In schimb mi-au mers bine uleiurile de jojoba si de avocado.

    RăspundețiȘtergere
  5. Uite ca asta nu stiam, ca si unturile naturale pot fi comedogene..

    RăspundețiȘtergere
  6. cocosul intra la non? de el nu ai zis nimic si e destul de folosit in cosmetica

    RăspundețiȘtergere
  7. Legat de untul de cocos am gasit foarte multe informatii contradictorii asa ca am preferat sa nu il includ in lista:) Cred ca depinde de fiecare ten in parte...

    RăspundețiȘtergere