Recomandari pentru ingrijirea pielii in sezonul rece - partea I


S-a facut frig si simt in ceafa suflarea iernii...vantul nu mai e caldut si placut ci rece si taios, soarele ne zambeste cu dinti atunci cand nu este acoperit de nori, se innopteaza din ce in ce mai repede iar temperaturile au scazut vertiginos. Se zvoneste ca aceasta iarna va fi cea mai friguroasa din tot mileniul, asa am auzit pe la televizor cel putin...nu stiu cat de adevarat o fi, insa, chiar si asa, ma cuprind fiorii numai cand cand ma gandesc la temperaturi sub 0 grade. Imi place iarna, ador zapada si sporturile de iarna insa ghinionul meu este ca sunt groaznic de friguroasa, inghet instantaneu cand ajung afara, picioarele mi se fac bocna indiferent cate perechi de sosete as purta si cate straturi de blana ar avea ghetele si incep sa-mi pierd dexteritatea degetelor de la maini...dar pentru ski sau sanius se merita totul:D

Toate schimbarile astea de temperatura isi pun amprenta si asupra pielii...buzele ustura, mainile se cojesc si simti ca te strange fata de atata uscaciune iar asta nu se intampla doar persoanelor cu pielea sensibila sau uscata ci aproape tuturor, cel putin pentru o perioada. Eu de exemplu nu am avut niciodata probleme cu pielea uscata insa am doua perioada pe an, cand se schimba vremea, cand toamna da spre iarna si apoi iarna spre primavara, in care sufar din cauza pielii uscate pe maini, buze si fata. M-am gandit sa impartasesc cu voi cateva din trucurile mele pentru a vindeca suferinta pielii din cauza agresiunii factorilor externi.

Ingrediente pe care le puteti adauga in apa de baie
Odata cu venirea frigului, am o singura bucurie: baile lungi in cada plina cu apa fierbinte cu care obisnuiesc sa ma rasfat o data pe saptamana. Desigur, nu este recomandat statul in apa fierbinte mai mult de 15-20 de minute deoarece poate usca pielea,  insa, pentru a-mi hidrata si ingriji pielea desi stau in cada mai mult decat este recomandat,  eu innobilez apa din cada cu cateva ingrediente pe cat de banale pe atat de eficiente. Le puteti folosi impreuna sau separat, in combinatii dupa preferintele fiecaruia, fiind ideale pe perioada iernii si nu numai: 

-1 litru de lapte gras 

-miere, cam o cana

-1-2 litri ceai concentrat de musetel si galbenele (sau puteti pune chiar in apa din cada mai multe pliculete de ceai) 

-saculeti de tifon sau orice material foarte subtire (merge si un ciorap de nailon) in care pun seminte crude macinate (floarea soarelui, dovleac, migdale etc...important e sa fie crude si nu prajite), fulgi de ovaz macinati si diverse plante parfumate (lavanda, rozmarin, trandafir etc), toate amestecat un un pic de ulei de samburi de struguri sau masline. Folosesc acesti saculeti pentru a ma masa pe corp dupa care ii las pur si simplu in cada...fac piela catifelata si hidratata.

-nelipsitele uleiuri esentiale despre a caror folosire in baie am vorbit in cadrul articolelor din "Initiere in aromaterapie". Trebuie insa sa recunosc ca pe perioada iernii am un ulei esential preferat atat datorita mirosului ce aduce a sarbatoare cat si datorita proprietatilor de energizare si incalzire puternica a pielii (perfect pentru mine)...este vorba de uleiul esential de scortisoara, care trebuie folosit insa in cantitati mici, deoarece poate fi iritant. 

-bicarbonat de sodiu (jumatate de ceasca) - dedurizeaza apa de baie, inmoaie si calmeaza pielea

-pentru detoxifierea pielii, pentru tratarea aproape oricarei boli de piele si pentru reumatism (mai putin pentru hidratare), adaugati in apa sare de mare, sare de Himalaya sau sare de la Marea Moarta.


Daca dupa baie va mai masati pe corp cu un ulei hidratant natural parfumat cu uleiuri esentiale sau cu unt unt vegetal natural (shea, avocado, cacao), hidratarea pielii va fi asigurata pentru mai multe zile. 

Zilele viitoare voi continua cu idei de vreme rece pentru maini, buze si fata. 

Noapte buna, dragilor...
V-am pupat!









4 comentarii:

  1. offf si pe aici e frig,azi au fost sub 0 grade :( Mda.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cat de bine suna ritualul astaaaaa....Nu mi-a trecut prin cap treaba cu pliculetele de ceai si nici nu mai citisem in alta parte (sau cel putin nu mi-a sunat deloc cunoscut). O sa incerc si eu cat de curand!

    RăspundețiȘtergere
  3. îmi plac la nebunie sfaturile :) chiar nu ştiam că bicarbonatul de sodiu ar putea acţiona împotriva durităţii apei, asta îmi va fi de ajutor pt că apa din zona mea e foarte, foarte dură şi se simte :(

    RăspundețiȘtergere
  4. Salut, fetelor! Ma bucur ca v-am putut fi de ajutor cu informatii utile:)

    RăspundețiȘtergere