Codex Alimentarius

Ati auzit de el pana acum? Stiti ce este?
Oficial este o colectie de standarde alimentare adoptate la nivel international, care au ca scop declarat protectia sanatatii consumatorilor si asigurarea practicilor corecte in comertul alimentar.Off. the record, in spatele lui stau marile companii farmaceutice care, alarmate de intoarcerea oamenilor la radacini, la medicina si terapiile naturiste, vor sa isi mareasca profitul cu orice pret...chiar si viata si sanatatea oamenilor. Paradoxal, nu?

Mecanismul e urmatorul:

"Traditional Herbal Medicinal Products (THMPD)”, care a fost adoptata la 31 Martie 2004, cere ca, de la 1 aprilie 2011 toate plantele medicinale sa fie procesate dupa aceleasi procedee ca si celelalte produse farmaceutice. Acest lucru presupune inclusiv obtinerea de certificate legale, la fel ca medicamentele, al caror cost se apropie sau depaseste 100.000 de euro pentru fiecare planta in parte, desi acestea sunt folosite de mii de ani. Costurile uriase pe care le presupune intrarea in legalitatea vor lichida micii producatori din domeniul plantelor medicinale in favoarea marilor colosi farmaceutici."


Eu trebuie sa recunosc faptul ca eram in tema de mult timp, cred ca aproape de un an insa pur si simplu am refuzat sa cred ca poate sa existe asa ceva, mi se parea absurd ca prin lege sa fie implementate unele norme precum: "Eliminarea oricarui supliment alimentar natural" sau "Interzicerea medicinei naturiste".

N-o sa mai batatoresc o carare mult umblata spunandu-va povestea cu introducere, cuprins si incheiere.
 Esentialul este ca noile lui prevederi includ:

"1) Eliminarea oricarui supliment alimentar natural. Toate aceste suplimente vor fi inlocuite de 28 de produsi de sinteza farmaceutica, care vor fi dozati si vor fi disponibili numai in farmacii, pe baza de prescriptie medicala. Clasificate ca "toxine" (!!), vitaminele, mineralele si plantele medicinale vor fi pe piata numai in doze care NU au impact asupra nimanui. De exemplu coenzima Q10, glucosamine etc., vor fi ilegale, folosirea lor sanctionandu-se cu inchisoarea.

2) Medicina naturista cum ar fi acupunctura, medicina energetica, ayurvedica, tibetana etc, vor fi interzise.

3) Agricultura si alimentatia animalelor vor fi reglementate conform normelor fixate de trusturile chimiei farmaceutice, interzicand din principiu asa numita agricultura bio. Aceasta implica, de exemplu, ca fiecare vaca de lapte de pe planeta sa fie tratata cu hormonul de crestere bovin recombinat genetic produs de Monsanto. Mai mult, potrivit Codexului, orice animal de pe planeta folosit in scopuri de hrana trebuie tratat cu antibiotice si cu hormoni de crestere. Regulile Codexului permit ca produsele ce contin organisme modificate genetic (OMG) sa nu mai fie etichetate corespunzator. In 2001, 12 substante chimice despre care se stie ca sunt cauzatoare de cancer, au fost interzise in mod unanim de 176 de tari, inclusiv de SUA. Ei bine, Codex Alimentarius aduce inapoi 7 dintre aceste substante interzise, precum hexachlorobenzene, dieldrin, aldrin etc, care vor putea fi folosite la liber din nou.

4) Alimentatia umana certificata legal va trebui sa fie iradiata cu Cobalt. Sub regulile Codexului, aproape toate alimentele trebuie iradiate. Si nivelurile de radiatie vor fi mult mai mari decat cele permise anterior. Codex Alimentarius va controla accesul asupra acizilor aminati esentiali, asupra vitaminelor si mineralelor. 
Extinderea controalelor va acţiona progresiv eliminând orice medicină alternativă naturistă ancestrală."


...iar Romania a semnat aderarea la Codex Alimentarius.

Mie inca mi se pare incredibil.

"Pe langa Romania, la Codex Alimentarius au mai aderat alte 165 de tari, ai caror reprezentanti se intalnesc alternativ fie la sediul FAO de la Roma, fie la sediul OMS de la Geneva. Urmatoarea intalnire are loc in 2010, la Roma. Acum, Comisia functioneaza dupa un Plan Strategic, elaborat pentru perioada 2008-2013. Obiectivele stabilite pentru aceasta perioada sunt promovarea unor cadre solide de reglementare a activitatilor, si anume un sistem solid national de control si sisteme de reglementare legislative pentru intregul lant alimentar.
- suplimentele alimentare nu se vor mai comercializa nici in scop preventiv, nici terapeutic
- vor fi necesare retete pentru toate medicamentele peste o doza extrem de mica
- usturioul sau menta, alaturi de alte produse comune, vor fi considerate droguri de categoria a 3-a care pot fi comercializate doar de catre marile corporatii farmaceutice
- toate suplimentele alimentare ce vor aparea vor fi interzise pana ce nu vor trece anumite teste prevazute in noul cod
- produsele modificate genetic vor fi comercializate fara avertizarea consumatorilor, niciun fel de eticheta nefiind necesara"


Sincer, nu stiu ce sa cred. O fi teoria conspiratiei la mijloc, or fi oameni care fac din tantar armasar...mie mi se pare absurd sa existe posibilitatea impunerii unor astfel de norme in conditiile in care trendul eco/bio este in plin avant, exista sustinere pentru agricultura ecologica si chiar fonduri acordate de UE, aceeasi UE care se presupune ca a aderat la Codex Alimentarius.

Prin acest articol nu vreau sa exprin nici o parere...ci doar nedumerire si indignare. Voi ce parere aveti?
Iata ce-am mai citit eu pe aceasta tema:

Si am mai semnat si aceasta petitie impotriva lui  (click pe link). I suggest you do the same...
Inca o petitie la nivel european: 

Dupa cum ziceam, mie inca nu imi vine sa cred. Dar se pare ca este real. Totusi, sunt optimista pana in cel de-al doisprezecelea ceas.

Ziceti-mi, ce parere aveti? 

9 comentarii:

  1. Sincer, nici eu nu stiu ce sa cred..de faptul ca este o conspiratie la nivel mondial nu ma indoiesc, interesele sunt mari...

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt la curent de mai mult timp in legatura cu aberatia asta de Codex Alimentarius. De fiecare data cand citesc ceva legat de asta clocoteste sangele in mine de furie. Vor sa ne prosteasca pe fata! Usturoiul sau menta droguri de gradul 3?!?! Cand etnobotanicele omoara zilnic copii care habar n-au ce fumeaza! Pe astea vad ca nu se grabeste nimeni sa le interzica.
    Am sa ma interesez ce tari au mai adoptat aceasta aberatie. Daca sunt tot tari slab dezvoltate ca draga noastra Romanie atunci e clar...vor sa ne omoare incetul cu incetul si asta e doar inceputul. Preturile or sa urce vertiginos probabil la produsele naturale (pt inceput, pana probabil or sa le interzica de tot), iar toate chimicalele or sa fie prezente peste tot pt ca omul de rand sa nu mai aiba incotro si sa le cumpere, neputand sa-si permita altceva. Este revoltator pana la cer si inapoi! Nu accept sa-mi dicteze nimeni cum sa-mi traiesc viata, ce sa mananc si cum sa-mi mentin sanatatea! CEVA trebuie facut! Si simple petitii online nu cred ca sunt solutia...poate sunt de folos pt ca informeaza lumea dar tare mi-e teama ca nu le ia nimeni in seama.

    RăspundețiȘtergere
  3. nici nu vreau sa ma gandesc. daca se aproba chestia asta singura varianta pe care o vad e sa ma mut la tara intr-un sat uitat de lume si sa imi cresc usturoi si menta in gradina. si sa sper ca n-a veni nimeni sa ma bage la inchisoare..e total absurd, asa ca sper ca nu va fi aprobat

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu nu traiesc in Ro si trebuie sa va spun ca nu imi vine sa cred ... Mai ales ca lucrez zilnic cu documente oficiale ale Directiei de Sanatate UE si nu mi-a atras nimic atentia in sensul prezentat de articol, din contra. Atat in legislatia europeana cat si in cea din Vestul Europei cel putin se acorda din ce in ce mai multa atentie alimentatiei bio. Iar costurile unui trai organic (din toate punctele de vedere, mancare, haine, jucarii, scutece etc) sunt mai mult decat permisibile. Se incurajeaza mult productia bio locala, in cantinele scolare 30% din alimente sunt bio si planul e sa se ajunga la cel putin 50% in urmatorii 3 ani.
    Medicamente se prescriu cu zgarcenie si de catre medici si de catre spitale, se incurajeaza nasterea 100% naturala si alaptatul la san.
    Asa ca, desi am mai citit despre Codex pe diferite site-uri, sunt convinsa ca ceea ce se prezinta sunt afirmatii scoase din context.
    I.

    RăspundețiȘtergere
  5. Doamne! Ce oameni bolnavi pot sa faca asa o tampenie?! Pe scurt omul trebuie sa manance chimicale si sa se umfle de hormoni, cam asta doresc ei sa faca!! Sincer, cred ca nu se poate, nu cred ca naturalul ne face rau! Oameni ca astia o sa ne distruga planeta!Sper sa nu se intample prostiile ce le-am citit. Daca Romania a semnat... Nu prea e bine...

    RăspundețiȘtergere
  6. @Anonim: Ma bucur sa aflu si astfel de pareri. Asta era si parerea mea...ca este un pic absurd ceea ce se intampla in conditiile unei sustineri vizibile a tredului eco/bio. Dar se pare ca de aici lucrurile se vad mult mai negre...

    RăspundețiȘtergere
  7. Sunt la fel de curioasa ca si voi ce se va intampla..si indignata...si nedumerita...revolata...

    RăspundețiȘtergere
  8. O teorie conspirationala clasica...
    Codex Alimentarius (http://en.wikipedia.org/wiki/Codex_Alimentarius) are partile bune si rele, dar afirmatiile astea sunt aberante.
    http://conspiracyscience.com/articles/food/codex-alimentarius/

    RăspundețiȘtergere
  9. http://www.gandul.info/news/mancarea-proaspata-cat-de-periculoase-sunt-alimentele-iradiate-specialistii-vorbesc-de-radicalii-liberi-cancerigeni-ministrul-agriculturii-cere-controlul-etichetelor-8018052

    RăspundețiȘtergere