Cum se fac bilele efervescente pentru baie

Intr-un timp, bilele efervescente pentru baie, hidratante si parfumate (homemade, bineinteles:D) erau preferatele mele. Obisnuiam sa fac bai relaxante destul de des, si, cum se stie ca apa fierbinte usuca pielea, aveam grija sa ma insoteasca intotdeauna in cada una sau doua bilute din astea....aromaterapie si hidratare, 2 in 1.



Acum prefer dusurile...dusurile scotiene chiar! iar bilutele nu prea isi mai gasesc locul aici. Noroc ca am dat peste sfatul Dianei despre cum poti sa ai o experienta aromaterapeutica grozava la fiecare dus. You should definetly try it!

Oricum, daca  va plac si aveti timp de bai lungi si relaxante, puteti incerca sa va preparati singuri niste minunate bilute efervescente pentru baie. Ingredientele sunt simple si la indeamana, timpul de "executie" mic, iar satisfactia de dupa este maxima.

Ingrediente de baza: 
-bicarbonat de sodiu - 2 parti
- sare de lamaie - 1 parte 
-amidon de porumb - 1 parte 
-un ulei vegetal

Tips!  

Sarea de lamaie vine sub forma de cristale maricele, motiv pentru care eu prefer sa o macin inainte (cu rasnita) pana la o textura de pudra, pentru omogenizare mai buna cu celelalte ingrediente.  

In loc de ulei simplu, eu obisnuiam sa folosesc un amestec de ulei de samburi de struguri, unt de shea si ulei de cocos, in proportii egale...pur si simplu le topiti pe baie de abur pana se lichefiaza. Daca nu aveti, unturile astea, este foarte bun si un ulei vegetal simplu (masline, migdala dulci, samburi de struguri etc).

Daca vreti o baie "laptoasa", inlocuiti total sau partial amidonul din reteta de mai sus cu lapte praf.

Puteti sa adaugati retetei de mai sus si sare terapeutica (de mare, de Himalaya, de la Marea Moarta etc) cam o parte, adica in aceeasi cantitate cu amidonul si sarea de lamaie.

 Intr-un bol puneti ingredientele uscate (doua parti bicarbonat de sodiu, o parte sare de lamaie, o parte amidon) si amestecati foarte foate bine, pana la o compozitie omogena. Continuand sa amestecati, turnati ulei vegetal putin cate putin pana amestecul se umezeste putin si nu se sfarama daca il strangeti intre degete...textura trebuie se aseamana oarecum cu cea a unui nisip umed. Nu stiu sa va zic exact cat ulei sa puneti la o cantitate exacta de ingrediente uscate, intrucat nu am masurat niciodata...oricum, nu e greu sa va dati seama  cand amestecul are textura potrivita, pur si simplu nu trebuie sa se sfarame atunci cand il strangeti in mana, ci sa isi pastreze forma.

Combinatia preferata de uleiuri esentiale puteti fie sa o adaugati acum la sfarsit, fie sa amestecati mai intai uleiul vegetal (ce va fi turnat peste ingredientele uscate) cu uleiul esential, sau chiar sa puneti uleiul esential peste ingredientele uscate. Iese oricum:)

Tot acum este momentul sa puneti in compozitie si alte ingrediente optionale cum ar fi coaja de portocala macinata, flori de lavanda, frunze de menta macinate, fulgi de cocos, petale de trandafiri macinate si cam ce vreti voi...nu adaugati foarte mult ci doar suficient pentru un colorit fruomos, avand grija sa nu furati din aderenta "aluatului".

Acum, cu un "aluat" lipicios, este momentul sa il puneti in forme. Cel mai usor este sa alegeti niste tavite cu forme pentru prajituri, din teflon..gasiti tot felul de modele, pentru briose, inimioare, patrate, floricele si cam ce vreti voi. Pur si simplu umpleti forma cu suficient "aluat", apoi presati foarte bine cu mana, mai adaugati compozitie, iar presati foarte bine, si tot asa, pana la umplere. Rasturnati forma si gata.


Mai sus aveti o imagine cu o briosa efervescenta pentru baie, facuta, bineinteles, intr-o tava cu forme pentru briose. Ca sa capete striatiile acelea dragute pe margini, eu am pus mai intai in forma o hartie pentru briose si abia apoi am tasat compozitia, Daca vreti si flori, frunze sau petale inserate la suprafata, pur si simplu puneti putin in forma inainte de a presa "aluatul". In imaginea de mai sus eu am inserat niste flori de lavanda. 

Daca vreti totusi niste bile propriu zise, puteti folosit o minge de ping pong taiata pe jumatate drept forma. Umpleti cele doua jumatati cu amestecul preparat, presati-le impreuna foarte bine si apoi incercati usor sa scoateti cele doua jumatati ale formei. Poate ca nu va iese din prima si o sa stricati cateva bilute, insa apoi cu siguranta o sa va intrati in mana si o sa faceti niste bile efervescente grozave.

Dupa ce le-ati format, asezati bilutele intr-o tava tapetata cu hartie absorbanta si lasati-le intr-un loc ferit de umezeala, caldura si soare pana se intaresc bine de tot (cam pana a doua zi sau chiar si mai mult). 

Apoi puteti sa le impachetati individual intr-un material care sa nu le permite contactul cu aerul din exterior (celofan) sau sa le depozitati intr-un borcanel cu inchidere etans pentru a le feri de umezeala din aer. Daca absorb umezeala le scade si efectul de efervescenta. Tinute in conditiile potrivite, rezista cam 6 luni.

Bilutele astea sunt perfecte si pentru a fi oferite drept cadou, daca le impachetati individual (ca in imagine de mai sus, de exemplu) si apoi le puneti intr-o cutie draguta, sau borcanel.

Iata cateva imagini care mi-au placut:)


In ton cu Pastele:) sursa



Nu-i asa ca arata grozav in hartie de briose?

Spor la preparat...si la imbaiat, dupa:P
Data viitoare la DIY vorbim despre bath melts...tot niste chestii care se topesc in apa din cada, cu accentul pus insa pe hidratare nu pe efervescenta.


P.S. Nu uitati de promotia de weekend din magazin!



13 comentarii:

  1. Multam mult pentru postare. Sunt fan bai si produse pentru baia in cada, asa ca ideea ta este perfecta pentru mine. Dupa ce termin sarurile si uleiurile speciale, sigur o sa-mi fac si eu niste bile efervescente. Habar nu aveam ca sunt atat de simplu de facut.

    RăspundețiȘtergere
  2. sunt f frumoase si usor de facut, ms pt postare.din pacate am cabina dus si sufar asa tare..ador sa stau cu orele in cada...cu tot felul de minuni...abia astept vacanta in alta tara la hotel cu cada, mereu ma aprovizionez cu chestii de la lush si le folosesc atunci :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Merge si fara amidon...dar ce rol are in compozitie?

    RăspundețiȘtergere
  4. @SuperficialBeauty:
    Pai de acum in colo poti sa iti faci singura bilutele efervescente, in locul celor de la lush:)

    @Andreea:
    Mie imi plac mult mai mult cele facuta cu amidon pentru ca mi se pare ca procedeul de preparare decurge mai usor, amidonul face apa mai "matasoasa" si absoarbe uleiul pe care il pui asfel incat in cada nu vei avea o pelicula de ulei la suprafata apei...deci mi se pare destul de important amidoul din compozitie.

    RăspundețiȘtergere
  5. Am si eu o intrebare... si eu am facut niste bombe efervescente doar ca de data asta am incercat si cu amidon si nu mai tin...mi se sfarama cand incerc sa le scot din forma...nu am pus mult amidon...ai vreun sfat?

    RăspundețiȘtergere
  6. @Andreea:
    Nu stiu ce sa iti zic. Eu nu am facut bilte fara amidon deci nu as putea sa compar cele doua compozitii. Cert este ca eu nu am intampinat probleme cu sfaramarea. O sa incerc si fara amidon, sa vad care e diferenta..cand voi avea timp:)

    RăspundețiȘtergere
  7. multumesc tare mult draga joviska, de ceva vreme doresc sa scap de mirosurile artificuiale de la lush, acum am reusit!
    te tin la curent cu "realizarile" mele:)

    RăspundețiȘtergere
  8. Salut. Am incercat si eu fac bile efervescente. Dar am intampinat o problema. Am pus in jur de 20g bicarbonat, 5 g sare de lamaie, 10 g unt de shea (l-am masurat inainte sa-l topesc) si cateva picaturi de ulei de lavanda. Dupa ce am amestecat conform instructiunilor, am turnat compozitia in forme si a inceput sa se umfle. Am rezolvat intr-un final (am mai adaugat niste bicarbonat). Si dupa le-am pus la congelator. Dupa aprox o ora, nu erau intarite complet si sunt destul de uleioase. Unde am gresit?

    RăspundețiȘtergere
  9. @Baula:
    Buna. In primul rand ai gresit dozajul ingredientelor...la 20 g bicarbonat erau necesare 10 g de sare de lamaie si inca 10 grame dintr-un ingredient uscat (amidon, sare, argila etc). Faptul ca bilutele sunt uleioase indica faptul ca ai pus cam mult unt de shea, motiv pentru care probabil au si inceput sa se umfle.

    RăspundețiȘtergere
  10. Salut. Am reincercat sa fac reteta. Am pus 40g bicarbonat, 20 g sare de lamaie, 20 d amidon, 15 g ulei de cocos. De data nu s-au umflat, mi-au iesit usor din forme...dar dupa 24 de ore...nu s-au intarit. Sunt inca moi. Ce pot sa le fac? Scuze ca te tot stresez cu atatea intrebari.

    RăspundețiȘtergere
  11. Uleiul de cocos nu este suficient de solid, dupa cum probabil ai observat, astfel incat din reteta ta lipseste ingredientul care sa le dea consistenta. Inlocuieste uleiul de cocos cu untul de cacao si nu vei mai avea probleme :)

    RăspundețiȘtergere