Samponul natural solid

Iata ca a venit momentul sa punem reflectoarele pe un tip de produs Jovis despre care n-am prea vorbit aici pe blog, samponul solid, care de fapt este tot un sapun natural, particularizat astfel incat sa aiba efecte benefice asupra scalpului si firului de par. Probabil ca nu as fi vorbit nici acum despre el daca nu as fi trait o intamplare legata de acest subiect care merita impartasita cu voi, alaturi de mai multe sfaturi pentru utilizarea unui sampon solid.


Parul meu este de lungime medie (acum ma straduiesc sa-l las lung:D), ondulat, normal din punctul de vedere al perioadei in care se ingrasa, iar pentru un astfel de par samponul solid Herbal Hair s-a dovedit a fi perfect...pana la inceputul acestei veri cand am observat ca orice i-as face, parul meu se ingrasa foarte foarte repede. Compozitia samponului nu a fost schimbata in nici un fel asa ca am dat vina pe par, corelat cu schimbarea vremii. Pentru ca tot in acea perioada urma sa plec la Sulina in practica, evident ca nu am mai avut timp sa inventez si sa testez un alt sampon solid, asa ca am facut un compromis si mi-am cumparat un sampon conventional un pic mai natural, adica nu continea SLS, SLES sau parabeni, dar probabil avea altele din belsug. Dupa saptamana petrecuta in Delta, din comoditate, am continuat sa il folosesc cu gandul ca la toamna (adica acum) sa revin la al meu Herbal Hair Care. Eu nu am un par pretentios sau cu probleme, asa ca de obicei nu ii dau cine stie ce atentie sau ingrijire speciala...decat fooaaaarte rar niste masti cu ulei de masline. Cu toate acestea, in ultima perioada am observat ca imi cade din ce in ce mai mult par...la inceput nu am bagat de seama deoarece, cum eu ma pieptan o data la cateva zile, adica dupa baie, este normal ca atunci sa se stranga mai multe fire de par cazute, insa situatia de acum era deja exagerata...parca prea mult, totusi!

Asa ca mi-am amintit de samponul solid si am inceput sa la spal cu el pe par. Daca prima oara cand am renuntat la samponul conventional si am inceput sa ma spal cu Herbal este un moment indepartat ale carui detalii si schimbari produse nu mi le amintesc, acum am putut observa foarte bine schimbare vizibila dupa o singura spalare.

Cu samponul conventional:
-onduleurile s-au lasat, nu mai erau deloc bine definite si, desi parul avea volum dupa spalare, aspectul era unul "fluffy"
- in timp am observat ca parul imi este din ce in ce mai uscat de pe la mijloc pana la varfuri (desi pana atunci nu avusesem deloc aceasta problema)
-bineinteles, am observat o cadere din ce in ce mai accentuata a parului

Dupa o singura spalare cu Herbal Hair Care:
-buclele au devenit bine definite, "tepene" dar elastice in acelasi timp
-desi la inceput parul parea putin gras, pe masura ce s-a uscat am observat ca a absorbit pur si simplu pelicula usor grasa si a devenit lucios, tare si frumos...ca sa vedeti ce insetat era parul meu dupa niste uleiuri :)
- legat de caderea lui, inca nu am obsevat nici o schimbare, pentru ca a fost doar o spalare cu pierdutul si naturaleregasitul sampon solid, dar sun convinsa ca situatia se va imbunatati imediat
-exista totusi si o parte "negativa" dupa spalarea cu samponul solid: buclele si-au revenit la forma normala si am observat cu dezamagire ca parul meu nu a crescut chiar atat de mult cat aveam impresia ci doar...s-a lasat. Asa ca mai am de asteptat pana la statulul de "par lung":D

Imi pare tare rau ca nu am putut sa fac poze inainte si dupa sa vedeti si voi imbunatatirea remarcabila...dar de unde era sa stiu ca voi ramane chiar asa uimita chiar si eu? Oh, well, poate o sa mai repet o data experiementul "sampon clasic" vs. "sampon solid" si de data asta o sa documentez cu imagini evolutia podoabei mele capilare, ca sa nu ziceti ca imi laud degeaba produsul:P

Acuma ca v-am povestit ce m-a determinat sa scriu o postare despre samponul solid, hai sa va dau mai multe detalii legate de folosirea lui.

Principala problema legata de folosirea unui sampon solid este faptul ca dupa spalare este necesar sa va clatiti parul cu apa in care ati adaugat putin otet de mere, pentru a face parul moale si usor de pieptanat...in loc de balsam. De ce este necesar acest lucru? Pentru ca mineralele din apa (calcarul) interactioneaza cu sapunul si formeaza un pecipitat care se depune cam pe orice, inclusiv pe firele de par, la fel ca depunerile de calcar de pe chiuveta sau cada. Sampoanele din comert au adaugate diferite substante sintetice pentru a inlatura aceasta pelicula, dar in cazul sampoanelor solide naturale, trebuie sa le dam un mic ajutor sub forma clatirii cu otet de mere, care elimina depunerea de calcar si restabilste pH-ul parului, facandu-l moale si usor de pieptanat. In caz contrar, parul va avea un aspect imbacsit, tern, incurcat.

Cu cat apa este mai dura (contine mai multe minerale,  adica mai mult calcar), cu atat aceste precipitat se formeaza mai usor, asa ca, daca aveti posibilitatea este recomandat sa va spalati (pe par cel putin), cu o apa cat mai moale...de exemplu de ploaie. Tot apa dura reduce din capacitatea de spumare si de curatare a unui sapun. Acesta este motivul pentru care un sapun sau sampon solid se poate comporta diferit la persoane care locuiesc in regiuni diferite. De exemplu, pentru multi dintre clientii nostri care folosesc Herbal Hair Care, clatirea cu otet de mere este imperios necesara, in timp ce altii sustin ca parul arata foarte bine si fara acest pas. La fel si cu sapunul...in regiunile cu apa dura acesta poate sa spumeze mai putin pe cand acolo unde apa este mai moale, spuma este din abundenta. La noi, de exemplu, apa este foarte dura si trebuie neaparat sa ma clatesc cu o solutie de otet.

Asadar, cum folosim un sampon solid?

In primul rand, daca nu ati mai folosit pana acum un sampon solid natural, este posibil ca parul sa aiba nevoie de o periada de adaptare, de trecere de la samponul clasic la cel solid, deci nu trebuie sa renuntati daca la primele spalari rezultatele sunt dezamagitoare...aveti rabdare si perseverati. De asemenea, datorita dragei noastre cliente, Andra, am descoperit ca parul poate avea nevoie de o alta perioada de adaptare si daca trece printr-o schimbare, cum ar fi vopsitul, asta chiar daca va spalati si inainte cu un sampon solid. La fel, dupa cateva spalari problema dispare.

Pentru samponarea parului, puteti inspuma sapunul/sampon in maini si apoi distribui spuma pe par - varianta recomandata mai ales daca aveti parul uscat si fragil - sau puteti masa parul direct cu bucata de sapun - spuma se formeaza mai usor, e mai multa - , dar nu insistati prea tare, intrucat va puteti agresa parul.
 Distribuiti spuma uniform , si masati bine, cu buricele degetelor, scalpul si parul.
Apoi clatiti foarte foarte bine, cu apa din abundenta. In ultima apa de clatire (pe care o puteti pregati intr-o cana mai mare) adaugati cateva linguri de otet de mere si apoi clatiti din nou parul foarte bine cu aceasta solutie.
Nu este o cantitate anume de otet, eu pun asa la ochi, insa, ca idee, puteti adauga 2-3 linguri de otet la un litru de apa, sau, in alta exprimare, cam o parte otet la zece parti de apa. 
Si gata!
Nu va faceti griji legate de miros, acesta va disparea complet dupa uscarea parului.

Pentru a aduce mai multe beneficii parului odata cu aceasta clatire, puteti pregati un macerat de plante in otet de mere, pe care sa il aveti pe marginea cazii. Pur si simplu puneti niste plante uscate (lavanda, musetel, salvie, rozmarin) in otet si lasati la macerat vreme de 2-3 saptamani, intr-un loc intunecat. Mie imi place sa adaug si un baton de scortisoara, putina miere si cateva picaturi de ulei esential de salvie, rozmarin si lavanda. De asemenea, va puteti pregati un ceai de plante in care sa dizolvati acest otet aromat pentru clatirea parului.
Mai multe retete pentru ingrijirea parului gasiti in aceasta postare

Pe langa minunatele beneficii aduse sanatatii parului, eu prefer sampoanele solide pentru ca nu au nevoie de flacon de plastic pentru ambalare, flacon care ajunge sa fie aruncat dupa aceea. Veti zice ca poate fi reciclat, dar stiti ce e mai bine decat reciclarea? Prevenirea consumului. Asa ca daca pot sa evit folosirea inutila a unui flacon de plastic, de ce sa nu o fac? 

Apropo de asta, fac o paranteza si va redau conversatie mea cu un vanzator, cand am coborat pana jos langa bloc sa cumpar o paine si o sticla de apa.
"El: - Stati sa va dau si o punga.
Eu: - Nu, multumesc, nu am nevoie.
El: - Stati linistita, este gratis.
Eu: - Chiar si asa, nu vreau punga, stau aici aproape, nu imi e greu sa iau apa si painea in mana pana sus.
El: - Dar va rog, luati punga.
Eu: - Nu, multumesc. Si plusez: pungile de plastic nu sunt prietenoase cu mediul inconjurator.
El: - Aaa, pai cica le recileaza ecolgistii astia, asa ca puteti sa luati.
Eu: - Nu e mai usor sa reducem consumul exagerat decat sa reciclam?
El: - La revedere! "

Voi ce atitudine aveti fata de pungile de plastic?
Si am incheiat paranteza.

M-am gandit mult daca sa introduc in gama noastra sapunuri lichide si sampoane lichide, insa deocamdata nu m-am hotarat. Stiu, sunt foarte practice si utile, dar eu inca nu sunt convinsa ca vreau asa ceva. Voi ce ziceti? Ati vrea sa regasiti in gama Jovis sapunuri si sampoane lichide? Intre timp, m-am hotarat sa il "inmultesc" pe Herbal Hair Care si sa fac cate o varianta pentru fiecare tip de par.
 

Asdar, va invit la samponat!

9 comentarii:

  1. Of experienta mea cu sampoanele hand-made este una foarte trista...pe scurt cu absolut nici unul nu mi-a mers bine. Parul meu este gras, cu tendinta de a face matreata de la orice nu-i convine. De fiecare data dupa ce am folosit un sampon hand-made a ramas "imbacsit" si parea mai mult nespalat. Acum luand in considerare experienta avuta pana acum cu sapunurile tale minunate mai ca mi-as strange putin curaj sa mai incerc o adata :) Acum folosesc un sampon profesional dar fara SLS, parabeni si chestii chimice (cel putin dupa denumire).
    A..si referitor la pungile din plastic eu merg mereu cu sacose din panza la cumparaturi dar nu intotdeauna reusesc sa-i conving pe vanzatori sa nu-mi bage pe gat pungile lor :(

    RăspundețiȘtergere
  2. Si eu vreau de ceva timp sa incerc un sampon solid, insa m-ai pus pe ganduri cu limpezirea ulterioara cu otet de mere. Am dezvoltat o adevarata "alergie" la mirosul de otet de mere, mi se face rau de la el, si as vrea sa te intreb daca nu as putea sa il inlocuiesc cu altceva, zeama de lamaie, de exemplu, sau altceva...?!

    P.S. Pe mine nu ma tenteaza ideea unul sampon sau a unul sapun lichid.

    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  3. Daaa mi-ar placea sa faci o varianta si pentru parul lipsit de volum si cu firul subtire ca al meu ! :D

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu am un par cu probleme asa ca mi-ar placea un sampon lichid 100% natural. Pana acum nu m-am impacat prea bine cu sampoanele solide dar cine stie, poate-mi iese cu cele lichide. Iar daca sunt ambalate in flacoane biodegradabile nu cred ca ar fi o problema.

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna ziua,

    Eu comand de ceva vreme sapunuri de la dumeavoastra si sunt foarte multumita dar as avea o remarca in legatura cu samponul solid.. spala bine insa nu are un miros foarte placut.. daca diversificati gama poate faceti si ceva cu menta, eucalipt.. sa nu aiba acel miros de sapun de casa:).

    O zi buna si tineti-o tot asa:d

    RăspundețiȘtergere
  6. @Diana:
    Eu nu neg faptul ca pot exista persoane pentru care samponul solid pur si simplu nu este produsul potrivit asa ca ma bucur ca ti-ai gasit un sampon care totusi iti prieste.
    Legat de experienta ta cu sampoanele solide si parul imbacsit, acesta de obicei are aspect de "imbacsit" daca sari peste etapa caltirii cu solutie de otet de mere. Ai incercat si acest lucru si rezultatul a fost acelasi?

    @Simona:
    Pentru mirosul otetului de mere este utila sugestia mea cu macerarea unor plante parfumate in el plus cateva picaturi de ulei esential...se atenueaza acel miros intepator, iar dupa diluarea otetului in apa chiar nu se mai simte. Dar si daca folosesti zeama de lamaie este foarte ok:)

    @Denise:
    Ai incercat Herbal Hair Care? Multe persoane cu aceeasi problema ca a ta s-au aratat incantate de acest aspect. Oricum, Herbal Hair Care cu siguranta va avea mai multe variante in curand.

    @Diana:
    Eu am facut pana acum pentru mine mai multe sapunuri si sampoane lichide, insa nu le-am adaugat inca in gama Jovis din motivul flaconelor. Iar flacoanele biodegradabile sunt din aceeasi categorie cu reciclarea de care vb in articol...si tot din plastic facute, plastic care, chiar daca o fi el biodegradabil cine stie in cat timp se biodegradeaza. Deocamdata prefer sa ambalez in plastic doar ceea ce e strict necesar.

    @Nutu Ana:
    Ma bucur ca folosesti cu drag produsele noastre:)

    Samponul solid este unul dintre produsele cu o concentratie mai mare de uleiuri esential fata de restul, niste uleiuri esentiale care au o persistenta mare si confera acel miros mentolat: rozmarin, salvie si tea tree, asemanator cu menta sau eucaliptul. Mie chiar mi se pare ca miroase puternic si este unul dintre produsele noastre care chiar se fac remarcate din punct de vedere olfactiv. Chiar nu stiu ce sa zic legat de aceasta remarca:D

    RăspundețiȘtergere
  7. Da am incercat si uneori functiona alteori nu...probabil si eu ma grabeam sau nu ma clateam bine. Ideea e ca imi este mult mai simplu cu samponul lichid, cel putin cu cel pe care-l folosesc acum :) Oricum nu cred ca am sa ma pot abtine sa nu-l folosesc si pe al tau...macar sa vad cum e :) Dar astept si celelalte variante, poate unul pentru par gras :)

    RăspundețiȘtergere
  8. @Diana:
    Cand va fi gata saamponul solid pentru par gras, iti voi trimite unul gratuit sa il testezi. Poti sa imi dai un mail cu numele complet si adresa ta:) Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  9. Si pe mine ma tenteaza tare varianta samponului natural. Parul meu ma dezamageste pe zi ce trece, nu se mai aranjeaza nicicum, se ingrasa extrem de repede la radacina, se incurca... Totusi, nu ma atrage varianta solida de sampon, mai ales in cazul spalarilor frecvente, il gasesc incomod. Asadar, pe mine m-ar incanta samponul natural lichid! :)

    RăspundețiȘtergere