Este luna cadourilor...

Trecand peste faptul ca desi abia a inceput luna decembrie deja ma simt sufocata  de "spiritul Craciunului" de prin supermarketuri, malluri, televiziuni sau radiouri, am inceput totusi sa ma gandesc la cadouri pentru cei dragi, la ce o sa pun/gasesc in ghetute si sub brad, la cum o sa petrec aceasta luna de sarbatoare...adica la adevaratul spirit al Craciunului.

Pana acum am stabilit doua lucruri: 1-voi petrece doua Craciunuri, unul un pic mai devreme, cu prietenii, inainte sa plecam fiecare prin localitatile de bastina in vacanta, ocazie cu care vom impodobi impreuna bradul (un brad in ghiveci), vom asculta colinde, vom manca bunatati si ne vom oferi unii altora mici cadouri; cel de-al doilea Craciun, adica cel real, il voi petrece in mod evident cu familia. 2-toate cadourile pe care le voi oferi in acest an vor fi lucruri handmade sau lucruri de calitate produse in Romania.

Aceasta postare este de fapt despre cel de-al doilea lucru stabilit de mine pentru luna decembrie, adica despre cadourile handmade/facute in Romania. De ce sa cumparam handmade si, mai ales, de ce sa cumparam cadouri handmade?

Iata motivele mele:

1. Pentru ca persoanele carora le ofer cadouri de sarbatori sunt speciale pentru mine, iar oamenii speciali merita lucruri speciale, merita lucruri unice pentru care se depune un efort real, care implica migala, rabdare, dragoste, imaginatie si procese creative, lucruri asupra carora se simte amprenta unica a creatorului. In locul unei cani de ceai cu mesajul "Merry Christmas" care probabil vine dintr-un lot cu sute, mii astfel de cani, care vine dintr-o fabrica in care se produc zeci de astfel de loturi zilnic, prefer sa ofer o cana lucrata manual de niste maini manjite cu argila, pictata sub suflarea inspiratiei de moment si nu cu un tipar prestabilit intr-un calculator, o cana imperfecta poate...dar unica, o cana cu suflet.

2. Pentru ca imi plac lucrurile de calitate si acestea sunt facute de cele mai multe ori de catre mici producatori, cu mai multa truda, din materii prime mai scumpe, in loturi mai mici...mici afaceri sustinute din pasiunea unor oameni vizionari, concept pe care eu il sustin si il reprezint cu mandrie. Aleg sa ofer lucruri in care cred cu tarie.

3. Pentru ca prefer ca banii mei, pe care ii dau pe obiectul respectiv, sa ramana in tara, sa ajute un artizan sau o mica afacere sa se dezvolte, prefer ca banii pe care ii dau sa nu ingrase doar o cifra dintr-o statistica de vanzari  ci sa manifeste o opinie, o alegere, o dorinta, sa incurajeze si sa-l bata pe umar a binete pe cel caruia ii ofer, sa ii spuna ca face o treaba foarte buna si ca trebuie sa continue. Aleg sa sustin oamenii si ideile in care cred prin aprecierea muncii lor, pentru ca fiecare lucru pe care il cumparam inseamna o alegere si o opinie exprimata.

4. Pentru ca nu sunt adepta unitaritatii sau a globalizarii (mai precis a unor valente ale acesteia) si cred ca fiecare om si deci, extrapoland, fiecare popor, are identitatea lui, identitate care trebuie pastrata si exprimata cu ardoare...macar acum in perioada sarbatorilor de iarna, in luna decembrie in care toti tindem (cel putin asa sper) sa ne amintim si sa ne intoarcem la traditie. In cazul asta, ce sens ar mai avea sa ofer drept cadou un Mos Craciun de plus made in China, cand chinezii nici macar nu sarbatoresc Craciunul? De aceea prefer sa folosesc/consum/ofer produse de calitatea fabricate in Romania (si va asigur ca se gasesc) de catre mici producatori, fie ca este vorba de miere sau paste, rochii, esarfe sau incaltari, bijuterii sau accesorii.

5. Pentru ca sarbatorile se bazeaza pe a darui si a primi iar eu, cumparand si oferind un astfel de cadou daruiesc de doua ori - o data fac o bucurie unei persoane dragi si a doua oara daruiesc incredere, sustinere si apreciere unui mic producator sau artizan. Cumparand dintr-un hipermarket un anumit obiect nu bucuri pe nimeni, nu aduci un zambet pe fata nimanui...un mic producator insa apreciaza si se bucura de fiecare data cand cumperi de la el, simte in mod direct ca munca lui este valoroasa si apreciata.

Pentru ca pur si simplu mi se pare impersonal sa oferi lucruri de duzina...

Acestea ar fi doar cateva motive pentru care eu aleg sa cumpar produse handmade sau de la mici producatori romani...cel putin acum, de sarbatori. Ar fi frumos daca am face cu totii la fel:)

Impartiti dragoste si prietenie in jurul vostru! V-am pupat! 


P.S. Tot legat de cadouri si de comenzile pe site-ul nostru, am rugamintea ca atunci cand comandati produse Jovis cu scopul de a le oferi cadou de Craciun sa tineti cont de termenele de livrare (de obicei comanda o trimitem a doua zi dupa ce a fost plasata, la care se mai adauga 3-4 zile drumul prin posta) si de faptul ca noi nu trimitem prin curier ci doar prin posta si sa comandati din timp, astfel incat produsele sa ajunga fara probleme la destinatie in timp util. Astfel, pentru cadourile de Craciun va recomand sa nu plasati comanda mai tarziu de 18 decembrie.


2 comentarii:

  1. Aceasta doamna si fiica ei,fac niste produse extraordinare! Au maini de aur!
    Astept si eu saptamana viitoare inca o comanda de aici
    Sapunurile sunt o nebunie de arome!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Mi-a placut mult acest articol! :)
    Felicitari si pt. calendarul promotiilor. :) Foarte buna ideea!

    RăspundețiȘtergere