Monoi de Tahiti

Dupa cum v-am zis in postarea trecuta, urmeaza sa aducem in magazin monoi de Tahiti deci cred ca ar fi bine sa incep prin a va povesti cate ceva despre el.

Monoi de Tahiti este un ulei exotic si parfumat obtinut prin macerarea florilor de tiare in ulei de cocos, fiind originar din Polinezia Franceza; numele lui inseamna de fapt "ulei sacru". Floarea de tiare (Gardenia taitensis) este floarea nationala in Tahiti, fiind strans legata de istoria poporului (era folosita in ritualurile sacre, se folosea la imbalsamare pentru a usura trecerea pe lumea cealalta etc.) dar si de viata de zi cu zi unde este utilizata in medicina traditonala, pentru parfumarea camerelor, pentru confectionarea ghirlandelor si, bineinteles, pentru prepararea uleiului monoi, folosit din timpuri stravechi de catre femei in ritualurile de ingrijire.


 Florile alese pentru prepararea uleiului se culeg cu grija intr-un anumit stadiu al dezvoltarii lor (cand nu sunt inflorite inca) si se adauga cat mai repede in uleiul de cocos prin tehnica numita "enfleurage" care desemneaza practic macerarea florilor. La 1 litru de ulei de cocos se pun minim 15 flori de tiare dupa care se lasa minim 15 zile la infuzat. 


Dupa filtrare rezulta este un ulei (sau unt, fiindca se solidifica sub temperaturi de aproximativ 20 grade) minunat parfumat, care retine toata voluptatea florii de tiare, o aroma exotica, puternica, florala, de-a dreptul ametitoare. Acest ulei are proprietati cosmetice deosebite fiind utilizat in mod traditional de femeile din Tahiti si apoi si de cele din intreaga lume, datorita popularitatii de care s-a bucurat. 

Tocmai datorita acestei popularitati, monoi de Tahiti a fost in permanenta supus incercarilor de fraudare a autenticitatii acestuia....astfel, se estimeaza ca pana de curand doar 10% din uleiul monoi de Tahiti vandut era autentic, provenind din insulele Polineziene. In aceste conditii, se impunea luarea unor masuri pentru protejarea autenticitatii acestuia. Astfel, in 1992 a fost integrat intr-un sistem de garantare a originii lui, numitain franceza "Apellation d'Origin", in premiera pentru un produs cosmetic. Acesta "apellation d'origin" este acordata numai produselor de o calitate exceptionala si in acest caz reglementeaza foarte strict procesul de productie al uleiului monoi de Tahiti, pentru asigurarea acestei calitati. Cu toate acestea, monoi de Tahiti continua sa fie unul dintre cele mai "copiate" uleiuri din lume. Pentru a remedia acesta situatie, a fost creat un logo cu floarea de tiare care insoteste toate recipientele de monoi de Tahiti autentic precum si toate produsele care il contin. Acest logo regasit pe ambalajul produsului este garantia ca folositi un monoi de Tahiti autentic, de o calitate exceptionala. Evident ca uleiul pe care il vom aduce in magazinul Jovis provine din Polinezia Franceza, este autentic si insotit de logo-ul respectiv.
Dupa cum ziceam, monoi de Tahiti are numeroase utilizari cosmetice. Este folosit pentru hidratarea intensa a pielii, ca tratament pentru par si scalp, are proprietati reparatoare fiind foarte eficient pentru tratarea pielii arse de soare si calmarea arsurilor iar modalitatile in care poate fi folosit pentru aceste scopuri sunt variate. O sa va povestesc mai multe despre acest subiect in postarea urmatoare:)
 
Si in final, haideti sa visam impreuna la Tahiti...cu monoi de Tahiti suntem cu un pas mai aproape de vis:)






2 comentarii:

  1. Am folosit ulei de Monoi..dar la mine nu prea merge, probabil din cauza uleiului de cocos. Imi cam usuca fata. Dar imi place cum miroase.

    RăspundețiȘtergere
  2. Frumoasă poveste! Recunosc că habar nu aveam ce este monoi de Tahiti, dar pariez că miroase divin. Tocmai am citit Revolta de pe Bounty şi chiar mă întrebam cu arată florile de tiare.
    Spor la lucru!!

    RăspundețiȘtergere