Sapun natural prin metoda melt & pour - partea II

In primul rand La multi ani tuturor florilor si floricelelor, vreujurilor, mladitelor si frunzulitelor:) Sper ca ati avut o zi frumoasa!

Dupa cum am povestit in postarea trecuta, astazi urma sa scoatem sapunul din forma si sa il taiem, ceea ce am si facut. Pozele vor vorbi de la sine:)






A iesit un sapun galben ca un puf de pui, cu o aroma solara de citrice, foarte spumos si hidratant; nu este el la fel de aspectuos precum sapunurile facute la rece insa isi face treaba foarte bine, ceea ce este cel mai important pana la urma.

Sfat! Uitasem sa va spun in postarea trecuta un mic sfat legat de metoda aceasta de "facut" sapun. Daca se intampla sa adaugati prea multa apa la topirea sapunului si constatati ca sapunul este prea moale la scoaterea in forma, nu este nici o problema, dupa ce il taiati trebuie doar sa il lasati mai mult timp sa se intareasca, sa se evapore apa in exces, dupa care poate fi folosit fara probleme.

V-am pupat!

16 comentarii:

  1. Multumim pentru sfaturi. spune ne si noua din cati fulgi ai preparat ce se vede in imagini?

    RăspundețiȘtergere
  2. yummy! yummy! asa cant eu cand ma dau cu untul de corp de mango... http://happy-raw.blogspot.com/2012/04/bit-of-pampering.html

    RăspundețiȘtergere
  3. Exista vreo sansa sa faci si un demachiant pe viitor? Eu as fi interesata de mai multe produse, dar m-as multumi cu demachiantul, e produsul care-l folosesc cel mai des dupa sapun.

    RăspundețiȘtergere
  4. Draga Magda, deocamdata nu avem un demachiant in plan insa voi nota sugestia ta pt viitor :)

    RăspundețiȘtergere
  5. am si eu o intrebare, de unde ai ghilotina de taiat sapun ? se poate lua de undeva din comert sau e facuta prin cunostinte..??

    RăspundețiȘtergere
  6. @Prada:
    Ghilotina este comandata la un magazin de specialitate.

    RăspundețiȘtergere
  7. Salut. Azi mi-am comadat si eu fulgi de sapun de la tine. As dori sa fac sapun cu castravete. Si am tot cautat pe net retete . Tu ce imi recomazi..sa folosesc sucul de la castraveti sau pulpa. Si a doua intrebare...ce termen de valabilitate va avea sapun (castravetele fiind proaspat)?

    RăspundețiȘtergere
  8. @Baula:

    Nu iti recomand sa faci sapun cu castravete prin metoda melt & pour; nu se va pastra bine.

    Noi folosim suc si pulpa de castravete la fabricarea sapunului prin metoda la rece, ceea ce este cu totul altceva, deoarece aceste ingrediente trec prin procesul de saponificare impreuna cu celelalte, se omogenizeaza formand o compozitie uniforma si nu se pune problema conservarii acestora.

    In schimb la sapunul facut din fulgi sucul/pulpa de castravete se poate altera rapid.

    RăspundețiȘtergere
  9. Multumesc pentru raspunsuri. Azi am primit fulgii de sapun si in cateva minute ma apuc de treaba. Te anunt maine cum a iesit.

    RăspundețiȘtergere
  10. Salut. Am facut sapunul, doar ca am pus cam multa apa , cred. Cand l-am scos din forma era cam moale ( ca plastilina asa) si acum dupa 5 zile s-a mai intarit el dar nu suficient. Sunt sanse sa se mai intareasca? Sa-l mai las?

    RăspundețiȘtergere
  11. Da, probabil ai pus prea multa apa. Daca mai lasi sapunul la uscat, apa se va evapora in timp asa ca situatia nu este fara iesire :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Salut. Am facut sapun cu fulgii si am pus niste levantica. A doua zi sapunul era tare dar cand l-am taiat s-a sfaramitat. Nu inteleg unde am gresit. Azi l-am retopit dar cred ca nici de data asta nu e ok. Ce crezi ca s-antamplat?

    RăspundețiȘtergere
  13. @SpyButterfly:

    De obicei problema intampinata de unele persoane cu acest sapun este ca iese prea moale, de la prea multa apa adaugata. Daca se sfaramiteaza inseamna ca fie nu ai pus destula apa, fie ai pus prea multa lavanda, fie fulgii de sapun nu s-au topit suficient de bine.

    RăspundețiȘtergere
  14. N-am pus lavanda in el, doar pe el (de decor). Oricum acum e ok dupa ce l-am "refacut". Ma panicasem putin pentru ca l-am facut pentru petrecerea burlacitelor a unei prietene, impreuna cu niste bile efervescente si ape folorale. Acum m-am linistit. Cred ca problema a fost apa. Oricum iti multumesc mult pentru ajutor.

    RăspundețiȘtergere