Igiena orala - metoda Oil Pulling

Imi doresc dinti mai albi si de ceva vreme tot cochetez cu ideea unui tratament de albire a dintilor la un cabinet stomatologic. Stiu, nu e tocmai cea mai sanatoasa metoda, se zice ca ar slabi smaltul etc etc...asa ca m-am hotarat ca pana la momentul 0 sa incerc si o serie de metode naturiste pentru albirea dintilor pe care sa le impartasesc cu voi, desigur.

Una dintre metodele de care am dat in cautarile mele se numeste oil pulling. Aceasta practica isi are radacinile in medicina Ayurvedica si consta in clatirea cavitatii bucale cu un ulei vegetal in fiecare dimineata pe stomacul gol, timp de 10-15 minute. Se zice ca are efecte grozave asupra igienei orale (dinti mai albi si stralucitori, gingii sanatoase, respiratie proaspata) si nu numai, fiind in acelasi timp si un tratament de detoxifiere.

V-am facut curiosi? Hai sa vedem cum se face!



 Oil Pulling - step by step

Pentru a incepe aveti nevoie de un ulei vegetal - cele mai recomandate in mod traditional sunt de susan si de floarea soarelui, insa in ultima vreme este folosit foarte mult uleiul de cocos virgin, pentru proprietatile lui deosebite, ulei pe care l-am ales si eu.

In fiecare dimineata, pe stomacul gol -adica pe nemancatelea si nebautelea- luati cam o lingura de ulei de cocos virgin si clatiti-va gura cu el...plimbati uleiul de colo colo, prin toate cotloanele, prin spatiile interdentare si apoi inapoi, mestecati-l bine intre masele si tot asa timp de minim 5-10 minute, insa cu cat mai mult cu atat mai bine. Nu faceti gargara, doar jucati-va cu uleiul prin gura.

Dupa ce ati terminat, NU inghititi uleiul intrucat acum e plin de tot felul de toxine, ci aruncati-l si clatiti gura cu apa calduta, apoi spalati-va pe dinti cu o cantitate mica de pasta de dinti.

Cum functioneaza?

Pe masura ce tot amestecam si plescaim uleiul in cavitatea bucala, acestea se amesteca tot mai bine cu saliva, formand o emulsie. In acest fel, sunt extrase si eliminate bacteriile care formeaza placa bacteriana si tot felul de reziduuri si toxine care creeaza tot felul de probleme (respiratie urat mirositoare, gingii inflamate sau sangerande, dinti galbeni si sensibili la carii etc).

Pe langa efectul vizibil de imbunatatirea a starii cavitatii bucale, se zice ca oil pulling-ul este o metoda de detoxifiere a intregului organism si mai cu seama a partii superioare a sistemului digestiv, de intarire a sistemului imunitar, de imbunatatire a starii de sanatate generala si chiar de ameliorare si vindecare a unor boli. Nu am explorat prea adanc aceasta ramura, sincer sunt chiar un pic sceptica, insa in mod evident rau nu are cum sa faca, si chiar daca va avea doar efectele scontate asupra sanatatii cavitatii bucale eu voi fi mai mult decat multumita.

Start!

Eu am inceput de astazi. Tu cand incepi? :)
Am rezistat 5 minute sa zapacesc uleiul de cocos prin gura, m-am plictisit si am intrerupt. Sper ca maine sa fiu mai rezistenta. Ma asteptam sa fie o senzatie neplacuta, gretoasa chiar (avand in vedere ca eu nu suport textura substantelor grase care imi provoaca imediat o stare de greata si deci nu le pot manca), insa nu a fost deloc asa, mai ales ca uleiul de cocos are o aroma tare placuta.

Am in plan sa continui asa pana pe la sfarsitul lui septembrie. Orice lucru nou (produs cosmetic, tratament etc) trebuie incercat minim 3-4 saptamani inainte sa decidem daca ni se potriveste, daca ne face bine, pentru ca fiecare avem mai intai nevoie de o perioada de adaptare. O sa imi fac o poza acum si una la sfarsit sa vedem daca se vor observa diferente. Sunt tare curioasa.

Cu ocazia asta lansez si o mica provocare pentru voi, sa incercati oil pulling alaturi de mine in perioada aceasta, sa impartasim impresii si experiente aici pe blog. Ce ziceti? Eu sper sa fie un experiment reusit si la sfarsit sa zambim cu totii cu gura pana la urechi. Who's with me? :D


21 de comentarii:

  1. Si pe mine ma tenteaza dar nu stiu cat de consecventa o sa fiu :) Abia astept sa ne arati rezultatele :)

    RăspundețiȘtergere
  2. provocare acceptata, incep si eu de maine ca azi am mancat deja :D

    RăspundețiȘtergere
  3. Metoda chiar functioneaza! eu o folosesc de ceva timp, la recomandare dentistului si sunt foarte multumita :)

    RăspundețiȘtergere
  4. @Karina:
    Super, ma bucur mult sa aud asta si multumesc ca ne-ai impartasit experienta ta :D

    @Gina:
    Welcome to the club! :P

    @Diana:
    Nu stiu de ce dar am un feelling bun legat de chestia asta...abia astept si eu sa vad rezultatele :)

    RăspundețiȘtergere
  5. interesant :)
    uleiul de cocos virgin de unde putem lua?

    RăspundețiȘtergere
  6. Ulei de cocos virgin organic gasesti in magazinul nostru, urmand linkul urmator:

    https://www.jovis-homemade-beauty.ro/unturi-vegetale-pure/ulei-de-cocos-virgin-organic

    RăspundețiȘtergere
  7. Interesanta aceasta metoda, nu am mai auzit de ea!
    Eu insa folosesc uleiul esential de lamaie pe care l pun pe pasta de dinti( pudra) si imi place,dintii devin mai albi dupa o perioada.Il combin si cu ceva tea-tree pentru un efect antibacterial.

    RăspundețiȘtergere
  8. Trebuie sa stai cel putin 10 minute cu uleiul in gura pentru ca trage toxinele din vasele mari de sange care sunt in zona bucala, pe masura ce sangele circula prin aceste vase este purificat....sub limba sunt vase mari cu sange de la ficat, acesta este principalul avantaj al terapiei cu ulei. Eu o practic mai ales cand racesc mai rau si fac sinuzite, ca sa elimin infectia. Metoda da in primul rand o senzatie de usurare, simti imediat ca vezi lucrurile mai limpede ca si cum ai fi scapat de o greutate. Nu te lasa si fa-o macar 10 zile cu cate 15 minute de tinut uleiul, vei fi alt om. Succes!

    RăspundețiȘtergere
  9. @Spunsieu:
    Merci tare mult pentru info, foarte utila explicatia ta. O sa ma straduiesc sa ma tin de noul obicei :)

    @Natalia:
    Super ideea, o sa incerc si eu :)

    RăspundețiȘtergere
  10. e oficial, fac oil pulling, si ma simt extraordinar
    http://ginaangelli.blogspot.ro/2012/09/experiment-oil-pulling.html

    RăspundețiȘtergere
  11. @Gina:
    Super, o sa iti citesc blogul in continuare sa vedem cum evolueaza lucrurile :D

    RăspundețiȘtergere
  12. Am incercat si eu aceasta metoda mai de mult,uleiul dupa 10 minute de plimbat prin gura capata o culoare alburie[am folosit de f. soatelui],dar nu am fost consecventa , deci nu pot sa spun ce rezultate a avut.Insa as vrea sa incerc din nou macar o luna, ca sa pot avea asteptari.
    Valeria .

    RăspundețiȘtergere
  13. vad ca ai insistat pe uleiul de cocos , e ok si cel de floarea sorelui ?

    RăspundețiȘtergere
  14. Eu am o nedumerire cu likul dat ,te trimite la untul de cocos.
    Ioana Matei spunea...
    Ulei de cocos virgin organic gasesti in magazinul nostru, urmand linkul urmator:

    https://www.jovis-homemade-beauty.ro/unturi-vegetale-pure/ulei-de-cocos-virgin-organic

    RăspundețiȘtergere
  15. @Cazare:
    Este foarte ok si uleiul de floarea soarelui :)

    RăspundețiȘtergere
  16. @rebecadvd:
    Uleiul si untul de cocos sunt unul si acelasi lucru. Diferenta de denumire vine din faptul ca grasimea de cocos este lichida la temperaturi de peste aprox 24 grade, deci e ulei, si solid la temperaturi mai scazute, deci unt.

    RăspundețiȘtergere
  17. mai tii aceasta cura? care au fost rezultatele? :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu am reusit sa mentin obiceiul foarte mult timp, insa am fost multumita de rezultate, o senzatie foarte placuta de dinti curati si dinti parca mai albi (dupa o perioada destul de scurta). :)

      Ștergere
  18. A dat rezultate? Ceva update? :)

    Acum am descoperit articolul si o sa incerc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu am reusit sa mentin obiceiul foarte mult timp, insa am fost multumita de rezultate, o senzatie foarte placuta de dinti curati si dinti parca mai albi (dupa o perioada destul de scurta). :)

      Ștergere
  19. Stiam de metoda asta de la bunica-mea cred, important e ca o stiu de cand eram copil.
    Totusi, am incercat-o prima data abia pe la 20-21 de ani, cand incepusem sa am mari probleme cu durerile de cap. Ma durea capul aproape zilnic, uneori o durere difuza pornind de la ceafa, alteori (cand ieseam afara in frig mai ales) in zona fruntii (cred ca aveam un inceput de sinuzita), iar in cazurile cele mai nasoale... combinat!!
    Deja devenise o rutina sa suport dureri de cap. In plus, gingiile imi sangerau mereu la spalare (cand spun sangerau, nu ma refer ca imi curgea un firicel de sange, ci ca imi sangera intreaga gura, zici ca mai aveam un pic si ma duceam pe apa sambetei :))) ) si dimineata ma trezeam cu gust ciudat in gura si limba incarcata.
    Am inceput sa fac oil pulling in fiecare dimineata si la final scuipam si ma spalam pe dinti cu apa sarata si cu periuta de dinti si atat! No more tooth-poo-paste!
    Ce sa vezi.... dupa vreo saptamana-doua durerile mele de cap au inceput sa se reduca si in cele din urma au disparut. Gingiile nu imi mai sangerau nici cand exageram putin cu spalatul ceva mai agresiv al dintilor, iar dimineata gustul rau era mult redus si limba mult mai putin incarcata :)
    Am tinut aceasta "cura" vreo doua luni atunci, dupa care m-am oprit.
    Buuun... intre timp, acum, la 23 de ani, cum a venit toamna au inceput iar durerile de cap frecvente. Gingiile iarasi si-au inceput sangerarea, de data asta mai puternica, avand in vedere ca mi-au dat maselele de minte si acolo gingia e sparta si foarte sensibila. Mi-am tot zis sa reincep cura, dar cum ma trezesc cam greu dimineata (si stau la camin si mi-era frica sa nu se uite fetele din camera ciudat la mine :D ) am amanat pana cand intr-o zi mi-am luat inima in dinti si am zis "acum ori niciodata!". Am deja o saptamana si ceva de cand am inceput si remarc aceleasi efecte ca data trecuta: durerile de cap au incetat, gingiile nu mai sangereaza DELOC (sangerarea s-a oprit dupa exact 7 zile), s-a redus gustul ciudat din gura de la trezire, imi simt dintii curati pe parcursul intregii zile si limba e curata.
    In concluzie, sunt mai mult decat multumita de acest oil-pulling :) Pentru mine e o revelatie, avand in vedere cat de mult ajuta!
    Aa, am uitat sa precizez ca nu am folosit decat ULEI DE FLOAREA SOARELUI din comert, la 5 lei sticla, si la final SARE DE MARE sau SARE simpla, neiodata (aceleasi pe care le folosesc si la gatit), deci nu cine stie ce produse fancy si scumpe.
    Multa sanatate! Si incercati oil-pulling! Merita din toate punctele de vedere!

    RăspundețiȘtergere