Uleiuri pentru ten gras si mixt

Ma bucur sa aflu ca din ce mai multe persoane sunt interesate de folosirea uleiurilor vegetale pure pentru hidratarea tenului. Pentru mine personal acest mod de hidratare a pielii a fost o mica revelatie, mai ales dupa descoperirea uleiului de jojoba, care, aplicat seara, ma facea sa ma trezesc in fiecare dimineata cu cel mai mat ten pe care l-am avut vreodata, eu fiind posesoarea unui ten mixt spre gras datator de batai de cap in acest sens.

Daca pentru pielea uscata sau normala alegerile nu sunt greu de facut, tenul mixt sau gras este ceva mai pretentios si necesita uleiuri vegetale care se absorb rapid si nu lasa o pelicula uleioasa, care hidrateaza fara sa stimuleze secretia de sebum, fara sa astupe porii, sa  favorizeaza acneea sau punctele negre. Ce sa alegem, in aceste conditii?

 Un criteriu dupa care uleiurile vegetale sunt stabilite ca fiind sau nu potrivite tenului mixt/gras este concentratia de acid oleic din compozitia lor - conform teoriei ca uleiurile, cu cat contin mai mult acid oleic, cu atat sunt mai comedogenice si exista posibilitatea mai ridicata de a astupa porii, desi nu este obligatoriu ca acest lucru sa se intample. De asemenea, uleiurile cu un continut mare de acid oleic au tendinta de a fi absorbite mai repede in piele, de unde si denumirea de uleiuri uscate/dry oils.

Astfel, printre uleiurile vegetale cu un continut scazut de acid oleic (1-25%) se numara:
uleiul de jojoba | uleiul de samburi de struguri | uleiul de canepa | uleiul de germeni de grau | uleiul de limba mielului (borago) | uleiul de luminita serii | uleiul de rosehip (trandafir salbatic/maces) | ulei de floarea soarelui & more

Dar nu trebuie sa ne orientam doar dupa continutul de acid oleic in alegerea celui mai potrivit ulei pentru tenul nostru. De exemplu, uleiul de alune de padure, desi are un continut relativ ridicat de acid oleic, are in acelasi timp un efect astringent datorita concentratiei mari de catehine si tanin care il fac sa se absoarba foarte usor si sa ofere senzatia de "uscat" pe piele.

Uleiul de susan contine cantitati aproximativ egale de acid oleic si acid linoleic (40-45%), ceea ce poate parea mult, daca luam in considerare cantitatea de acid oleic ca unic criteriu de selectie a uleiurilor. In acelasi timp insa, contine in cantitati importante anumiti compusi care au rol in reglarea secretiei de sebum.

De asemenea, unele uleiuri cu continut mic de acid oleic, precum uleiul de germeni de grau sau de macese/rosehip, nu sunt foarte indicate tenului mixt, gras sau cu tendinte acneice.

Deci este important de stiut ca lucrurile nu se rezuma doar la concentratia de acid oleic si atat.
Cel mai bine este sa va creati o combinatie de cateva uleiuri vegetale, folosind ca baza (in cantitatea cea mai mare) ulei/uri "uscat/e", recomandat/e pentru tenul mixt si gras si sa completati cu alte uleiuri pretioase care, desi poate nu se incadreaza in acest "barem", pot aduce beneficii importante pielii fara sa incarce porii (fiind utilizate in concentratie mai mica).

Recomandarea mea este sa incepeti cu uleiul de jojoba care este un ulei vegetal foarte foarte versatil si recunoscut pentru compatibilitatea sa cu pielea cu tendinde de ingrasare. Are o structura foarte asemanatoase cu cea a sebumului uman, se amesteca cu acesta atunci cand este aplicat pe piele si nu blocheaza porii, regland in acelasi timp secretia de sebum. Puteti sa combinati apoi uleiul de jojoba cu diverse alte uleiuri sau unturi vegetale, in functie de proprietatile lor (cu vestitul ulei de argan pentru lupta impotriva ridurilor, cu unt de shea in special in anotimpul rece, pentru a proteja pielea de agresiunea factorilor de mediu, cu ulei de macese/rosehip pentrua vindeca cicatrici, rani, intr-un cuvant pentrua regenera pielea).


18 comentarii:

  1. Folosesc de mult timp uleiul de jojoba, cu mare succes pentru tenul meu mixt cu mici monstruleti ici, colo. Nu stiam ca o parte din uleiurile uscate nu sunt indicate. De ce uleiul de germeni de grau de exemplu, nu este bun pentru un ten acneic? Care sunt uleiurile uscate care nu aduc beneficii unui ten mixt cu tendinta de ingrasare, unde gasesc informatiile mai concret? Intreb, pentru ca vreau sa-mi fac un mix si sa nu pun in el si ce nu trebuie. De asemeni uleiurile au proprietati diferite si cum uleiul de jojoba este antioxidant, voiam s-l amestec cu luminita serii care este un ulei uscat anti-iritant si cell communicating si cu ulei de canepa. Dar desi am citit cate ceva despre ele, nu stiam despre cel de germeni de grau si as vrea sa-mi completez informatiile. Multumesc !

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu folosesc uleiul din samburi de struguri seara, de 2-3 ori pe saptamana, pentru un ten mixt cu mici probleme ocazionale si n-as renunta la el. Iarasi, fac masaje faciale cu ulei din samburi de caise. Efectele-s minunate.

    RăspundețiȘtergere
  3. iubesc uleiurile, acum folosesc ulei de jojoba pentru ten, inainte foloseam ulei de migdale pe care il iubesc in aceeasi masura. Am observat, totusi, ca daca aplic uleiul direct cu mana curata si masez tenul, imi blocheaza porii, asa ca il aplic pe o discheta demachianta imbibata in apa de trandafir in prealabil. Hmm, vreo idee de ce patesc asa?

    RăspundețiȘtergere
  4. In mod normal n-as fi pus un ulei pe fata nici sa ma pici cu ceara, dar sfaturile din articol sunt binevenite ca si eu sufar din cauza tenului mixt.

    RăspundețiȘtergere
  5. @Loredana:

    Buna Loredana!
    Acest articol sunt rezultatul informatiilor pe care le-am acumulat eu e-a lungul timpului asupra acestui subiect. Nu mai stiu sa iti dau sursele exacte, insa legat de uleiul de germeni de grau, parca University at Buffalo School of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences a publicat la un moment dat o lista cu ingrediente si masura in care sunt ele comedogenice sau iritante; uleiul de germeni de grau a obtinut un scor de 5/5 la comedogenitate si 2/5 la capitolul iritant.

    Legat de uleiul de rosehip, daca vei cauta pe internet vei gasi multe conexiuni ale acestui cu acneea, insa se face o confuzie, acesta fiind recomandat pentru vindecarea cicatricilor de la acnee si nu pentru tratatea acneei active, caz in care nu este foarte recomandat.

    Sa stii ca mi-ai dat o idee foarte buna! Voi incerca sa centralizez toate informatiile pe care le am despre uleiuri intr-un tabel sau pdf mai complex, cu explicatii, compozotie, recomandari.

    RăspundețiȘtergere
  6. @Carmen:
    Cand am descoperit si eu uleiurile vegetale, cel de samburi de struguri a fost primul folosit si inca este printre preferatele mele.

    RăspundețiȘtergere
  7. @Gina:
    Sa stii ca si mie imi prieste mai bine uleiul aplicat in combinatie cu o apa florala, aceasta fiind de fapt si metoda recomandata de utilizare.

    RăspundețiȘtergere
  8. @Spunsieu:
    Poti sa incepi cu uleiul de jojoba, sunt convinsa ca o sa iti placa:)

    RăspundețiȘtergere
  9. Multumesc Ioana Matei! Eu am un tabel preluat (nu l-am intocmit eu) cu ce face fiecare ulei (adica anti-oxidant, anti-iritant, CC) si cantitatea de acid oleic. Nu am alte indicatii la ele.

    RăspundețiȘtergere
  10. Ioana, spune-mi te rog, daca folosesc unt de shea amestecat cu uleiuri de tea tree, menta, lamaie, busuioc (astea pt ten gras/acneic) e benefic pt tenul gras/acneic?

    RăspundețiȘtergere
  11. Untul de shea are proprietati antibacteriene, antiinflamatoare, antiirirante si regeneratoare asupra pielii. Desi profilul acizilor grasi care il compun nu il recomanda in mod special pentru acnee sunt foare multe persoane care sustin ca untul de shea le-a ajutat foarte mult impotriva acestei afectiuni asa ca poti incerca sa vezi cum se simte pielea ta. Incepe cu cantitati mici, aplicate seara pe pielea umeda.

    RăspundețiȘtergere
  12. Untul de shea are proprietati antibacteriene, antiinflamatoare, antiirirante si regeneratoare asupra pielii. Desi profilul acizilor grasi care il compun nu il recomanda in mod special pentru acnee sunt foare multe persoane care sustin ca untul de shea le-a ajutat foarte mult impotriva acestei afectiuni asa ca poti incerca sa vezi cum se simte pielea ta. Incepe cu cantitati mici, aplicate seara pe pielea umeda.

    RăspundețiȘtergere
  13. Untul de shea are proprietati antibacteriene, antiinflamatoare, antiirirante si regeneratoare asupra pielii. Desi profilul acizilor grasi care il compun nu il recomanda in mod special pentru acnee sunt foare multe persoane care sustin ca untul de shea le-a ajutat foarte mult impotriva acestei afectiuni asa ca poti incerca sa vezi cum se simte pielea ta. Incepe cu cantitati mici, aplicate seara pe pielea umeda.

    RăspundețiȘtergere
  14. Untul de shea are proprietati antibacteriene, antiinflamatoare, antiirirante si regeneratoare asupra pielii. Desi profilul acizilor grasi care il compun nu il recomanda in mod special pentru acnee sunt foare multe persoane care sustin ca untul de shea le-a ajutat foarte mult impotriva acestei afectiuni asa ca poti incerca sa vezi cum se simte pielea ta. Incepe cu cantitati mici, aplicate seara pe pielea umeda.

    RăspundețiȘtergere
  15. De ceva timp am descoperit ca uleiul de migdale (cumparat de la jovis) este foooarrte bun pe post de demachiant. Am o singura problema dar nu stiu sigur daca din aceasta cauza- au inceput sa-mi apara cateva bubite dureroase (nu este acnee) care trec foarte greu. Stiti cumva daca uleiul are vreun efect de acest fel pt tenul mixt cu tendinte spre ingrasare? S-a mai plans cineva?

    RăspundețiȘtergere
  16. Poti incerca sa intrerupi folosirea uleiului de migdale sa vezi daca trec bubitele. Daca da, iti recomand sa inlocuiesti uleiul de migdale cu cel de jojoba, la fel de bun demachiant dar mai potrivit pentru tenul mixt sau gras.

    RăspundețiȘtergere
  17. Ati reusit sa faceti acel tabel cu fiecare ulei?
    Am observat ca @Loredana are acest tabel.Unde l-as putea gasi si eu?
    Am o idee in a combina toate uleiurile bune pentru un ten gras cu foarte multe cicatrici,seara.Gresesc? Le pot procura de la plafar?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Loredana!
      Inca nu am facut tabelul respectiv.
      Da, la plafar vei gasi toate cele necesare. Pentru cicatrici iti recomand sa incerci si uleiul de Rosa mosqueta, este ideal pentru asa ceva.

      Ștergere