5 uleiuri esentiale pe care TREBUIE sa le ai in casa!

Uleiuri esentiale sunt in lumea asta cata frunza cata iarba, foarte multe la numar, cu proprietati si recomandari diferite, arome diverse, astfel incat daca nu dormi cu cartea de aromaterapie la capataiul patului te poti trezi intr-un mic impas cand vine vorba de ales uleiuri esentiale...mie cel putin mi s-a intamplat de multe ori :)

Asa ca m-am gandit ca ar fi util un top 5 uleiuri esentiale de avut la indemana prin casa, ca un fel de starter kit care sa ia in consierare si factorul buget...ca e grozav uleiul esential de trandafir, dar el costa 50-100 lei/2 ml.

So, here's my top 5...
sursa imaginii

1. Lavanda

Pentru ca are o aroma atat de populara, iubita de femei si de barbati deopotriva, pentru ca uleiul esential are efect calmant, linistitor si atrage visele frumoase, pentru ca un masaj relaxant nu este complet fara cateva picaturi de ulei de lavanda dar si pentru ca aceleasi picaturi de lavanda pot fi adaugate intr-o cada cu apa calda pentru o imbaiere inmiresmata. De asemenea, un pulverizator cu apa si ulei esential de lavanda poate fi un excelent odorizant de camera, parfumant pentru asternuturi sau aducator de vise dulci in dormitor si in camera copiilor. Calmeaza durerile de cap, arsurile pielii, inflamatiile si iritatiile, intepaturile de insecte.

2. Tea Tree

Pentru ca este un cunoscut antibacterian, antifungic, antiviral si aproape toata gama e anti- :D, purifica aerul din casa si previne aparitia racelilor, are efect de cicatrizare si dezinfectare fiind util in afectiuni incepand cu mici zgarieturi ale pielii, pana la arsuri solare, iritatii, infectii, inflamatii ale gingiilor...ce mai, un adevarat panaceu care este foarte indicat in trataea acneei si a tenului gras. Proprietatile lui antimicrobiene il fac foarte util in formularea detergentilor si solutiilor de curatare pentru casa sau a produselor pentru ingrijirea orala.

3. Rozmarin

Pentru ca cele mai cunoscute utilizari ale sale sunt acelea de a mari capacitatea de concentrare si puterea de memorare,  de ingrijire a parului si scalpului prin prevenirea caderii parului, eliminarea matretii si reglarea excesului de sebum in cazul parului gras, precumsi de a elimna durerea musculara si a detensiona muschii (ideal pentru masajul muschilor obositi, dupa sala). Astfel atunci cand trebuie sa va concentrati (fie ca rezolvati probleme de fizica cuantica fie ca scrieti o posatre pe blog, ca mine:D) sau cand simtiti ca nu prea va mai ajuta memoria, este musai sa aveti in lampa de aromaterapie ulei esential de rozmarin. Pentru ingrijirea parului puteti incorpora uleiul de rozmarin in diferite preparate cosmetice homemade (click pentru retete).

4. Lamaie

In primul rand pentru ca mirose minunat si inunda casa cu un val de prospetime, veselie si chef de viata, pentru ca are proprietati de detoxifiere, diuretice si depurative deci este foarte util pentru masajul anticelulitic sau probleme de circulatie, este astringent deci recomandat pielii grase, si in acelasi timp are efect dezinfectant motiv pentru care nu aveti voie sa-l omiteti atunci cand va preparati solutii naturale pentru curatarea casei (va imaginati ce miros proaspat va ramane in urma?). Si acum sa va spun un pont, reteta mea secreta pentru un inceput de zi fantastic - la dusul de dimineata dupa ce dati drumul ala apa calda, picurati niste ulei esential de lamaie in cadita de la dus si veti fi mai proaspeti, mai veseli, cu mintea mai limpede si mai deschisi pentru o noua zi.

5. Eucalipt

De neinlocuit atunci cand sunteti raciti si vreti sa decongestionati caile respiratorii - fie utilizati ulei esential de eucalip in lampa de aromaterapie, fie faceti o baie de abur cu cateva picaturi din acest ulei fie incorporati uleiul de eucalip intr-un unguent homemade (click pentru reteta) cu care va masati pieptul si spatele. Are proprietati dezinfectate si el deci nu ezitati sa-l folositi in intretinerea casei, este repelent pentru insecte si util si in tratatea intepaturilor de insecte.

Eeh, v-am convins ca aveti nevoie in casa de aceste 5 uleiuri esentiale?

Inainte de a incepe utilizarea uleiurilor esentiale, va invit sa cititi pe blogul nostru mai multe informatii despre cum se folosesc si cum functioneaza acestea (click).

Care sunt uleiurile voastre preferate, pe care le folositi cel mai des si in ce mod? Astept cu interes sa citesc comentariile voastre :)

Daca ti-a placut articolul nu uita sa-l distribui si prietenilor tai!

4 comentarii:

  1. cel mai mult folosesc uleiul de grapefruit , este preferatul meu , dar le am si pe celelalte !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daa, uleiul de grapefruit miroase minunat! imi place tare mult in combinatia cu mandarina :)

      Ștergere
  2. Lavanda si Tea Tree pentru ce ai scris tu si Menta pentru un aer proaspat si revigorant in casa :X

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De cand am descoperit acum cativa ani uleiurile esentiale, odorizantele de camera au luat drumul cosului de gunoi...nici nu se compara cu prospetimea uleiul de menta.

      Ștergere