Detergent de rufe

Dupa ceva timp de la prima postare legata de alternetivele pentru detergentii nocivi din comert, iata ca revin la acelasi subiect, cu un rezultat satisfacator:) Tot cutreierand internetul in lung si-n lat, am descoperit ca gospodinele mai din vest folosesc o reteta de detergent de rufe foarte simplu de preparat acasa, si zica-se si foarte eficienta, iar certitudinea acestui lucru am avut-o chiar azi cand am spalat (bine, impropriu zis "am spalat" ,masina a facut-o) primele rufe acest detergent.

Dar sa incepem cu reteta.
Aveti nevoie de :  

*fulgi de sapun natural,   
*borax (borat de sodiu)  
*soda de rufe (carbonat de sodiu)
Acestea se amesteca in urmatoarele proportii:  
*2 parti fulgi de sapun  
*1 parte borax  
*1 parte soda de rufe

Mai trebuie insa sa fac niste precizari. 
Incercati sa gasiti un sapun natural neutru, neparfumat, fara adaosuri de plante si alte chestii prin el, fara ulei in exces pentru hidratare, foarte bine uscat si compact. Celor care va preparati propriul sapun acasa, va sugerez ca, dupa ce il razuiti, sa il uscati foarte foarte bine, pana devine sfaramicios, casant...eu am facut chestia asta punand recipientul cu fulgi de sapun pe soba:D Apoi sapunul trebuie macinat foarte fin, cu ajutorul unui blender sau robot de bucatarie.

Dupa ca a ajuns sapunul la consistenta potrivita, il amestecati bine cu celelate ingrediente,  si, ca un "final touch", adaugati uleiul esential preferat (lamaie in cazul meu). Detergentul se adauga in cuva masinii de spalat, aproximativ o lingura pentru o spalare, maxim 2.  

Ce am constatat:
  • detergentul face spuma cam ca unul normal
  • rufele sunt foarte curate
  • miros proaspat, a curat, daca nu se adauga ulei esential 
Nu am incercat experimente de genul celor din reclame: "Ce se intampla dca luam un tricou alb, il patam cu sos de rosii, ciocolata, ulei, msutar, il trantim prin noroi, il frecam pe iarba, il calcam de vreo 2 ori in picioare si apoi il spalam cu X?":))

Asadar, un succes, as zice eu!

Tot legat de spalatul rufelor, mai aveam eu o problema...anticalcarul, pe care-l banuiam a fi un produs inutil, bagat pe gatul cumparatorilor prin publicitate. Ideea e urmatoarea: apa dura duce la depuneri de calcar prin masina de spalat, care apoi isi da duhul, sfarsita...cam asta-i spaima gospodinelor:P...deci rolul unui anticalcar este sa dedurizeze apa. Uitandu-ma la ingredientele unui anticalcar (care erau ffff bine ascunse pe ambajat, atat de bine incat a trebuit sa il invart de trei ori ca sa le gasesc undeva miiici de tot) am observat ca ingredientul majoritar al acestuia era carbonatul de sodiu, adica soda de rufe care se regaseste si in detergent...concluzia mea? Nu mai ai nevoie de anticalcar.

Asadar actiunea sinergica a celor trei ingrediente este urmatoarea: 

*sapunul indeparteaza murdaria (dooh:P)  
*soda de rufe dedurizeaza apa si, de asemenea, indeparteaza murdaria de pe rufe *boraxul actioneaza ca un inalbitor, elimina mirosurile, si dedurizeaza si el apa 
Costurile inca nu le-am calculat dar o sa revin asupra acestui aspect.

15 comentarii:

  1. frumoasa argumentare:)..sunt de acord cu inselatoriile marketingului..eu folosesc bicarbonat de sodiu sau otet in loc de Calgon si balsam de rufe, si am observat ca nu numai dedurizeaza apa,dar lasa si masina de spalat f curata spre deosebire de balsamul de rufe care se depune ca un fel de murdarie. Multumim de sfaturii,pupici!

    RăspundețiȘtergere
  2. Unde ai gasit ingredientele? Borax de ex, am tot auzit de el, dar nu am vazut niciunde. M-ar tenta si pe mine..

    RăspundețiȘtergere
  3. @Anonim:
    Inainte de a incerca detergentul acesta la fel procedam si eu, cu bicarbonat de sodiu sau otet, si era foarte bine. Cu detergentul asta, e de-a dreptul super:)

    @Fata Verde:
    Eu am comandat borax in cantitate mai mare (vreo 20 kg....care probabil o sa-mi ajunga sute de ani:)) ) de la o firma de profil. In rest, am mai vazut ca unele farmacii mai cand asa ceva. Succes!

    RăspundețiȘtergere
  4. Joviska,
    De mult caut boraxul pe internet, dar n-am gasit la noi in tara. Tot aman prepararea detergentului mai sus mentionat, dar nu mai am rabdare. Vreau detergentul meu home-made. :-)
    As cumapara si 20 kg, scrie-mi te rog frumos unde se poate comanda. Multumesc mult!
    Kriszta (vargakri1@yahoo.com)

    RăspundețiȘtergere
  5. Draga Kriszta,

    Eu aveam borax cumparat de la o farmacie. Daca nu gasesti insa, poti renunta la borax si adauga niste bicarbonat de sodiu in loc.

    Succes!

    RăspundețiȘtergere
  6. Draga Ioana,
    Iti multumesc mult! Voi folosi bicarbonatul de sodiu, la farmacie mi se da doar 10 grame (3 Ron).... Multumesc pentru raspuns.

    RăspundețiȘtergere
  7. Te rog, spune-mi şi mie de unde pot să comand boraxul, fie şi ân cantităţi mari. Mulţumesc!

    RăspundețiȘtergere
  8. Cristi, incearca la producatorii/importatorii de produse chimice...am vazut si pe la unele farmacii...

    RăspundețiȘtergere
  9. spuneti-mi, va rog, stie cineva daca sapunul cu borax are ph neutru?! Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  10. Un sapun poate avea pH neutru daca sunt adaugati in compozitie o serie de reglatori de pH; prezenta sau absenta boraxului este mai putin importanta. In sapunurile naturale nu sunt adaugati astfelmde compusi de reglare a ph-ului astfel ca acesta este usor bazic.

    RăspundețiȘtergere
  11. Buna.
    @ Se poate folosi clasicul sapun de casa? Sau imi puteti recomanda unde se gaseste sapunul natural?
    @ Soda de rufe ce concentratie trebuie sa aiba?

    Multumesc.


    claudia.

    RăspundețiȘtergere
  12. Buna!
    1. Sapun natural gasesti in magazinul nostru, gata maruntit sub forma de fulgi. Urmeaza linkul de mai jos:
    https://www.jovis-homemade-beauty.ro/detergent-natural/detergent-de-rufe-natural?product_id=96

    2. Soda de rufe trebuie sa aiba o concentratie cat mai ridicata, sa fie cat mai pura, insa nu se intampla nimic daca este intr-o concentratie mai mica.

    Sper ca ti-am putut fi de folos!

    RăspundețiȘtergere
  13. Desi consider ca este o incercare buna pentru realizarea unui detergent ecologic, totusi utilizarea boraxului nu este una prietenoasa cu mediul: http://www.sterachemicals.ro/images/pdf2/fisa%20cu%20date%20de%20securitate%20BORAX%20DECAHIDRAT.pdf , acesta in natura ajunge sub forma de bor care in cantitati mari dauneaza florei si faunei. Din reteta de mai sus as exclude boraxul, astfel acest detergent ar fi cu adevarat unul ecologic - biodegradabil, in totalitate nenociv pentru mediu. Ori putem utiliza doar uneori boraxul in aceasta combinatie, fara exces. Ori putem alege percarbonatul de sodiu - un bun inalbitor de altfel.

    RăspundețiȘtergere
  14. Buna. M-am mutat la tara si am un put absorbant, insemnand ca apa uzata se scurge in propriul pamant. Tocmai de aceea caut un detergent bun (am avut o crunta dezamagire cu Ecos care nu a scos petele de pamant de ex). Am descoperit detergentul tau dar am citit ca soda dauneaza mediului. Te rog mult sa ma lamuresti. Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O sa imi permit sa dau copy-paste de la rubrica intrebari frecvente de pe siteul nostru :)


      Sapunurile naturale contin soda caustica (hidroxid de sodiu)?

      Nu, produsul finit nu contine hidroxid de sodiu, desi acesta se foloseste in cursul procesului de preparare, fiind un ingredient esential fără de care sapunul nu ar exista.

      Ca si compus chimic, sapunul este o sare obtinută prin reactia dintre un acid (acizii grasi din uleiurile vegetale) si o baza (hidroxidul de sodiu). In urma acestei reactii, numita saponificare, se obtine sapunul care nu mai contine nici hidroxid de sodiu si nici ulei, fiind practic un ulei saponificat. Cantitatea de hidroxid de sodiu este atent calculata, in functie de anumiti indici de saponificare specifici fiecarei grasimi vegetale in parte, astfel incat la sfarsitul reactiei sa nu ramana soda nereactionata, aceasta fiind in totalitate neutralizata. Mai mult decat atat, la sfârsitul procesului de saponificare, noi adaugam in compozotie o anumita cantitate de uleiuri vegetale ce raman nesaponificate, special pentru a aduce un plus de ingrijire pielii.

      Ștergere