Soare, plaja si...unt de cacao

Pe acordurile de pian ale vecinului de deasupra (Dunarea albastra - Johan Strauss), imi cer scuze fata de cei care au venit azi la targ si au gasit-o pe mama, draga de ea, cand de fapt sperau sa ma gaseasca pe mine. "Tarasenia" se datoreaza unor probleme pe care le am de rezolvat weekendul asta dar o sa mai dau si eu pe la targ cateva ore pe zi...deci nu ezitati sa veniti:)

Acum sa revenim la oile noastre...


De cativa ani incoace, cum vine vara cum produsele pentru protectie solara invadeaza paginile revistelor glossy, reclamele de pe la televizor, newsletter-ele de pe mail, emisiunile pe teme de sanatate si frumusete, rafturile supermarketurilor si pana si buticul lu' tanti Elena de la colt care, saraca, nu stie ce sunt si cu ce se mananca, dar imi spune ca e "musai" sa ma dau cu maglavais din ala...


Pe mine, sincer, ma enerveaza...lotiune de protectie solara pentru fata, pentu par, pentru corp, pentru urechi si nas, pentru buze, pentru coate si genunchi...come on! Chiar aveam nevoie de atat de multe?


Nu ma intelegeti gresit, nu neg importanta acestor produse insa cred ca ele s-ar putea reduce la unul singur, mare si lat...dar bun! Iau foarte in serios problema asta cu razele solare nocive, niste monstruleti care musca insetati din sanatatea pielii noastre, insa nu vreau ca lotiunea mea de protectie solara sa fie o lama cu doua taisuri...pe de o parte sa ma protejeze iar pe de alta sa ma imbolnaveasca. Prin urmare vara aceasta vreau sa apelez la alternative naturale pentru protectie solara...asta pe langa regulile arhicunoscute: "nu iesiti din casa intre 12 si 16 iar daca doamne fereste se intampla nenorocirea, aveti grija sa fiti protejati de palarii cu boruri largi si lotiuni SPF cat mai ridicat, beti foarte multa apa si toate cele..."


Ideea acestui articol este sa va dau cateva sugestii de produse naturale pe care le puteti folosi/include in retete preparate acasa pentru a va putea ingirji pielea cat mai bine pe perioada delicata a verii...contin antioxidanti deci lupta impotriva radicalilor liberi si asigura oaresce protectie solara.


Numarul unu pe lista mea este
untul de cacao, cu multiple benefici:

1. Este una dintre cele mai stabile grasimi datorita continutului foarte mare de antioxidanti (tocoferoli) care, dupa cum ziceam, protejeaza impotriva radicalilor liberi;  
2. Este supranumit "hidratantul suprem"...patrunde pana in straturile profunde ale pielii si poate chiar vindeca diferite probleme (eczeme, psoriazis) si una dintre calitatile care il ridica in slavi este capacitatea de a ameliora/vindeca vergeturile;  
3. Este produsul IDEAL pentru bronzat: asigura o bronzare uniforma, rapida, ciocolatie si de foarte mare durata...plus ca mai si protejeaza de razele UV.
    Uleiul de catina are un veritabil factor de protectie solara, nemaifiind nevoie de altceva daca il folositi deoarece are un continut foarte mare de vitamina E (tocoferol - cel mai apreciat antioxidant natural) si vitamina A (beta caroten) pe langa multe alte proprietati pe care le puteti citi pe indelete aici.
    Dezavantajul este dat de pretul destul de mare, motiv pentru care este costisitor de folosit singur, necombinat cu alte uleiuri. Dar eu spun ca merita pe deplin investitia.

    Ghimbirul
    are proprietatea de a preveni cancerul de piele datorita componentului activ, gingerolul. Acum incerc sa ma refer doar la proprietatile de protectie a pielii omitand efectul de stimulare a circulatiei, de "medicament" anti raceala si multe altele.

    Si am lasat ce e mai eficient la sfarsit, si anume, chiar ingredientele active din cremele pentru protectie solara, numai ca fara "delicioasele" adaosuri de parabeni si alte minunatii:
    oxidul de zinc si dioxidul de titan.
    Aceste produse se pot adauga in orice crema/lotiune/balsam de buze, daca doriti sa le imbogatiti cu factor de protectie solara, dupa cum urmeaza...

    Pentru oxidul de zinc:

    • o concentratie de 4% confera un SPF de 2-5
    • 8% - SPF 6-11
    • 12% - SPF 12-19
    • 20% - SPF > 20
    Pentru dioxidul de titan:
    • 5% - SPF 2-5
    • 10% - SPF 6-11
    • 15% - SPF 12-19
    • 25% - SPF > 20
    Concentratiile acestea le-am regasit intr-o veche revista de medicina naturista ratacita printr-un sac in pod si am de gand sa incerc ideea cat de curand. Deci vara aceasta o sa va bucur si pe voi cu o crema pentru plaja pe baza de unt de cacao, imbogatit cu oxid de zinc, pulbere de ghimbir si poate chiar ulei de catina. Coming soon...:P

    Nota* Oxidul de zinc nu este un produs toxic.

    Oricum, chiar si fara oxid de zinc va recomand sa va preparati pentru plaja, intr-un fost recipientde deodorant stick, un baton de unt de cacao, dupa cum urmeaza. Untul de cacao se topeste pe baie de aburi, adaugati uleiul de catina/oxidul de zinc/dioxid de titan sau puteti chiar sa il lasati asa simplu, si apoi turnati in recipient si lasati sa se intareasca.
    Daca adaugati mai mult ulei de catina este posibil ca amestecul sa se inmoaie dar pentru a ameliora problema puteti pune si niste ceara de albine. Daca preferai untul de cacao simplu, incercati sa mergeti in prealabil la cel putin 3 sedinte de bronzat.

    O vara placuta si ciocolatie va doresc!:)


    Update
    : am gasit un articol foarte interesant despre cremele cu protectie solara pe care cred ca ar fi bine sa il cititi.

    sursa imaginii: flickr.com

    31 de comentarii:

    1. Salut, imi place foarte mult blog-ul tau si m-am hotarat sa incerc si eu cateva retete. :) Am o dilema: unde gasesc pulbere de oxid de zinc? In farmacii? Pe net am gasit numai pe site-uri cu profil industrial. Multumesc. Raluca

      RăspundețiȘtergere
    2. Salut, Raluca, si merci de apreciere:)
      Pulbere de oxid de zinc ai putea sa cauti la niste farmacii despre care stii ca fac diverse preparate si care si vand unele ingrediente...stiu cam greu de gasit, si eu m-am chinuit ceva pana am gasit o astfel de farmacie:D

      Nu iti pot da o indicatie directa deoarece pe mine ma intereseaza oxiul de zinc in cantitate mai mare asa ca eu o sa caut ceva producatori/importatori. Daca nu gasesti pana fac eu rost, poate iti voi trimite dar mai vedem pana atunci:)

      Merci de vizita,
      Ioana

      RăspundețiȘtergere
    3. uite, eu am gasit aici, la 20 kg :)).
      http://www.oxidzinc.ro/
      Poate chiar atat iti trebuie; denumirea chimica e identica, dar nu am gasit pe site scris ceva si de utilizarea lui in cosmetica, de aceea am retineri; parca imi e greu sa cred ca un compus atat de "industrial" poate fi atat de benefic pt. piele. Multumesc pt. raspuns.
      P.S. Ti-am scris si un mail, sa stii ca tot eu sunt. :)
      Raluca

      RăspundețiȘtergere
    4. Am dat si eu peste un articol interesant pe tema asta: http://www.gandul.info/magazin/jumatate-din-cremele-de-protectie-solara-ar-putea-accelera-dezvoltarea-cancerului-6165356
      astept cu nerabdare cremele pt protectie solara homemade :)
      dar pana atunci: eu am de la tine un unt de corp cu ylang ylang si geraniu. l-as putea folosi si la plaja, avand in vedere ca e pe baza de unt de cacao?
      multumesc mult pt sfaturi
      Cristina

      RăspundețiȘtergere
    5. Buna, Cristina!
      Merci de sugestia cu articolul:) Cine mai stie lucruri interesante pe aceasta tema va astept sa le expuneti aici...

      Cat despre untul hidratant, sigur ca este bun pentru plaja, contine cam 50% unt de cacao...si eu am de gand sa il folosesc chiar joi, la prima mea plaja pe anul asta:D sau daca am timp imi fac un stick de unt de cacao pur. Inca ma mai gandesc daca sa folosesc si crema clasica de protectie solara sau nu..asta pana trece sesiune si am timp sa ma ocup si de cea cu oxid de zinc.

      Astept sa schimbam impresii dupa prima plaja cu unt de cacao:)

      Pup

      RăspundețiȘtergere
    6. Untul meu de cacao se intareste ca naiba! Nu stiu cu ce il pot amesteca icat sa il pot aplica mai usor. Incasa mea e racoare vara...la 24 gr celsius inca e beton. Ce pot face?

      RăspundețiȘtergere
    7. @britishara:
      Draga mea,
      Nu untul tau de cacao "se intareste ca naiba" ci untul de cacao in general...are punctul de topire in jur de 35-37 de grade deci este logic ca la 24 de grade sa fie tare.
      Ca sa-l inmoi ai putea sa-l diluezi cu alte uleiuri vegetale, in proportia care te multumeste.

      RăspundețiȘtergere
    8. Pai invata-ma tu cum si cu ce :P

      1. am un baietel cu alergie atopica si as vrea sa pregatesc o astfel de crema pentru el.

      Amprin casa:
      unt de shea nerafinat(ii merge f bine cu el)
      unt de cacao
      ulei de catina
      ulei de palmier
      ulei de turte de masline(asta nu-i f bun, asa-i?)

      Ce parere ai?

      RăspundețiȘtergere
    9. @Brishtara:
      Nu e mare filozofie...tot ce trebuie sa faci este sa topesti untul de cacao pe bain marie si apoi sa adaugi un ulei lichid, in ce cantitate vrei tu astfel incat a iti iasa consistenta dorita...apoi il lasi sa se intareasca din nou. Daca totusi ti se pare prea tare, repeti procedeul, adaugand in plus ulei lichid. Pentru
      inceput eu zic ca ai putea pune cam 30% ulei lichid si 70% unt de cacao.

      Daca zici ca ii merge foarte bine cu unt de shea, fa o combinatie intre untul de cacao, untul de shea si un ulei lichid...cel de catina este foarte bun (banuiesc ca stii ca ofera protectie UV) insa pentru ca stiu ca nu e tocmai ieftin, adauga alaturi de acesta si un alt ulei...ceea ce ai tu prin casa inafara de shea, cacao si catina (turte de masline si palmier), intr-adevar, nu sunt prea grozave. Ai putea sa incerci un ulei de samburi de struguri, sau masline extravirgin sau, daca vrei, iti poti comanda de migdale sau orice altceva vrei tu:)

      Cu drag,
      Ioana

      RăspundețiȘtergere
    10. Hei,

      Dupa ce am citit din scoarta in scoarta site-ul am decis ca primul experiment sa fie o lotiune de plaja.

      Ulei de masline, de catina, de avocado, de migdale, unt de cacao si de shea avem...lipseste doar oxidul de zinc si de titan.

      Tu ai reusit sa faci rost de oxid de zinc si dioxid de titan de la producatori? Daca da...este grozav...daca nu ma apuc sa mai stresez cateva farmaciste.

      Mersi fain,
      Monica

      RăspundețiȘtergere
    11. Hello,
      Am gasit oxid de zinc (iei) la o farmacie, unt de cacao se gaseste, deci vreau sa imi fac lotiunea, mai ales ca plec spre mare cuuurand.
      Am o intrebare....posibil idioata...concentratie de 4% ce inseamna? la 100 de grame de unt de cacao pun 4 grame de oxid de zinc sau la 96 de grame de unt de cacao 4 grame de oxid de zinc.

      RăspundețiȘtergere
    12. Salut! Concentratie de 4% inseamna ca la 100 g de produs 4 trebuie sa fie oxid de zinc si 96 restul;)

      Spor la preparat!:)

      RăspundețiȘtergere
    13. Buna,

      Mi se pare foarte interesant acest blog si retetele pe care le propui. Tocmai cautam o solutie mai naturala de lotiune pentru plaja pentru ca urmeaza sa plec in concediu vineri si am dat peste articolul tau. Am reusit sa imi procur cateva din ingrediente, adica ulei de catina, pulbere de ghimbir, oxid de zinc, insa nu am gasit inca esentialul, adica untul de cacao. Am gasit numai in supermarket un unt de corp pe care scrie ca e facut din unt de cacao, unt de shea si vitamina E, parca, insa nu sunt trecute toate ingredientele si proportiile. Oare ar fi ok sa il folosesc ca baza, imbogatit cu ingredientele de mai sus? Sper sa reusesti sa raspunzi in timp util la intrebarea mea. Multumesc tare mult si la cat mai multe retete inspirate si reusite!

      RăspundețiȘtergere
    14. @Anonim:
      Nu cred ca am reusit sa iti raspund la intrebare in timp util insa cred ca este ok de folosit ca baza crema de care ziceai desi untul de cacao nu este greu de gasit, il am chiar eu spre vanzare in magazinul de pe Breslo...trebuia doar sa arunci o privire mai atenta;)

      RăspundețiȘtergere
    15. Jovis, ce parere ai de uleiul de palmier folosit in cosmetice? Am vazut ca il preferi pe cel de cocos, insa am auzit numai lucruri bune si despre cel de palmier.

      RăspundețiȘtergere
    16. @Vio:
      Untul de palmier se foloseste in special la sapunuri insa eu refuz sa il utilizez in acest scop deoarece, in zonele lui de origine, sunt defrisate tot mai multe paduri naturale pentru a face loc plantatiilor de palmier..iar pentru mine acest lucru conteaza deci, crede-ma nu m-am interesat foarte tare de proprietatile lui cosmetice:)

      Numai bine,
      Ioana

      RăspundețiȘtergere
    17. Buna,as dori sa imi spui si mie mai multe despre uleiul de palmier daca este bun in cosmetica,si as dori sa stiu daca pot adauga blogul tau la bloguri pe care le urmaresc mi se pare extrem d einteresnat si util.Esti o dragutza si multumim pentru sfaturile pretioase.

      RăspundețiȘtergere
    18. @Alina: Merci pentru interesul acordat si sigur ca poti adauga blogul meu in blogroll:)
      Uleiul de palmier se foloseste in generala la prepararea sapunurilor, mai putin in creme si alte preparate, eu insa refuz sa il folosesc din motive eco...plantatiile de palmier fac mult rau ecosistemelor naturale, pe care tind sa le inlocuiasca:)

      RăspundețiȘtergere
    19. Buna,

      Am o intrebare legata de uleiul de catina: de la ce firma sa-mi cumpar? sunt multe pe piata cu diferite preturi si nu stiu ce sa aleg.

      Acum am de la PARAPHARM, dar zicea doamna de la Plafar ca nu e asa de bun.

      Multumesc anticipat!
      Iulia

      RăspundețiȘtergere
    20. @Iulia:
      Eu am folosit ulei de catina de la Hofigal...si mi se pare foarte bun. De ulei de catina de la Parapharm nici nu am auzit, dar cred ca stie farmacista ce zice, probabil o fi diluat in alt ulei de baza. Ce culoare are? Trebuie sa fiu de un portocaliu inchis...

      Cu drag,
      Ioana

      RăspundețiȘtergere
    21. Se poate parfuma acest preparat cu vreun UE?Sau cu ce altceva?

      RăspundețiȘtergere
    22. Buna Carmen,

      Da, se poate parfuma cu uleiuri esentiale insa trebuie sa ai grija sa nu alegi uleiurile de citrice care nu sunt indicate pentru expunerea la soare.

      RăspundețiȘtergere
    23. buna, peste 2 zile plec la mare si m-ar interesa sa imi prepar o crema/un ulei de plaja din ce am prin casa insa dilema mea este referitoare la proportii. spre exemplu ingredientele din care vreau eu sa imi prepar sunt: unt de cacao, unt de shea, ulei de cocos si ulei de masline. in ce proportii sa le pun? se poate gresi la cantitati sau nu exista o regula generala? multumesc anticipat! :)

      RăspundețiȘtergere
    24. Buna, si multumim pentru vizita:)
      Pentru prepararea unei creme din ingredientele mentionate poti sa incerci sa le combini asa: 30% unt de cacao, 30% unt de shea, 20% cocos, 20% masline. Nu prea poti gresi la cantitati in sensul ca variatia proportiei fiecarui ingrediente poate face crema/amestecul sa fie mai fluida sau mai tare insa asta nu afecteaza cu nimic eficienta ei.
      Vacanta placuta la mare!

      RăspundețiȘtergere
    25. Multumesc frumos pentru raspuns! :)

      RăspundețiȘtergere
    26. Buna,
      Descoper si eu cu uimire ce "bunatati" se pot face. De vreo saptamana iti citesc blogul, ma documentez si deja m-am aprovizionat cu cateva uleiuri pentru a face un stick pentru plaja. As vrea sa te rog sa-mi dai cateva sfaturi, daca e bine cum m-am gandit eu.
      Am: 50 ml ulei catina, 50 ml ulei morcov, unt de cacao nerafinat 1 kg, oxid de zinc 100 g.
      Ca sa respect proportia de 30% uleiuri lichide si 70 % unt de cacao ar trebui sa pun: 50 ml ulei catina + 50 ml ulei morcov + 333 ml unt cacao. Aici am o problema - cum trasform gramele in ml. M-am gandit sa topesc untul de cacao si apoi sa vad de cati ml am nevoie.
      In ceea ce priveste oxidul de zinc, as vrea sa fac jumatate din cantitate cu SPF mai mare de 20% deci mi-ar trebui cam 50 g, iar cealalta jumatate as face-o cu SPF de 10 % deci cam 25 g.
      Mai am o dilema: pe de o parte, as vrea sa pun si ceara de albine pentru a se mentine mai bine pe piele (dar nu stiu in ce cantitate) pe de alta parte nu prea am recipiente de stick si ma gandesc sa fac o lotiune mai lichida, ca recipiente de lotiuni am.
      Ai putea sa ma ajuti cu niste cantitati pentru ambele variante:
      - pentru stick cata ceara trebuie
      - pentru lotiune as vrea sa pun si ceara dar banuiesc ca mai trebuie sa adaug un ulei mai lichid.
      Si, in final, ce uleiuri esentiale merg (parca am citit pe undeva, din pacate nu mai stiu pe ce site/blog, ca sa verific) ca nu merg uleiurile esentiale de citrice cu oxidul de zinc.

      O sa incerc sa fac si un deodorant solid, dar acolo pare treaba mai clara.

      Multumesc anticipat pentru rabdare si ajutor!

      RăspundețiȘtergere
    27. buna si din partea mea , tot citesc aici la tine si as vrea sa te intreb daca putem sa facem si alte uleiuri pentru plaja mai simple de ex din ulei de masline si catina ....pt ca celellate mi se par scumpe , ce spui este ok , sau poate si niste vit E si vit A, si aceasta solutie as vrea sa o folosc si pt copii mici de 1 an jumate...sunt kiki , mercic de raspuns!

      RăspundețiȘtergere
      Răspunsuri
      1. Buna! Produsele mentionate mai sus sunt cele mai eficiente :)

        Ștergere
    28. buna. stiu k nu e sezonul cald, insa eu folosesc spf 50 si iarna( ma lupt de cativa ani cu petele pigmentare aparute in urma expunerii la soare imediat dupa ce am nascut). de vreo 2 luni am reusit sa gasesc o crema prep. in farmacie cu 4%hidrochinona si se vad rezultatele. azi mi.am procuparat tot de la aceeasi farmacie o crema cu spf(scrie pe cutiuta k e maxim)cu oxid de zinc si ulei de catina( farmacista care a preparat crema a pus uleiul pt a colora produsul). vroiam sa intreb daca este ok si daca ar fi fost nevoie si de dioxid de titan pt protectie maxima?
      ma tem sa nu ma patez iar si sa o iau de la capat. multumesc

      RăspundețiȘtergere
    29. Depinde de formularea cremei, insa eu cred ca este in regula, oxidul de zinc este suficient.

      RăspundețiȘtergere