Igiena orala

Bunicii nostri, strabunicii, stra-strabunicii si asa mai departe nu aveau pasta si periuta de dinti, nu foloseau apa de gura sau ata dentara si pun pariu ca nici nu prea se duceau la dentist...si totusi nu tin minte ca sa-mi fi vazut bunicii cu probleme dentare, cu carii si dureri, probleme cu care azi ne confruntam de la varste fragede.

Poate ca nu aveau ei facilitatile de care dispunem astazi insa, spre deosebire de noi, ei mancau numai lucruri sanatoase, rosia si ceapa culese din gradina, laptele proaspat muls de la capra si branza inchegata de bunica, oul luat direct din cuibar, carne de la animale crescute, dupa cum am spune azi, in mod ecologic si tot asa...pe langa asta, ei mai mestecau ceara ca sa le curete dintii (de la fagurii dulci si buni pe care ni-i aducea vecina care se ingrijea de proprii stupi) precum si propolis...

Noi azi: zi de zi dam nas in nas cu fast food-urile, dulciurile atat de putin naturale umplu rafturile magazinelor imbiindu-ne cu grasimi nesanatoase si muuult zahar, sucurile nu mai sunt demult precum compotul bunicii sau o portocala proaspat stoarsa iar foarte multi copiii se indreapta spre toate astea uitand ce inseamna sa savurezi un fruct ca si desert...asta nu ne afecteaza numai sanatatea si igiena orala ci si intregul organism, cu efecte resimtite la toate nivelele.

Oricum ar fi vremurile in care traim si obiceiurile pe care le-am capatat, eu vreau sa va propun cateva retete naturale de ingirjire a cavitatii bucale ca o alternativa la produsele gasite in comert.

In primul rand puteti recurge si voi la metodele bunicilor, mestecand din cand in cand ceara sau propolis (3-10 grame de propolis)...atentie la alergiile la produsele apicole. Propolisul este cunoscu drept unul dintre cei mai puternici antibiotici naturali, un adevarat panaceu cu intrebuintari multiple pentru sanatate, de la alopecie, gastrite sau rani pana la ceea ce ne intereseaza pe noi acum, afte, herpes, stomatite si sanatatea cavitatii bucale in general.

Pentru a va prepara o apa de gura aveti nevoie de:
 
-apa distilata  
-plante uscate de menta, busuioc, salvie, cimbru  
-tinctura de propolis  
-ulei esential de tea tree/menta/eucalipt/lavanda sau ce preferati voi (favoritul meu este tea tree deoarece este antimicrobian)

    Din plante si apa distilata se face o infuzie concentrata sau un decoct dupa care se adauga cate 10 picaturi de tinctura de propolis si 5 picaturi de ulei esential pentru fiecare 150 ml de lichid. Nici nu v-as sfatui sa faceti mai mult de atat, pentru a-i asigura prospetimea.

    Daca va doare o masea puteti inmuia o bucata de vata sau tifon in tictura de propolis si aplica pe locul afectat.

    Drept inlocuitor pentru pasta de dinti am incercat mai multe variante.
    O metoda adoptata de unele persoane este sapunul pentru dinti despre care, dupa ce i-am citit compozitia, mi-am dat seama ca nu se deosebeste de un sapun obisnuit preparat de mine asa ca am incercat...mi-am frecat putin periuta de sapun si apoi m-am spalat in mod obisnuit, multa spuma, toate cele insa am intampinat o maaaaare problema...GUSTUL! Era oribil de tot!!! Concluzionand deci ca asta nu este metoda potrivita pentru mine, am mai incercat si altele.

    Multi dintre voi poate stiti doua produse cate se poate de obisnuite pentru curatat si albit dintii: sarea si bicarbonatul de sodiu. Pe baza acestora se poate prepara foarte usor un praf pentru dinti, adaugand inca un ingredient foarte benefic, argila: atrage si neutralizeaza toxinele, cicatrizeaza, este antiseptica si are efect de reminelarizare datorita multitudinii de minerale continute.

    Compozitia deci, e cat se poate de simpla:
     
    -bicarbonat de sodiu  
    -argila  
    -sare (eu am renuntat la ea dupa un timp pentru ca, desi dezinfecteaza, cam ustura daca ai afte sau alte leziuni cat de micute...mie cel mai des mi se intampla sa imi musc obrazul:D)  
    -cateva picaturi de ulei esential de tea tree, menta etc  
    -un alte adaos pentru albirea dintilor ar putea fi coaja de lamaie rasnita foarte fin
      Dupa cum ati observat poate, am prostul obicei de a nu da de fiecare data cantitati exacte, asta pentru ca aproape niciodata nu masor nimic, prin urmare, proportiile si le stabileste fiecare dupa gust...la propriu!:P

      Daca vreti sa transformati acest praf intr-o pasta de dinti, incorporati amestecul in glicerina vegetala desi glicerina este un produs destul de controversat in igiena orala.

      Motivul este urmatorul: unele parti sustin ca glicerina acopera dintii cu un filum care nu le permite acestora remineralizarea smaltului ceea ce duce treptat la degradarea lor.
      Pe de alta parte, glicerina este solubila de apa deci nu as fi logic sa ramana pe dinti, mai ales daca te periezi si clatesti. In plus, remineralizarea dintilor cred ca se realizeaza mai degraba in urma alimentatiei noastre decat in urma substantelor pe care le aplicam pe dinti.

      Prin urmare, decideti voi singuri daca folositi si glicerina sau nu:)

      Sa aveti spor!

      Sursa imaginii: flickr.com


      8 comentarii:

      1. mai, Ioana, dar stii ca unii dintre noi (da, EU) sunt mai lenesi....deci cand vedem produsele astea la tine in magazin?? :D stii ca mi-e lene sa fac chestii (plus ca sunt dezastru la experimente si prefer sa nu :D)...eu le vreau gata facute....deci??? pliizzzzz!!!

        aceeasi lenesa Andreea (credeai ca te-am uitat doar pentru ca nu am mai aberat pe blogul tau?? fii serioasa :))) :D )

        RăspundețiȘtergere
      2. Un articol bun, limpede si bine expus, ca tot blogul dealtfel. Te urmaresc de ceva vreme si imi place ceea ce citesc. Multa lume face apologetica naturalului si a "home-made"-ului, dar in general posteaza aberatii si sfaturi proaste. E usor sa dai "copy/paste" doar din dorinta de a avea trafic. Aici insa revin cu placere pentru ca am gasit in sfarsit o fata care mai si gandeste. Felicitari mai ales pentru stradanie si perseverenta cu care incerci sa discerni intre mit si realitate!
        Acum, legat de glicerina, ai dreptate, este foarte usor solubila in apa si remanenta pe suprafata dentara este o poveste. Saliva proprie (deci chiar in cazul unei clatiri deficitare!) rezolva problema peliculei de glicerina.
        Am remarcat ca revii asupra faptului ca nu dai cantitati exacte... De ce iti faci probleme? Cantitatile "exacte" nu pot fi niciodata chiar atat de "exacte", cel putin nu cand preparam ceva acasa, pentru simplul motiv ca in locintele noastre nu monitorizam niciodata umiditatea atmosferica. Asta inseamna ca diferitele substante solide pot incorpora cantitati variabile de lichide, functie de cata umiditate au absorbit din atmosfera. Oricum,variatiile de cantitate sunt infime, deci nu vad care ar fi problema ca adaugam 2, 3 grame de argila in loc de 2,6 grame...
        Si ar mai fi ceva legat de uleiurile volatile: uleiurile folosite trebuie sa aiba destinatia adecvata, am vazut fete care foloseau pentru prafuri de albit dintii si creme, uleiuri de aromoterapie! Cred ca ar trebui sa faci niste precizari foarte ferme pe subiectul asta. Daca ai facut-o si eu am fost cascata si nu am citit, imi cer scuze.
        Si daca acest comentariu te-a deranjat cu ceva, imi cer iarasi scuze. Nu s-a vrut un comentariu critic ci unul apreciativ pentru ca pana acum este singurul blog bun de genul asta pe care l-am intalnit. Dealtfel e singurul pe care il urmaresc zilnic, in speranta ca vei mai posta ceva.
        Felicitari si respecte!

        RăspundețiȘtergere
      3. @Andreea:
        Draga Andreea, de data asta va trebui sa pui manutele alea lenese la treaba deoarece produsele acestea nu cred ca le vei gasi pe blog...sunt prea...simple:))):P Pe bune, nu implica nimic mai mult decat amestecatul catorva chestii...:D Pup!

        RăspundețiȘtergere
      4. @Gallenus:
        Ma bucura o parere atat de ampla si bine sustinuta precum a ta. Multumesc!:)..cat despre critici, nu ma deranjeaza...cele constructive!
        In legatura cu acele cantitati exacte, mai precis lipsa lor, acest lucru nu ridica o problema pentru mine ci pentru cititorii neexperimentati si dornici sa incerce retetele...multi mi-au cerut cantitati exacte deoarece altfel nu stiu sa aprecieze...cel putin la inceput.
        Uleiurile folosite bineinteles ca nu sunt din acelea sintetice aromaterapeutice...uleiurile esentiale/volatile naturale se pot folosi cu succes atat in aromaterapie cat si in cosmetica iar intreg blogul "vorbeste" despre ele...sper ca nu s-a gandit cineva ca pot fi inlocuite cu uleiurile de care pomeneai tu...oricum, merci de atentionare.
        In final, iti multumesc inca o data pentru cuvintele frumoase si te mai astept!

        Ioana

        RăspundețiȘtergere
      5. uuffff, bine, dar sa stii ca nu am asigurare la casa...daca se intampla ceva, tu esti responsabila :)))) (sunt un dezastru cu experimentele de genul....dar o sa imi iau intr-o zi inima in dinti si iti spun ce iese :D)
        si sa stii ca astept mereu chestii noi :D deci oricand te hotarasti sa faci ceva nou, fii sigura ca eu voi testa....acum astept sa iti "populezi" magazinul de pe Breslo, ca sa pot sa fac si eu shopping...am vazut ca au ramas cam putine optiuni, toata lumea s-a inghesuit sa cumpere :D:D
        puuup

        Andreea

        RăspundețiȘtergere
      6. Buna:)mi.ar placea daca doresti sa facem schimb de linkuri.Sper sa arunci un ochi pe blogul meu si sa.ti placa ceea ce vei gasi boohomade.blogspot.com
        Iti multumesc:)

        RăspundețiȘtergere
      7. buna!

        te-ar interesa un schimb de bannere sau/ si link-uri? :)

        www.chezserebe.blogspot.com

        RăspundețiȘtergere
      8. Atentie!!!Sarea folosita pentru caratarea dintilor, daca este folosita in mod excesiv, duce la deteriorarea smaltului.
        In rest...felicitari pentru ceea ce faci

        RăspundețiȘtergere