Prin Maramures si nu numai

De mult imi doream sa vad Maramuresul. Mi se parea un loc mitic unde oamenii inca mai traiesc cu traditia-n san, respectand legi nescrise ale sufetului unui popor, ducandu-si traiul in acord cu legile naturii. Ei bine, nu a fost chiar asa insa totusi mi-a placut mult...exceptie fac ploaia si vremea rece care au tinut mortis sa ma insoteasca.


Deci, daca va decideti sa vizitati Maramuresul, iata cateva lucruri pe care le-am avut pe inscrise"TO DO LIST".
 Cimitirul vesel de la Sapanta care e mai degraba un cimitir de rasul-plansului sau de facut haz de necaz...o priveliste tragic-comica dupa parerea mea dar care merita vazuta.
La intrare va intampina trufasa, dumneaei. Creepy!
 
Crucile sunt foarte viu colorate iar pe fiecare este sculptata o scena reprezentativa din viata omului...daca ii placea sa bea, este reprezentat la carciuma, daca ii placeau caii, este reprezentat alaturi de ei. Femeile de obicei fie torc lana sau servesc la masa...vreo doua sunt profesoare. Dar printre astfel de vieti obisnuite mai apar si morti violente...am vazut scene cu oameni care au murit decapitati, impuscati, calcati de tren, calcati de masina, inecati, rasturnati cu tractorul...brrr.

 Moving one, am vrut neaparat sa gust castane comestibile, atat de specifice zonei, si am facut-o. Mai mult decat atat am ajuns in Baia Mare exact cand era Festivalul Castanelor. Am papat inghetata cu piure de castane dar si castane in cea mai pura forma adica din cele coapte la cuptor...si mi-au placut atat de mult incat am adus si acasa.

Am bifat si Sighetul Marmatiei, unde se-agata harta-n cui:P dar fiindca am stat la Baia Mare ne-am invartit mai mult prin zona. Astfel, am fost la cabana de la Suior (cu telescaunul pe o vreme reeeceee si cu imbracaminte total neadecvata) si la lacul de la baraj (asa i se zice pe-acolo) unde am avut ocazia sa imortalizez niste minunate ciuperci...otravitoare:))


N-am uitat nici de Muzeul Satului din Baia Mare.

Daca pe drumul de intoarcere treceti prin Turda, trebuie neaparat sa vizitati salina de acolo, amenajata superb. Lampioane multe si imense lumineaza cavitatile de sare din mina, la care ajungeti cu ajutorul uni lift de sticla (nepotrivit pentru cei cu rau de inaltime ca mine), gasiti acolo bancute, jocuri, o roata imensa care te ridica suuus pentru a-ti face o imagine de ansamblu, pana si un lac pe care te poti plimba cu barcute...ce sa mai, superb!

 
Acum , inainte de a trece la NOT TO DO LIST, trebuie sa precizez cate ceva. Salina are doua intrari, una in oras si una inafara localitatii, pe coclauri, intr-o vale. Ei bine, noi am intrat pe cea din afara localitatii.
Dupa cum ziceam NOT TO DO LIST:
  • -daca intrati pe unde am intrat si noi, renuntati la ideea de a iesi pe partea cealalta, intorceti-va de unde ati plecat prin salina; drumul cel mai scurt e cel pe care il stii.
  • -daca totusi nu respectati recomandarea mea, luati un taxi sau autobuz pentru a va duce la prima intrare, respectiv locul unde ati lasat masina. Nicidecum nu va bazati pe spiritul vostru de orientare in spatiu. Asta nu va va face decat sa umblati vreo doua ore pe coclauri sperand ca dupa urmatorul deal se va ivi salina, trezind toti cainii de pe toate cararile, boscorodind non stop.
  • -daca totusi faceti toate astea, sper sa aveti norocul nostru si sa dati de un mosulet dragut care sa va zica: "Scumpilor, nu ati luat-o bine, intorceti-va  2 km si apoi bla bla bla..."
  • -in toata drumetia asta, activitatea recreativa prin boscheti si ciulini, exista si o parte pozitiva: intalnira unui prieten de drum credincios si saritor la nevoie asa cum l-am gasit eu pe Patrocle (il puteti admira in poza de mai sus). M-a insotit peste tot si as fi vrut sa il iau acasa insa din pacate un drum de 600 km ar fi fost cam mult pentru el.
  • -cand intr-un final zariti salina din varful unui deal si coborati intr-un suflet cu pasii ghidati de Patroclele credincios, stupoare. Totul este inconjurat de un gard inalt si solid. In acest caz, in nici un caz NU sariti gardul. Asta nu va face decat sa aduca un paznic nervos care da din maini agitat si va face in toate felurile.  Ei bine, dupa ce tovarasul meu de hoinareala prin boscheti a comis infractiunea si a vazut paznicul indreptandu-se spre noi, eu am rasuflat usurata, huuuh, vine sa ne deschida poarta. Dar nu numai ca nu a facut asta, s-a mai si rastit la mine si m-a pus sa ocolesc singura tot complexul pe langa gard, prin boscheti bineinteles, cu Patrocle in fata bineinteles, ceea ce a dus la niste pantaloni si adidasi pliiini de chestii care se lipesc, inteapa si murdaresc.
  • -Concluzie: Voi sa NU faceti ce am facut noi!:))

Oricum, acum nu regret deloc si fac abstractie de fata botoasa afisata tot drumul si de vorbele acide:D Singurul lucru pe care il regret este ca nu am putut sa-l iau pe Patrocle cu mine:)

Deci, asta a fost aventura mea...Turda va avea intotdeauna un loc special in inima mea de-acum incolo:))

Trecand la chestii mai blogger-esti, Ramona J. mi-a trimis un tag interesant la care imi face placere sa raspund...cu intarziere ce-i drept.

Invitatie la joaca,tag issue :)
1. Ce alegi intre a iubi potrivit persoana gresita si a iubi gresit persoana potrivita?
Hmm, cu siguranta nu vreau sa iubesc persoana gresita insa nici nu cred ca poti iubi gresit o persoana.
 
2. Enumera 3 obiecte de pe raftul cu amintiri la care nu poti si nu vrei sa renunti.
Martisorul broscuta testoasa primit in clasa I, jurnalul comun pe care l-am avut cu inca 3 prietene, prin clasa a sasea, cateva poze vechi, alb negru.
 
3. O melodie pe care o asculti cand esti trista si vrei sa te descarci si una pe care dansezi de fericire.
Tori Amos - A sorta fairytale; Goran Bregovici - Kalasnikov
 
4. Care-i primul lucru care iti vine in minte cand iti imaginezi o camera goala cu pereti albi?
Spital
 
5. Ce ai alege intre a schimba ziua de ieri sau pe cea de maine, si de ce?
Cea de ieri cu siguranta deoarece maine nu s-a intamplat inca si am capacitatea sa-o dictez cursul, fara sa fie nevoie sa o schimb.
 
7. Pune te rog o fotografie in care te regasesti sau pe care nu ti-o poti scoate din minte, si nu ma refer la o ipostaza a propriei persoane. Un peisaj, un portret, etc...
Ador caii si calaria...visez sa pot face asta in fiecare zi; e o senzatie unica de libertate si fericire.
 
8. Cateva versuri care ti se suprapun sau pur si simplu te motiveaza si inspira. Sau macar un citat.
"Cum nu vii tu, Ţepeş doamne, ca punând mâna pe ei,
Să-i împarţi în două cete: în smintiţi şi în mişei,
Şi în două temniţi large cu de-a sila să-i aduni,
Să dai foc la puşcărie şi la casa de nebuni!"
Mihai Eminscu

Asta ma inspira cand simt ca nu mai pot sa respir in tara asta dezbracata de moralitate si putrezita spiritual.


Dupa cum am zis ieri, urmeaza sa anunt castigatoarea tombolei lunare organizate incepand de acum, cu premii in valoare de 35 lei. Ei bine, ea se numeste Constantin Elena Gabriela. Felicitari, draga mea!:) 
Elena a fost desemnata castigatoare de catre random.org, fiind purtatoarea comenzii cu numarul 50 din luna septembrie din cele 82 in total (de peste 50 de lei, asta fiind conditia de participare).

Sperand ca nu v-am plictisit cu lunga mea postare, imi iau la revedere si va urez noapte buna! V-am pupat!

3 comentarii:

  1. Multumesc de ponturi, chiar plecam saptamana viitoare in Maramures si imi fac lista cu obiective de vizitat. Noi vom sta la Ocna Sugatag, ca sa facem si ceva balnear.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Doua Maini Stangi:
    Distractie placuta atunci, sper sa prindeti vreme cat de cat buna:) Noi am fost si pe la Ocna Sugatag dar doar in trecere...

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce pacat ca nu am stiut ca pleci in maramures iti indicam si alte locuri atit in Maramuresul istoric cit si in jurul baii mari

    RăspundețiȘtergere