Produse naturale romanesti

In ultima vreme, in lumea micilor manufacturieri de produse cosmetice naturale, am observat o adevarata invazie de ingrediente cosmetice care de care mai exotice, cu nume ciudate si provenind din cele mai indepartate colturi ale lumii, toate asumandu-si o gramada de proprietati miraculoase. Ma bucura acest lucru pentru ca, daca pana acum era aproape imposibil sa gasesti asa ceva in tara (da, m-am confruntat din plin cu asta pe la inceputurile Jovis), acum foarte multe ingrediente cosmetice sunt mai mult decat la indemana si ne putem prepara cu usurinta tot ce ne pofteste inima, fara sa ducem lipsa de materie prima:)

Pe de alta parte insa, sunt de parere ca, inainte sa ravnim la capra vecinului, poate ar trebui sa arucam mai intai o privire in propria ograda si sa vedem ce poate sa ne ofere aceasta. Da, unele ingrediente cosmetice exotice sunt absolut necesare si nu pot fi inlocuite cu altceva (untul de shea, untul de cacao, uleiul de cocos etc), insa chiar nu cred ca unturile de kpangnan, kokum, illipe sau multe altele ne sunt indispensabile, mai ales cand si in tara asta a noastra gasim numeroase produse de exceptie. Nu ma indoiesc ca aceste ingrediente exotice au proprietati deosebite, insa eu intotdeauna am preferat sa folosesc produse locale, dintr-o regiune apropiata...da, stiu, globalizarea nu poate fi negata sau ignorata insa, atunci cand am alternative, prefer sa le folosesc pe acestea si sa-mi procur ingredientele pentru produsele Jovis din regiuni apropiate atunci cand este posibil.

Deci, ce minuni avem in tara noastra?

Sarea de Bazna, obtinuta direct din apele minerale terapeutice din statiunea Bazna prin evaporare, care are numeroare proprietati, fiind utila pentru tratarea unui numar foarte mare de afectiuni (ortopedice, ale sistemului nervos, ginecologice etc). Sarea de Bazna este astfel o alternativa romaneasca la mult ravnitele saruri de la Marea Moarta sau saruri de Himalaya. Costa aproximativ 12-15 lei/kg si se gaseste cu usurinta in magazinele naturiste.

Namolul sapropelic de Techirghiol, clasificat printre primele namoluri teraputice din Europa; are proprietati medicale unice, fiind utilizat cu succes pentru afectiuni reumatice, dernatologice, ginecologice etc.
Chiar citisem un articol pe undeva ca un tratament cu namolul nostru de Techirghiol in alte tari europene costa 100 euro (o singura sedinta!) in timp ce la noi in tara pretul de 85 euro pe zi include cazarea, masa si 10 proveduri cu namol (10!). Asta asa, sa aducem vorba si de imensul potential neexploatat al tarii noastre... in timp ce in Europa namolul de Techirghiol este utilizat si laudat in numeroase spa-uri si centre de tratament, la noi abia daca se cunoaste potentialul lui iar amenajarea statiunii lasa si ea mult de dorit. Noi suntem foarte mandri ca folosim cu succes namolul de Techirghiol in sapunul Ambrozia - lapte de capra & namol de Techirghiol in timp ce altii se inghesuie la namolul de la Marea Moarta.


Argila albastra de Raciu. Iata care este prima fraza pe care am citit-o pe site-ul lor: "Argila Albastra de Raciu se afla in acest moment pe primul loc in privinta concentratului de minerale si oligoelemente, avind cel mai bun efect in tratamentul cosmetic sau al diferitelor boli conform analizelor efectuate, fiind cea mai pura si mai eficienta argila tamaduitoare din lume." Chiar daca presupunem ca acest lucru nu este in totalitate adevarat, numeroasele analize efectuate asupra acestui produs atesta faptul ca elementele componente si concentratia lor fac Argila Albastra de Raciu cu adevarat unica si cu proprietati extraordinare. Lista de afectiuni tratabile cu aceasta argila este foarte lunga, asa ca aminim cateva: acnee, alopecie, varice, ulcer, vaginite, paradontoza, afectiuni gastrice etc.  Asa ca in loc de apelam la argila marocana Rhassoul (sau la alte argile - verde, roz, rosie, alba etc) putem sa folosim cu incredere a noastra argila albastra de Raciu. Noi inca nu avem nici un produs care sa contina argila de Raciu, asta pentru ca am aflat destul de recent de ea, cand gama de sapunuri era deja stabilita, insa am in plan pentru un viitor nu foarte indepartat cel putin un produs care sa o contina.
*Nu este de neglijat nici argila de la Piatra Craiului.

Probabil stiti deja de minunea pe care o reprezinta uleiul de catina, care are proprietati extraordinare (si extrem de multe de enumerat:D) atat pentru uz intern cat si extern - este un foarte puternic antioxidant, cicatrizant, nutritiv, emolient, ofera protectie solara, creste imunitatea, previne imbatranirea prematura, vindeca numerose afectiuni dermatologice, este antiinflamator, regenerator iar gama de afectiuni pe care le trateaza/amelioreaza chiar este prea lunga pentru a fi listata aici:)) Da, avem o groaza de catina crescand in flora noastra spontana, in locuri nepoluate asa ca ar trebui sa profitam de asta si sa folosim uleiul de catina de cate ori avem ocazia. Uleiul de argan este super faimos, reprezentand ultimul "trend" in domeniul cosmeticii naturiste...uleiul de catina are cu siguranta proprietati la fel de extraordinare si se gaseste chiar aici la noi in tara:) Noi folosim cu drag uleiul de catina intr-unul dintre sapunurile noastre vedeta Morcov & Catina si acelasi miraculos ulei de catina va aparea din ca personaj intr-un nou produs Jovis, ceva mai incolo, posibil chiar in cursul acestei luni.

Miere de mana de padure este o miere care nu se obtine din nectarul florilor ci din seva de pe fruzele si scoarta copacilor si are un continut de minerale si vitamine cu mult mai mare decat alte sortimente. Se stie ca miere romaneasca are o calitate foarte buna (avantajul unei tari inca nu atat de poluate si industrializate) insa miere de mana de padure este creme de la creme. Asa ca putem sa o folosim atat in alimentatie cat si in cosmetica ca o alternativa romaneasca pentru faimoasa miere de Manuka.

Laptisorul de matca.  Intr-adevar, nu este un produs exclusiv romanesc, insa daca tot il putem gasi cu usurinta la noi in tara, la o calitate si un pret foarte buna, eu cred ca merita sa il folosim din plin, atat pentru aplicatiile cosmetice cat si pentru uz intern. Sa va mai spun de proprietati? Este un supliment alimentar extraordinar, reface celula nervoasa, are actiune energizanta asupra organismului, creste imunitatea si rezistenta la efort, reduce colesterolul, ajuta la refacerea organismului dupa interventii chirurgicale, perioade de stres, boala etc, este utilizat ca adjuvant in tratamentul unor boli mai grave precum cancerul. In cosmetica are un puternic efect antirid, regenereaza tesuturile, trateaza acneea, caderea parului, matreata, tonifiaza si confera stralucire pielii si parului si multe altele. Desigur, noi ne mandrim ca folosim laptisorul de matca in sapunul Ambrozia - lapte de capra & laptisor de matca :).
Eu folosesc laptisorul de matca si ca supliment alimentar si consider ca este o alternativa foarte buna la fructele de goji (de exemplu) care, chiar daca sunt extraordinare, sunt aduse tocmai de prin Himalaya. Iar laptisorul de matca este atat de aproape:)
*Daca vreti sa achizitionati laptisor de matca, aveti grija ca acesta sa fie CRUD. si nu liofilizat.

Iata doar cateva exemple de produse naturale romanesti de exceptie la care ar trebui sa apelam cu incredere, inainte sa cautam alte variante mai costisitoare si mai exotice prin zari mai indepartate. Tara noastra are un potential urias din acest punct de vedere, daca privim ca un avantaj dezvoltarea mai putin accentuata care nu a permis pana acum exploatarea fara scrupule a mediului inconjurator ceea ce face Romania o tara mai putin poluata cu un potential foarte mare pentru agricultura, apicultura ecologica si alte ramuri apropiate. Acum vad tot mai des ca am inceput sa vindem paduri, sa vindem aur, sa vindem namol, sa vindem orice, toate pe sume infime, sau sa cumparam pesticide expirate (un exemplu) care sunt ilegal de folosit in tarile de provenienta...halal dezvoltare durabila!

Eeh, sa nu deviem totusi de la subiect.
Concluzie: hai sa folosim mai multe produse naturale romanesti ca, slava Domnului,  avem de unde:) Este mai ieftin, mai eco (nu este nevoie ca produsul sa fie transportat de cine stie unde), sprijinim producatorii romani si economia tarii...asta ca sa nu pomenesc si de o teorie conform careia suntem predispusi genetic sa folosim alimete/produse din zona din care provenim:D

Voi ce produse romanesti folositi?





4 comentarii:

  1. Buna Jovi!
    Ma bucur sa vad ca impartasesti aceleasi idei si sentimente patriotice ca si mine - si eu militez pentru aceste lucruri - hai sa aratam ca si noi avem si putem!

    RăspundețiȘtergere
  2. Super articol si foarte interesant...habar nu aveam de sarea de Bazna, iar de namolul de la Techirghiol, spre rusinea mea, am aflat atunci cand a aparut Ambrozia. Si eu am auzit de teoria conform careia produsele provenite din zona in care te-ai nascut iti aduc cele mai mari beneficii si sincer mi se pare foarte logica. Incerc cat mai mult posibil sa folosesc produse romanesti, incepand cu Jovis :), magiunul de Topoloveni, fructe si legume autohtone. Uneori insa nu prea gasesc alternative si trebuie sa apelez la produse din afara.

    RăspundețiȘtergere
  3. Felicitari Jovis pentru articol, si eu am aceasta preferinta pentru produse romanesti ! Am observat pe diverse bloguri romanesti ca indiferent ce produse sunt folosite, manufacturierii isi boteaza creatiile cu un nume englezesc !

    RăspundețiȘtergere
  4. Produsele noastre naturale chiar sunt naturale fata de ce ne dau strainii

    RăspundețiȘtergere