Vanilie

In ultima vreme, la atelierul nostru, am inceput sa experimentam din ce in ce mai mult cu vanilia...absolut de vanilie, extract de vanilie, uleiuri vanilate prin macerare, pudra si pasta de vanilie, pastai intregi, pe toate le-am incercat in diverse combinatii de arome, intensitati, ingrediente si va zic sincer ca munca mai frumoasa nici nu cred ca poate sa existe! Ni s-au deschis portile unei noi lumi, o lume dulce, suava, calda si delicata, aromata si pufoasa, o lume cu nori vanilati din care ploua cu seva de vanilie...

Toata aventura asta are asa o tenta de "revelatie" pentru ca pana de curand eu, personal, nu puteam suferi vanilia, pana de curand eram o chocolate girl 100% si cred ca asta se datoreaza aromei sintetice de vanilie cu care am fost intoxicata in toate produsele vanilate pe care le-am incercat, fie ele cosmetice, deserturi sau bauturi. Eii, dar cu vanilia naturala este cu totul o alta poveste, o poveste pe care o parcurg acum cu cel mai mare drag si placere gurmanda! Si ca a va introduc si pe voi in visul vanilat in care traiesc acum, m-am hotarat sa va prezint cateva lucruri interesante despre vanilie.


Asadar, vanilia...

...este o orhidee cataratoare, singura cu fruct comestibil din lume. Originara din Mexic, arealul ei a fost extins apoi si in alte zone tropicale, insa se inmulteste pe cale naturala  doar in zona de origine (este polenizata doar de pasarea colibri si o anumita specie de albina existenta doar acolo), in rest fiind nevoie de polenizare artificiala.


sursa: http://huahuafarm.com/page04Vanilla.html
...este cultura care presupune cea mai multa munca (de unde si pretul ridicat) datorita faptului ca dureaza aproximativ trei ani pana cand planta produce flori, flori care nu se deschid simultan si raman deschise doar o singura zi (ceea ce face procesul de polenizare manuala mult mai dificil). Apoi fiecare floare produse cate o pastaie care este gata de cules dupa 9 luni; pastaile sunt verzi cand sunt culese si urmeaza un proces de uscare la soare si apoi maturare care dureaza si acesta cateva luni. Deci ca sa putem savura o pastaie de vanilie de la o planta proaspat plantata la trebui sa asteptam 4 ani sau chiar mai bine! Se justifica pretul, nu-i asa? :)


sursa: http://www.thekitchn.com/fair-trade-vanilla-65543



...ofera una dintre cele mai adorate si comlexe arome din lume, continand peste 250 de compusi aromatici.


... a fost dintotdeauna foarte pretioasa astfel incat de-a lungul timpului cultivatorii de vanilie au inventat tot felul de metode de a-si proteja culturile de furt: crestau pastaile verzi de vanilie cu un anumit semn distinctiv, semn ce se pastra si dupa ce pastaia era culeasa si maturata.


...exista doua tipuri de vanilie folosite pe scara larga (desi in total vanilia numara un total de aproximativ 150 de varietati), vanilia de Bourbon (Vanilla planifolia) si de Tahiti care initial provenea tot din specia V. planifolia insa conditiile locale din Polinezia Franceza au determinat crearea unei specii noi, cu caracteristici aromatice aparte, Vanilla tahitensis.


...din cauza cererii mari de vanilie, a fost introdusa si aroma sintetica de vanilie. 98% din vanilia utilizata pentru aroma in industria alimentara, cosmetica, a parfumurilor dar si in produsele pentru casa este sintetica. Acest lucru evident ca dezavantajeaza cultivatorii de vanilie, care nu pot concura la pret cu vanilia artificiala si astfel sunt nevoiti sa renunte la culturile lor...asa ca, dragii mei, folosit vanilie naturala, nu doar pentru aroma infinit mai placuta ci si din motive etice :)


Pentru final v-am pregatit o portie de inghetata de vanilie...de savurat in gand! :P

Cu drag,
Ioana


2 comentarii:

  1. am avut acum muuuult timp un deo cu vanilie, nici nu mai stiu marca, eram innebunita dupa miros desi toata lumea imi spunea ca miros ca un cozonac proaspat scos din cuptor...multi se gandesc la dulciuri cand aud de vanilie si mai putin la produse de ingrijire sau parfumuri dar mie mi-a placut intotdeauna.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mmm, deodorant cu vanilie, suna bine:) Si pe mine ma fascineaza mai nou aceasta aroma, mai ales ca, dupa cum spuneam si in postare, inainte nu ma impacat deloc bine cu ea...

    RăspundețiȘtergere