Tot ce trebuie sa stii despre SAMPONUL SOLID

De cand am introdus samponul solid in gama noastra, primim nenumarate solicitari, mesaje si intrebari cu privire la acest produs care intre timp a devenit si unul dintre cele mai bine vandute. Am observat ca foarte multa lume cauta solutii mai bune si mai naturale pentru ingrijirea parului semnaland deseori probleme precum caderea parului, matreata sau un scalp iritat. Cu aceste date pe fundal, in aceasta postare o sa despicam firu-n patru in ceea ce priveste samponul solid incercand sa lamurim toate nelamuririle :)

Da, este un articol destul de lung insa sper sa aveti rabdarea sa il cititi deoarece contine multe informatii utile si interesante chiar si pentru cei care nu folosesc un sampon solid.

Ce este samponul solid?

Samponul solid este un sapun natural particularizat astfel incat sa corespunda nevoilor parului; acest lucru presupune folosirea cu precadere a anumitor tipuri de uleiuri in anumite cantitati precum si derivate din plante cu actiuni benefice. Astfel, uleiurile saponificate reprezinta componentele principale dintr-un sampon solid. Noi am adaugat acestora henna neutra, care nu coloreaza parul insa are rolul unui balsam (confera stralucire, face parul matasos si mai usor de pieptanat), precum si argila saponifera rhassoul folosita din timpuri stravechi pentru curatarea parului si reglarea secretiei de sebum.

*Exista in comert si sampoane solide care sunt facute pe baza de surfactati clasici deseori nocivi (ex: SLS), dar noi nu ne referim la acestea acum, ci la sampoanele solide realizate din uleiuri vegetale saponificate precum cele din magazinul nostru.

sursa

Interactiunea sampon solid - par - apa

Dupa cum stiti deja probabil, in cazul samponului solid se recomanda ca spalarea cu acesta sa fie urmata de clatirea parului cu o solutie de apa si otet pentru reglarea pH-ului. De ce se intampla acest lucru?  

Apa contine cantitati variabile de calciu si magneziu, care determina duritatea apei - cu cat este mai mult Ca si Mg in apa, cu atat apa este mai dura (aceste minerale formeaza calcarul care ne da atatea batai de cap). Ei bine, apa dura reduce puterea de curatare a sapunului care reactioneaza cu Ca si Mg pentru a forma saruri de calciu si magneziu, insolubile in apa. Acestea raman pe firele de par fiind responsabile de aspectul se senzatia de "imbacsit" reclamate deseori de persoanele care sar peste etapa clatirii cu solutie de apa si otet.

Sampoanele clasice din comert contin surfactati sintetici (SLS, SLES) ce creeaza in combinatie cu magneziul si calciul saruri care sunt solubile in apa. Deci sapunul formeaza saruri insolubile in apa ce raman ancorate de firul de par, iar detergentii formeaza saruri solubile in apa ce nu raman pe firul de par; in plus, acestea din urma contin deseori si aditivi sintetici care indeparteaza ultimele reziduuri de pe firele de par.

Astfel, pentru a inlatura aceste saruri insolubile de pe par exista mai multe solutii: sa ne spalam cu apa cat mai putin dura (cum este apa de ploaie sau apa distilata) sau sa indepartam aceste reziduuri cu o solutie cu pH usor acid, cum este binecunoscutul amestesc de apa + otet care elimina sarurile depuse si lasa parul moale, stralucitor si usor de pieptanat avand in plus un efect benefic si asupra scalpului.

Deci acesta este motivul pentru care este recomandat ca in ultima apa de clatire sa adaugam putin otet de mere. Desigur, duritatea apei nu este aceeasi in toata tara, unele zone au apa foarte dura (cum este in Dobrogea) in timp ce in altele apa este destul de "moale" astfel incat nu toata lumea necesita acest tip de clatire. Din acest motiv, raportat la acelasi produs, unii clienti ne spun ca se clatesc pe par cu aceasta solutie altii in schimb nu simt nevoia deoarece parul arata foarte bine.

Concentratia solutiei acide (cantitatea de otet raportata la cantitatea de apa) care da rezultate optime variaza in functie de zona in care locuiti, sau mai precis de tipul apei de care beneficiati. Astfel in zonele cu apa foarte dura este necesara o cantitate mai mare de otet  in timp ce in zonele cu apa mai putin dura cantitatea de otet este mai mica, sau chiar egala cu 0.

Datorita acestui lucru, cuvantul cheie pentru folosirea cu succes a samponului solid este experimentare si rabdare. Aveti rabdare sa jonglati un pic cu solutie de apa si otet pana gasiti combinatia optima pentru voi.
sursa

Adaptarea la spalarea cu samponul solid

De multe ori, daca este prima data cand incercati un sampon solid, exista posibilitatea ca parul sa aiba nevoie de o perioada de adaptare la noul regim, perioada ce dureaza in general cam 1-2 saptamani. Repet, nu este obligatoriu insa se poate intampla. Asa ca daca primele spalari parul nu arata ca scos din revista, inca nu renuntati, mai acordati-i putin timp :)

Toate produsele pe care le folosim pentru par (sampoanele clasice din comert, produsele de styling) lasa de multe ori reziduuri in urma lor, cum ar fi siliconii sintetici care au menirea sa imbrace firul de par si sa il faca mai matasos; aceste resturi, in combinatie cu secretia glandelor sebacece si celulele epidermice moarte de pe scalp incarca parul si il fac deseori sa para "lipsit de viata". Sampoanele cu surfactati duri (SLS-ul de care am amintit mai devreme, de exemplu) pot indeparta aceste reziduuri oferind insa de multe ori o curatare prea agresiva mai ales pentru parul uscat sau scalpul sensibil, si, desigur, lasand alte reziduuri in urma lor (din acest motiv exista clasica recomandare de a alterna sampoanele, doar pentru a observa ca dupa cateva folosiri parul nu se mai simte bine cu noul sampon).

Sampoanele solide naturale (sau sapunul pentru par) sunt mult mai blande in actiunea lor, curata delicat, astfel incat de multe ori nu au puterea sa indeparteze complet aceste resturi ale produselor de par clasice, de unde si existenta acestei perioade de adaptare pana cand se elimina toate urmele produselor folosite anterior.

Pentru a grabi acest proces puteti folosi o solutie purificatoare pentru par preparata foarte simplu din 1-2 cani de apa calda si o lingura de bicarbonat de sodiu, solutie pe care o turnati pe par si sclap avand grija sa ajunga in toate cotloanele dupa care clatiti cu apa normala. Acest mic tratament indeparteaza toate resturile acumulate lasand parul cu adevarat curat. Exista chiar si persoane care nu mai folosesc deloc sampon pentru curatarea parului ci doar aceasta solutie de apa si bicarbonat (dar despre asta in alt episod :P).
sursa

Cum ne spalam cu samponul solid

La sampoanele clasice, stiti si voi, un strop de sampon face ditamai spuma care, dupa ce o dai de doua prin prin par, lasa firul squeaky clean, tanjind dupa balsam de par...asta inseamna curatare agresiva. Sampoanele solide naturale, dupa cum v-am zis, sunt mult mai blande, nu jupoaie parul de toate substantele hranitoare si contin o serie de uleiuri vegetale pentru a hidrata parul. Din acest motiv este esential sa samponati parul foarte foarte bine, sa distribuiti spuma uniform pe toata lungimea parului si sa masati usor toata suprafata scalpului pentru ca samponul sa poata action si sa indeparteze murdaria si excesul de sebum.

Pentru a sampona parul exista doua variante:
1. frecati bucata de sampon direct de par - spuma se va forma din abundena si foarte rapid asa ca nu trebuie sa va faceti griji ca se va incurca parul; intindeti uniform pe par si scalp si masati usor.
2. formati spuma cu ajutorul unui burete/plase de baie, spuma pe care apoi o distribuiti cu mana pe par si scalp

Eu prefer prima varianta, mi se pare mult mai simplu si eficient.

Dupa ce ati samponat si masat bine bine parul si scalpul, clatiti cu apa din abundenta trecand in acelasi timp degetele prin par pentru a fi siguri ca se elimina toata spuma. Apoi puteti clati parul si cu solutia de apa si otet de care am vorbit mai sus, in functie de duritatea apei din zona voastra si de cum va simtiti parul dupa spalare. Nu va faceti griji, mirosul de otet va disparea complet dupa ce parul se usuca!

Orientativ, o solutie de clatire se prepara adaugand cam 20-30 ml de otet (preferabil de mere) la un litru de apa. In functie de cum va simtiti parul, puteti creste sau scadea cantitatea de otet, acest lucru depinzand, dupa cum am mai precizat, de duritatea apei din zona in care locuiti.

Stergeti parul cu un prosop si apoi pieptanati-l cu un pieptane cu dintii rari; lasati-l sa se usuce natural. Cam asta e!

De ce sa folosim un sampon solid natural?

Da, poate parea o adevarat corvoada spalarea cu un astfel de sampon! Necesita ceva rabdare si dorinta de a experimenta putin insa va promit ca dupa ce veti gasi reteta potrivita, parul vostru va arata mai bine si va fi mai sanatos ca niciodata.

Deci, care sunt motivele pentru care este bine sa folosimt un sampon solid natural?

1. Opreste caderea parului si chiar stimuleaza regenerarea lui
Este complet adevarat; de multe ori chiar substantele sintetice din sampoanele solide sunt responsabile pentru caderea parului asa ca, intrerupand tratamentul cu acestea si furnizand parului si scalpului substante cu adevarat nutritive, parul nu va mai cadea si se va regenera.
Poate nu as fi crezut nici eu acest lucru insa avem chiar la noi in familie un caz elocvent; tatal meu, de foarte multa vreme avea o frumusete de chelie neteta si lucitoare pe care nu mai crestea fir de par (tata, scuze daca citesti asta! :D). De cand se spala cu sapunurile si sampoanele noastre, adica de aproximativ 2 ani, am observat incet incet o regenerare a zonei care a inceput sa fie acoperita cu puf mai intai si apoi chiar au aparut si fire mai viguroase; desigur, nu are parul dinainte insa este o imbunatatire remarcabila, mai ales pentru un barbat aflat in jurul varstei de 50 de ani.

2. Elimina matreata
Un scalp sanatos si ingrijit bland si corect nu are absolut nici o tangenta cu matreata!

3. Parul este si arata sanatos
Fir puternic, stralucire, matasos, fara varfuri despicate...acesta este parul cu adevarat sanatos pe care samponul solid il intretine cu succes. In plus, daca aveti parul ondulat veti observa ca buclele for fi mai bine definite si vor capata o textura mai bogata, mai accentuata.

Sperand ca ati reusit sa cititi tot pana aici, eu cred ca sunt motive suficient de bune, nu? Voi ce ziceti?

Am incercat sa acopar tot ceea ce presupune folosirea unui sampon solid insa daca mai aveti orice intrebari nu ezitati sa lasati un comentariu aici sau sa trimiteti un mail. Voi raspunde cu mare drag :)

De asemenea, toooot articolul asta voi incerca sa-l condensez in cateva intrebari si raspunsuri pe care le voi adauga la rubrica Intrebari frecvente de pe site-ul nostru ca sa fie mai accesibil.


14 comentarii:

  1. mi-ai raspuns la multe intrebari, multumesc :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna ioana,

    Sunt curioasa de ce nu faci si geluri de dus, sampoane lichide si creme de fata? Oricum ai niste produse minunate.

    RăspundețiȘtergere
  3. @Gina:
    Ma bucur va am putut fi de folos :)

    @Anonim:
    Hello! Pana acum din lipsa de timp, insa problema este pe care sa se rezolve. Multumesc pentru apreciere :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Samponul solid poate fi folosit pentru curatarea parului dupa masti cu ulei?

      Ștergere
  4. este foarte interesant articolul, insa sunt foarte putine persoane care utilizeaza sampon solid...

    RăspundețiȘtergere
  5. Dupa clatirea cu apa si otet, pot lasa otetul in par, trebuie neaparat clatit? Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Solutia de otet nu trebuie clatita, se lasa parul sa se usuce asa.

      Ștergere
  6. Minunat, as avea o intrebare: cand se foloseste solutia purificatoare cu bicarbonat de sodiu?dupa clatire? inainte? cat de des? Multumesc, Raluca

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Solutia purificatoare cu bicarbonat se aplica in perioada de adaptare la samponul solid, inainte de samponare. :)

      Ștergere
  7. Buna Jovis :)
    Pot spune ca m-am indragostit instant de blogul tau si m-ai convins in totalitate sa folosesc de acum incolo produse naturale si of course, sa pot ajunge la competenta de a mi le prepara singura. As avea o intrebare legata de articolul acesta: solutia purificatoare o folosesti dupa aplicarea samponului sau inainte?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    2. Solutia purificatoare cu bicarbonat se aplica in perioada de adaptare la samponul solid, inainte de samponare. :)

      Ștergere
  8. Întrebare :D (sau mai degrabă... întrebări)
    Dacă șamponul meu solid nu lasă niciun miros în păr, pot adăuga în soluția de apă cu oțet pentru clătire câteva picături de ulei esențial? De levănțică sau citrice spre exemplu. Dacă ai alte sugestii le aștept :)
    Și dacă e ok, cam câte picături ar trebui să pun la 1-1,5 litri de apă cu oțet?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, este o idee foarte buna sa adaugi ulei esential in otet. Poti sa iti prepari un otet aromat infuzat cu plante (lavanda, salvie, rozmarin) si in care sa adaugi ulei esential, cam 10-15 picaturi la o sticla de otet. Poti incerca uleiuri esentiale de lavanda, tea tree, ylang ylang, salvie, rozmarin.

      Ștergere