Avantaje si dezavantaje...

Ca sa fiu obiectiva, astazi mi-am propus sa fac o lista cu avantaje si dezavantaje ale folosirii produselor cosmetice naturale homemade.

Avantaje 

1. pielea absoarbe numai substante naturale, fara efecte secundare negative ca in produsele cosmetice clasice;  

2. reduceti riscul de cancer si alte boli rezultate din acumularea de toxine in organism; desi sursele sunt numeroase -mancarea si bautura plina de aditivi si conservanti, aerul poluat pe care il respiram etc-, consider ca este totusi un castig sa nu adaugam la aceasta lista si produsele cosmetice pe care le folosim;  

3. produsele cosmetice naturale sunt foarte concentrate si cu un efect foarte intens asa ca o cantitate mica de produs acopera o suprafata mare de piele iar efectul obtinut (hidratarea) este de lunga durata;  

4. multe dintre produsele naturale se bazeaza pe aromaterapie (proprietatile uleiurilor esentiale) asa ca puteti beneficia din plin de efectele lor pozitive nu numai asupra pielii dar si asupra intregului organism si starii de spirit (fiecare rutina cosmetica poate deveni o minisedinta de aromaterapie), ceea ce nu se intampla deloc la folosirea cosmeticelor clasice unde in locul aromelor naturale sunt preferate cele sintetice, datorita pretului mult mai scazut;  

5. ca si in cazul medicinei naturiste, poate ca efectele nu se vad imediat, dupa prima folosire, insa prin folosirea constanta, acestea au un efect pozitiv de durata; spre exemplu, o crema antirid naturala nu se lauda ca dupa ce o folosesti de doua ori te trezesti cu 10 ani mai tanar (ceea ce nu cred ca se intampla nici in cazul cosmeticelor clasice), insa promite ca dupa o folosire constanta aspectul pielii se va imbunatati semnificativ - nu va sterge ca prin minune ridurile adanci insa le va diminua pe cele incipiente si le va inhiba dezvoltarea, va preveni pe cat posibil aparitia altora noi, va conferi un aspect neted al pielii in ansablu;  

6. prepararea produselor la comanda si folosirea unei game variate de plante medicinale si uleiuri esentiale permite personalizarea cosmeticelor in functie ne nevoile fiecarei persoane in parte ; *spre exemplu daca aveti acnee uscata -exista si asa ceva- o crema antiacneica obisnuita va fi prea dura deoarece poate va vindeca acneea propriu-zisa insa nu va avea grija si de restul pielii, nu ii va asigura nevoia de hidratare; cu produsele cosmetice preparate chiar de voi aceasta problema se poate rezolva foarte usor; 

7. si sa nu uitam unul dintre cele mai importante aspecte, faptul ca aceste cosmetice naturale sunt foarte prietenoase cu mediul inconjurator: 
-toate sunt biodegradabile (provin din natura si se pot intoarce tot acolo);   
-nu contin ingrediente nocive si poluante pentru mediu; pentru obtinerea ingredientelor nu se folosesc substante chimice periculoase;   
-ca sa le preparati nu aveti nevoie de o fabrica ce emite multe noxe si deseuri poluante ci doar de propria bucatarie;   
-produsele nu sunt importate ca majoritatea celor gasite in comert si deci nu cheltuie mult combustibil pentru transportul lor;   
-puteti cumpara ingrediente produse in Romania din acelasi motiv enumerat si mai sus insa avand in vedere ca in tara noastra acest curent cu produse cosmetice preparate in casa este aproape inexistent imi este foarte greu; de asemenea, unele ingrediente (ex:unt de cocos si de cacao) nu se pot obtine in Romania deoarece plantele respective au alte necesitati climatice, si trebuie importate; 

Dezavantaje 

1. datorita faptului ca nu contin conservanti artificiali, termenul de valabilitate este destul de redus, maxim cateva luni, depinzand de produs (cu exceptia sapunului) *Ca sa rezolvati aceasta problema, incercati sa folositi unele ingrediente cu proprietati de conservare (anumite uleiuri, vitamine si tincturi), ambalati produsele in recipiente mici si incercati sa reduceti la minim folosirea ingredientelor care se altereaza rapid (ex:sucuri de fructe, legume, pe care le inlocuiti cu infuzii, tincturi, macerate si extracte ale acelorasi plante)  
2. tot datorita lipsei conservantilor este necesara si o pastrare a cosmeticelor in conditii putin mai speciale - aceste trebuie depozitate in locuri uscate, racoroase si ferite de razele soarelui;  
3. deoarece produsele naturale contin multe uleiuri si unturi vegetale, dupa un timp indelungat este posibil ca acestea sa infunde scurgerea. Aceasta problema insa poate fi rezolvata foarte usor cu ajutorul multifunctionalului bicarbonat de sodiu, dupa cum am scris si in articolul dedicat acestuia de la "Despre ingrediente" - se toarna o ceasca de bicarbonat de sodiu in scurgere, se adauga o cantitate injumatatita de otet (sau sare de lamaie dar dupa aceea trebuie sa dati drumul un pic la apa calda), si se lasa sa actioneze vreme de jumatate de ora;  
4. produsele cosmetice naturale pot provoca alergii persoanelor foarte sensibile dar acesta nu este neaparat un dezavantaj avand in vedere ca orice produs, cosmetic sau nu, poate provoca alergii; produsele ce contin uleiuri esentiale nu sunt recomandate femeilor insarcinate si copiilor desi exista posibilitati de folosire si pentru aceste categorii de persoane, bineinteles cu anumite restrictii; insa, pentru orice eventualitate, eu prefer sa nu le recomand.
 
Intrebare: In ce parte atarna balanta pentru voi? Sunt foarte interesata de raspunsurile voastre asa ca le astept prin comentarii la acest articol.

7 comentarii:

  1. Cred că avantajele depăşesc ponderea negativă a dezavantajelor. Termenul mic de valabilitate nu este o problemă majoră, atâta timp cât vânzătorul este responsabil iar consumatorul grijuliu şi informat. Vana se înfundă şi cu alte chestii, deci who cares :)

    RăspundețiȘtergere
  2. ma bucur ca esti deacord cu mine:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Sunt clar pentru folosirea cosmeticelor naturale! Nimic nu mi se pare de mai mult bun simt decat sa ai grija de sanatatea ta.Pana nu de mult nu prea stiam nimic de produsele bio si nu foloseam nici unul.De vreun an am inceput sa ma documentez si am fost socata de ce se gaseste in mancare,produce cosmetice.De atunci am inceput sa imi iau pe cat posibil produse bio,dar samponul(pentru ca am matreata si folosesc Head&Shoulders),pasta de dinti Colgate si deodorantul Nivea nu am gasit cu ce sa le inlocuiesc.Planul meu e ca in vacanta asta de vara sa imi consum toate produsele cosmetice traditionale si la toamna sa o iau de la zero cu produse bio.O sa comand de la tine unele produse,unele de pe BioBeauty si unele de la DM.
    Daca in privinta pastei de dinti nu e nimic de facut,as vrea sa stiu daca ma poti ajuta in gasirea unui sampon bio anti-matreata sau poate va exista in magazinul tau,in viitor.In rest m-ai inspirat sa imi fabric un deodorant,desi mi-e groaza ca nu o sa mearga.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Anonim:
    Sa stii ca si eu am inceput tot ca tine...complet nestiutoare si pe dinafara initial, m-am documentat mult timp iar acum incerc sa indrum si alte persoane sa aleaga naturalul in locul sinteticului.
    Pasta de dinti intr-adevar este o problema "spinoasa" insa se gasesc solutii si pentru asta...am vazut in magazine bio pasta de dinti certificata organic dar si acasa se pot prepara diverse chestii pt igiena orala; recunosc, inca nu am experimentat suficient in domeniul asta:)
    In ceea ce priveste deodorantul vei putea gasi aici pe blog varianta stick incepand de saptamana viitoare cred, iar samponul ceva mai tarziu dar in vara asta cu siguranta.

    Cu drag,
    Ioana

    RăspundețiȘtergere
  5. in anul 2 de facultate am cunoscut la camin o prietena care este absolut fascinata de toate produsele naturale. am inceput sa merg cu ea pe la tot felul de magazine care comercializau ceaiuri, tincturi, vitamine naturiste, etc... si de atunci am inceput treptat sa le folosesc si eu si sunt 1000% de acord cu tine!

    Problema e ca noi, (oamenii, zic:P)vrem rezultate acum si aici, daca se poate azi sa folosim o solutie si de acum incolo sa nu mai avem nici o prblema. Din pacate pt cei carora le lipseste rabdarea....produsele naturale nu ii vor satisface decat in timp, asa cum ai zis si tu, insa eu marturisesc din experienta ca merita sa astepti pentru rezultate mai bune!!!

    Felicitari pentru blog! E absolut senzational....am tot citit...dar nu vreau sa te plictisesc cu pareri asa ca ..voi reveni cand mi se pare ca am ceva important de spus!

    Have a great day!

    RăspundețiȘtergere
  6. @Camillage:
    Merci pentru parere si cuvintele frumoase, draga mea:)

    RăspundețiȘtergere
  7. Categoric balanta mea este inclinata inspre produsele naturale.

    Din greseala si din fericire in acelasi timp acum cateva luni am dat peste un articol despre substantele ce se gasesc in cosmeticele noastre. Am fugit instant in baie si am inceput sa verific ce am eu pe rafturi. Rezultatul, il stit : m-am panicat. Am fost si mai ingrozita cand am descoperit ca aveam produse cu pretentia de bio, care numai bio nu erau. Am renuntat la tot. Am inceput raidul magazinelor naturiste si am gasit geluri si sampoane, sapunuri made in Ro fara parabeni, alcool, aluminiu si fara substantele alea cu nume imposibil de pronuntat. Si eu credeam ca nu pot trai fara samponul meu, chiar imi aparea matreata instant numai cand puneam mana pe alt brand, nu stiu ce s-a intampat dar problema asta a disparut decand am trecut pe latura naturala. Cel mai greu mi-a fost sa gasesc un antiperspirant natural si ieftin. Nu am gasit asa ca m-am hotarat sa il fac eu weekendul acesta, e banala reteta (amidon, bicarbonat de sodiu si daca vreti adaugati si ulei esential de salvie, menta, tea tree).

    Blogul tau m-a inspirat si o sa incerc sa imi fac si propriul sapun si tot asa pana inlocuiesc totul si nu ma mai chinui sa caut cu lupa inamicii din produsele de ingrijire.

    Felicitari pentru tot ce faci!
    O vara frumoasa iti doresc!

    Andreea

    RăspundețiȘtergere