Ce contine o crema de corp "obisnuita"

Azi o sa facem un "experiment"! Vreau sa vad ce contine cu adevarat o crema de corp obisnuita si pentru aceasta am luat un flacon frumos mirositor intitulat "Lapte catifelat pentru corp cu zmeura" de la o firma de renume international,care se recomanda drept un fel de marca a produselor cosmetice naturale (nu-i dau numele).

Intentia mea este sa iau la "bani marunti" fiecare ingredient care intra in compozitia ei, cu ajutorul site-ului http://www.cosmeticdatabase.com/ care contine un fel de motor de cautare pentru toate ingredientele cosmetice, plus efectele lor asupra sanatatii.

Sa incepem:
 
1.aqua- apa; totul bine si frumos pana acum:)  
2. paraffinum liquidum- ulei mineral alacatuit dintr-un amestec de hidrocarburi derivate din petroleum; cancerigen, alergen, provoaca iritatii si toxicitate  
3. propylene glycol- iata ce "bucurii" au aparut bifate la acest compus: cancer, toxicitate, alergie, imunotoxicitate, iritatie (piele, ochi, plamani), neurotoxicitate, dereglari hormonale, modificari ale organismului la nivel biochimic sau celular; e deajuns?...iata inca un amanunt: s-a constat ca provoaca iritatii si sensibilizari ale pielii de la o concentratie de 2%...unele cosmetice contin pana la 50% din aceasta substanta!  
4. stearic acid- acest ingredient are in general origine animala - PETA Caring Consumer: "Grasime obtinuta din vaci, oi, porci, caini si pisici eutanasiati in adaporturile de animale. Poate fi dura, iritanta. Este folosita in cosmetice, sapunuri, lubrifianti, lumanari, fixativ, balsam de par, deodorante, creme, guma de mestecat, arome. Derivati: Stearamide, Stearamine, Stearates, Stearic Hydrazide, Stearone, Stearoxytrimethylsilane, Stearoyl Lactylic Acid, Stearyl Betaine, Stearyl Imidazoline. Alternative: Acidul stearic poate fi regasit in multe grasimi vegetale." Iata si cateva efecte: cancer, neurotoxicitate, toxicitate la nivelul anumitor organe, iritatii, dereglari, hormonale, ecotoxicitate si alte"banalitati"
    Paranteza: abia am ajuns la al patrulea ingredient si deja imi dau seama ca e mult mai grav decat ma asteptam...inchidem paranteza 

    5. petrolatum- amestec semisolid de hidrocarburi derivate din petroleum; produce: cancer, toxicitate, ecotoxicitate  
    6. cyclopentasiloxane- cancer, persistena si bioacumulare, toxicitate, neurotoxicitate, dereglari hormonale, ecotoxicitate, iritatii (piele, ochi, plamani), schimbari la nivel celular si biochimic  
    7. urea- PETA's Caring Consumer: "Este extras din urina si alte fluide corporale. Se regaseste in: deodorante, prodse pentru ingrijire dentara, ape de gura, vopsele de par, creme de maini, lotiuni, sampoane etc. Folosit si pentru a colora produsele coapte, cum ar fi covrigeii. Derivati: Imidazolidinyl Urea, Uric Acid. " Iata ce "bucurii" aduce: camcer. toxicitate la nivelul organelor reproducatoare, iritatie, neurotoxicitate etc.  
    8. butyrosperum parkii- unt de shea :) 

    9. tri-ethanolamine- cancer, alergii, imunotoxicitate, iritatii, dereglari hormonale, toxicitate generala  
    10. cyclohexasiloxane- persistenta si bioacumulare, toxicitate, dereglari hormonale, ecotoxicitate  
    11. fragrance (arome sintetice)- alergii, imunotoxicitate, neurotoxicitate  
    12. lanolina- emulsificator obtinut din sebumul extras din lana oilor; poate fi inlocuit cu grasimi vegetale; poate provoca alergie, imunotoxicitate;  
    13. cetyl alcohol- stabilizator, spumant, emulsificator ce poate fi produs artificial sau poate avea origini animale (cavitatea craniana a unor specii de balene si delfini); poate provoca toxicitate si iritatii; alternativa sanatoasa este cetyl alcoholul cu origine vegetala (ex: din nucile de cocos)  
    14. tocopheril acetate- cancer, alergii, toxicitate, ecotoxicitate  
    15. phenoxyethanol- conservant si ingredient in aromele sintetice ce poate provoca alergii, toxicitate, cancer, iritatii, tulburari endocrine etc.  
    16. glyceryl stearate- un emulsificator destul de"curat", probabil derivat din glicerina (care la randul ei poate fi de sinteza si vegetale)  
    17. rubus idaeus- iute si zmeura mea, care troneaza cu litere gigant in denumirea lotiunii, dar la ingrediente se gaseste si ea trecuta la coada, cu litere de-o schioapa deci uite ca se regaseste si ea in lista de ingrediente...chiar daca intr-un procent de 1-2 %, este si asta bine...am vazut produse cosmetice la care planta ce dadea denumirea produsului se regasea doar la capitolul "arome"  
    18. buthyl/methyl/ethil/propylparaben- conservant foarte toxic ragasit in majoritatea produselor cosmetice, de la crema de fata, deodorant pana la rimel; este cunoscut faptul ca au o stransa legatura ce aparitia cancerului, in special cancerul de san si cel de piele, intrucat acesti compusi au fost regasiti in tumorile extirpate si chiar in lapteme matern! (la cat de peroculosi sunt, parabenii merita un articol doar al lor)  
    19. alantoina- alantoina este o substanta naturala, extrasa din radacina de tataneasa ce stimuleaza regenerarea celulara si secretia de colegen si elastina; nu ma indoiesc de faptul ca exista si alantoina de sinteza insa alantoina pe care o folosesc eu este de origine vegetala:)
      Mda, m-a cam lasat si pe mine fara cuvinte articolul asta...desi stiam toate chestiile astea, acum cand le vad puse laolalta, imi dau seama cat de grav si cat de fragila e sanatatea noastra in conditiile astea.

      Ce am observat eu, si probabil si voi este "cancerul" prezent peste tot...nu va imaginati insa ca folositi de cateva ori o lotiune si gata, faceti cancer, dar nici ca este d joaca cu acesti compusi. Aceste substante chimice, folosite timp indelungat, se acumuleaza in organism si, neavand cum sa fie eliminate provoaca tot felul de boli si cancere aparute "din senin", defapt o consecinta a multor factor cumulati ce se integreaza in ceea ce noi numim "stil de viata"...

      Un comentariu:

      1. stau sa ma intreb un lucru...un articol atat de interesant a fost citit pana la capat? sau este acel gen de articol no coment gandindu-ne retrospectiv la cat ne-am intoxicat si poate din ignoranta continuam sa o facem?

        Felicitari Ioana!

        RăspundețiȘtergere