Creme pe baza de ulei

Necesitatea abordarii acestui subiect a aparut din nedumeririle multora dintre voi vizavi de Untul hidratant pentru fata si corp si mai precis despre utilizarea acestuia pentru fata. Asa ca m-am decis sa "clatin" pejudecata conform careia uleiul vegetal pur nu ar fi bun pentru ten...

Cremele sunt o emulsie, un amestec a doua ingrediente de baza: apa si ulei, apa care in unele creme ajunge sa ocupe pana la 70% sau chiar mai mult din amestec, ceea ce scade procentul pentru substantele active. Apa are rolul de a face crema mai "usoara" insa dupa parerea mea efectul asta se poate obtine foarte usor si acasa facand urmatorul lucru: inainte de aplicarea cremei pe baza de ulei, umeziti tenul cu apa sau lotiune tonica apoi masati o cantitate mica de crema in piele si tamponati cu prosopul. Efectul va fi acelasi ca si dupa aplicarea unei creme normale, plus ca facilitati si absorbtia lotiunii tonice. 


Prin urmare nu este nevoie sa cumparam apa cand putem da banii strict pe substantele care ne fac pielea mai moale, mai luminoasa, mai catifelata etc. Asta va duce, evident, la o concentrare a cremei care sperie pe multi , insa in acelasi timp ea va fi mult mai "spornica" fiind nevoie de o cantitate foarte mica pentru a acoperi necesarul de hidratare al pielii.

Se stie ca, spre deosebire de ulei, apa este un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor ceea ce atrage dupa sine folosirea conservantilor, care de care mai cancerigeni (metylparaben, etylparaben, propylparaben etc.); alte adaosuri cerute de apa sunt emulgatorii care nu intotdeauna sunt asa de inofensivi precum alcoolul cetylic sau lecitina, unii putand avea efecte secundare ingrijoratoare.

Prin urmare, cremele pe baza de ulei nu necesita conservanti ci doar pastrarea in locuri uscate si racoroase pentru a preveni rancezirea...optional, se poate adauga si vitamina E care are acelasi scop si bineinteles, uleiuri esentiale alese in functie de tipul de ten.


Ba chiar si cele vegetale se pot alege in functie de tipul de ten. Tenul gras, deoarece aici era problema cu cremele pe baza de ulei, pot alege ulei de jojoba sau ulei de alune, ambele cu proprietati de reglare a secretiei de sebum, de susan sau de samburi de struguri (se absorb usor in piele). Tenurile uscate ar trebui sa fie ingrijite in special cu ulei de migdale sau samburi de caisa, ulei de avocado etc.Cel mai bine este insa sa va faceti o combinatie de mai multe uleiuri precum si unturi vegetale (unt de cacao, unt de shea) daca doriti sa le dati o consistenta mai solida.

Daca totusi nu va puteti impaca cu ideea ulei-pe-fata, puteti prepara un hidratant-spray foarte usor printr-un amestec de apa distilata si glicerina; cam 1-2 lingurite de glicerina la 150 ml de apa...optional puteti adauga si zeama de lamaie, excelenta pentru tenul gras.

Pentru achizitionarea unei creme "usoare", sfatul meu este sa alegeti una care in loc de apa contine fie un hidrolat de plante (apa florala) fie apa termala, ambele putand fi folosite separat si pe post de lotiune tonica, sau gel de aloe.

Daca exista un aspect care va intereseaza si pe care nu l-am atins in ceea ce priveste cremele de baza de ulei, va astept comentariile:)

Zilele urmatoare va voi da o reteta de lotiune tonica si hidratanta in acelasi timp de care eu am ajuns sa fiu foarte multumita si cred ca merita impartasita. V-am pupat!

Sursa imaginii: flickr.com

7 comentarii:

  1. Buna, sunt Silvia din Galati.
    Citesc de putina vreme acest site si mi se pare excelent ( alaturi de altele pe care le-am vizitat)
    De pe blogul eco-notes mi-am preparat o crema excelenta pe baza de uleiuri si gel de aloe vera: am amestecat o lingurita ulei de argan cu o lingurita ulei din samburi de caisa si am pus peste amestec 4 picaturi ulei de catina care are rol de filtru UV , am pus apoi 4 picaturi de vitamina E de uz cosmetic si 4 picaturi de ulei esential de levantica.
    Acest amestec de uleiuri l-am incorporat bine in 2 lingurite de gel aloe vera de puritate 99% si a iesit un excelent gel hidratant.
    Eu am ten mixt, dat acest gel patrunde rapid in piele si lasa o fata fina, fina...
    Data viitoare am sa-mi comand pe net ulei de jojoba si am sa incerc si cu el ptr. ca vad ca il recomanzi ptr. ten gras sau mixt.
    Inca o data subliniez ca reteta nu imi apartine, am luat-o de pe " eco-notes" si am adaptat-o.
    Toate ingredientele le-am comandat la diferite magazine online care comercializeaza produse bio.
    In ansamblu, ies mult mai ieftin decat daca as cumpara o crema, plus ca stiu ce am pus in ea, deci este naturala 100%.
    Crema mi-am preparat-o acum aproximativ o sapatamana in urma si am facut o cantitate mica( a iesit cam un sfert de cutiuta de crema), in caz in care nu mi-ar fi priit , sa nu-mi para rau de ingrediente( dar nu este cazul, cred ca va fi crema mea permanent de acum inainte).
    Ma gandesc doar ca iarna sa o fac un pic mai consistenta , fiind frig si cred ca o sa ii adaug unt de cacao, dar pentru vara este perfecta asa , sub forma de gel.
    Abia astept reteta de lotiune tonica- eu folosesc in general infuzii de plante , pe care le pastrez 2-3 zile intr-o sticla la frigider si in momentul folosirii adaug putin otet de mere- face o piele moale, curata.
    Va doresc la toti o zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna, Silvia!
    Ma bucur sa te am "in vizita" pe blog, mai ales ca nu vii cu mana goala ci cu retete interesante, numai bune de incercat:P
    Am folosit si eu intr-un timp amestecuri de uleiuri cu gel de aloe insa mi s-a terminat gelul, nu mi-am mai comandat asa ca m-am reorientat catre alte solutii...

    Te mai astept,
    Ioana

    RăspundețiȘtergere
  3. Am impresia ca fata mea nu suporta ceva ingrediente din produsele din magazine. Se inrosea, se inflama uneori imi ieseau si cosuri.
    Asa caam trecut pe uleiuri pentru fata acum cateva luni. Si chiar nu pot sa descriu cat de bine mi-au facut.
    Pe langa uleiuri nu imi mai pun pe fata nimic din magazine. Pentru spalare folosesc numai sapunuri handmade (urmatoarele le iau de aici :P). In loc de lotiune tonica folosesc un ceai de galbenele destul de concentrat. Si pentru hidratare folosesc ulei de migdale momentan dar am folosit si ulei de masline si e ok si asa.
    Dimineata nu dau ulei direct pe fata ci pun un strop pe discheta demachianta imbibata cu ceai de galbenele. E super ok asa.
    Si pentru machiaj....folosesc cosmetice minerale :P
    Ce mai voiam sa adaug despre ceaiul de galbenele (experiment reusit)...l-am dat prietenului meu sa il foloseasca dupa barbierit. A folosit tot felul de spume si after-shaveuri din comert si se irita groaznic orice ar folosi. Ei daca isi curata fata cu ceai dupa barbierit....aproape nu se irita deloc. Am deviat putin de la subiect dar...merita mentionat :P

    O zi faina,
    Claudia

    RăspundețiȘtergere
  4. @Claudia

    Buna!
    Ma bucur ca ne impartasesti din experienta ta, este foarte util:) La capitolul ingrijire si eu folosesc numai chestii naturale insa machiajul mineral chiar este ceva ce mi-as dori sa adopt cat de curand...ce marca de machiaj mineral mi-ar recomanda?:)

    Ioana

    RăspundețiȘtergere
  5. Hello!!
    Funny cu machiajul mineral. Eu momentan folosesc de pe the allnaturalface. Chiar ma gandeam sa aduc si eu(inca e in faza de gand). Eu am luat in urma review-urilor lui Gabi de pe manie.ro. Daca de la creme fata mea facea mutre :P sa vezi cum se comporta la fondurile de ten de prin magazine. Astea minerale sunt perfecte pentru mine.

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumim de articol. Eu folosesc de ani de zile uleiul de masline pur pentru corp si fata si pot sa zic ca este extraordinar. Tenul meu este mixt mai mult spre uscat si uleiurile sunt exact ce am nevoie. Am incercat diverse tipuri de uleiuri, si chiar aseara ma intrebam care sa le mai folosesc pentru diversitate. Acest articol a picat exact la momentul cautarii mele, iti multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  7. joviska, nu vreau sa imi fac reclama aiurea, asa ca imi cer scuze in avans :-) eu aduc in tara un brand de machiaj mineral foarte bun, fara bismuth si alte porcarii, momentan nu se gaseste de vanzare, se va gasi cand imi fac magazin in toamna lui 2011. pana atunci poti sa ma cauti la adresa sab628@yahoo.com
    creme bio , cu apa, dar nu prea multa ;)) foarte bune sunt la nuxe, aveda si weleda. aveda se gasesc in mario plaza am inteles, weleda in unele plafaruri si magazine online, nuxe pe net

    RăspundețiȘtergere