Cum se face sapunul natural (in imagini)

De mult timp imi doream sa documentez cu imagini procesul de manufacturare a unui sapun natural, astfel incat sa puteti trage si voi un pic cu ochiul in micul nostru atelier si sa stiti exact de unde provine si cum se face sapunul natural Jovis. Asta pentru ca suntem adeptii transparentei totale fata de voi, nu avem nimic de ascuns si mizam pe deschidere si sinceritate.

Sa incepem cu un pic de teorie.
Sapunul natural Jovis este realizat prin procedeul traditional "la rece", ceea ce inseamna ca sapunul nu este fiert (asa cum probabil stiti ca faceau bunicile noastre), ba mai mult decat atat, temperatura la care lucram cu uleiurile de baza nu depaseste 40-50 de grade, ceea ce le permite sa isi pastreze proprietatile.

Pornim de la ingredientele de baza.
Pe de-o parte avem unturi si uleiuri vegetale (masline, cocos, cacao, samburi de struguri, ricin) alese atent si in proportii bine stabilite astfel incat sa creeze un sapun hidratant, spumos, cremos si rezistent. Aceste uleiuri au cea mai mare pondere intr-un sapun.

Pentru a le saponifica (ulei saponificat=sapun), avem nevoie de o solutie alcalina, pe care o obtinem amestecand hidroxid de sodiu (NaOH/soda) cu apa (sau ceai, suc de fructe, lapte etc). Cantitatea de soda este stabilita cu foarte mare precizie, in functie de tipul si cantitatea de uleiuri folosite. Fiecare ulei/unt are un anumit indice de saponificare care determina cantitatea exacta de soda necesara pentru saponificarea completa a acestuia.

La amestecul sodei cu apa are loc o reactie exoterma astfel incat solutia se incalzeste foarte tare.
Intre timp, punem la topit pe baie de abur unturile vegetale. Temperatura lor de topire nu este mai mare de 40 de grade.

Pentru urmatorul pas  este nevoie de un grad mare de sincronizare. Trebuie sa asteptam ca solutia de NaOH sa se raceasca pana pe la 35-40 grade, iar in acelasi timp uleiurile sa se incalzeasca pana la aceasta temperatura. In momentul in care cele doua lichide au aceeasi temperatura (35-40 grade), turnam usor solutia de soda peste uleiuri si incepem sa mixam, pana cand compozitia capata textura unei budinci. In acest timp are loc reactia de saponificare a uleiurilor, iar soda din amestec este neutralizata prin reactia cu acizii grasi care compun uleiurile, uleiurile transformandu-se astfel in sapun. Deoarece cantitatea de soda este stabilita cu mare precizie, in fuctie de indicii de saponificare de care va ziceam mai devreme, nu trebuie sa va faceti griji ca va ramane soda nereactioanata sau sa va speriati de mitul "sapun cu soda"...aceasta este neutralizata in totalitate. Soda caustica (NaOH) este esentiala pentru prepararea sapunului, fara acest ingredient cheie nemaiputand avea loc reactia de saponificare, asa ca fara soda nu avem nici sapun.

Apoi adaugam ingredientele secundare: uleiurile esentiale, uleiul in exces (care asigura hidratarea pielii), plante, argile, cafea etc. si turnam sapunul in forme. Acesta trebuie sa fie bine izolat si sa stea la caldura cca 24 de ore, motiv pentru care acoperim fiecare forma cu un capac din lemn si apoi cu o cutie izolatoare. A doua zi scoatem sapunul din forme, il taiam si il lasam la maturat 4-5 saptamani...in acest timp el se intareste (prin evaporarea unei cantitati de apa) si ii scade pH-ul devenind mai bland cu pielea. In general, cu cat un sapun este mai vechi, cu atat este mai delicat cu pielea.
 
Iar acum acelasi lucru in imagini.
Pozele nu sunt grozave, intrucat, trebuind sa respectam anumiti timpi si viteza de lucru, nu am avut timp sa setez aparatul foto cum trebuie pentru fiecare imagine...mai ales ca nu ma pricep suficient de bine la foto incat sa pot face instantanee reusite:)

Toate cele de mai sus au fost scrise acum cateva zile, cand imi si propusesem sa public aceasta postare. Intre timp, laptopul meu a clacat, iar dupa ce l-am reparat, am constatat ca am pierdut prezentarea pe care o facusem initial, pe langa multe altele. Nu mai am nici programul in care lucrasem initial asa ca iata prezentarea refacuta, la un nivel mediocru, intr-un alt programel. Chiar si asa, sper sa va placa.
Voi incerca in viitorul apropiat sa fac si o filmare mai detaliata:)



Un weekend minunat va doresc!


P.S. Legat de campania de testare.
Deoarece in prima etapa a campaniei de testare numarul de aplicatii ne-a intrecut asteptarile si astfel am acceptat un numar considerabil de bloguri, si pentru ca nu vreau sa sufoc atmosfera din blogosfera cu review-uri ale sapunurilor naturale Jovis, am hotarat ca cea de-a doua etapa a campaniei sa se desfasoara undeva la sfarsitul lunii septembrie, inceputul lunii octombrie. Pana atunci, voi puteti trimite in continuare mailuri pentru inscrierea in campanie, doar ca produsele va vor fi trimise mai tarziu, in septembrie-octombrie.

 

11 comentarii:

  1. Mi-a placut mult filmuletul! E un proces interesant, nu pare foarte complicat dar trebuie sa stii ceva chimie.

    RăspundețiȘtergere
  2. E primul filmulet de acest gen pe care il vad.Zici ca faci prajituri:))

    RăspundețiȘtergere
  3. foarte interesant! chiar eram curioasa cum se manufactureaza astfel de produse. pare atat de simplu in imagini, dar banuiesc ca stai cateva ore bune pana pui totul in forme si sigilezi.
    meriti toate felicitarile!

    ps: "doua etapa a campaniei sa se desfasoara undeva la sfarsitul lunii septembrie, inceputul lunii august" - cred ca aici trebuie corectat cu inceputul lunii octombrie :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte interesant si foarte util filmuletul!

    RăspundețiȘtergere
  5. Filmuletul asta e un rezumat al rezumatului intregului proces...intr-adevar, dureaa cateva ore si nu e chiar atat de simplu pe cat pare aici:)

    A.M. Merci pt PS;)

    RăspundețiȘtergere
  6. foarte tare.....acuma am vazut si eu cum se face sapunul meu preferat :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna, Ioana! Cand faci postarea aia despre Bath melts de care ai vorbit de muuult? Si inca o intrebarica: mi-e dor de vechile produse, nu o sa mai vinzi cosmetice never?? Ne mai "auzim".

    RăspundețiȘtergere
  8. Mai astept sa se racoreasca vremea un pic pentru ca bath melts sunt pentru bai fierbinti iar baile fierbinti sunt pentru seri friguroase:) Cat despre vechile produse, ele vor reveni rand pe rand, incepand chiar din aceasta toamna...

    RăspundețiȘtergere
  9. Cat de interesant mi se pare, mi-as dori sa incerc si eu o data, multumesc pentru aceasta postare...

    RăspundețiȘtergere
  10. Salut!
    Am incercat si eu sa fac sapun,dar m-am confruntat cu o mare problema,si anume:sapunul nu s-a intarit,a ramas un sirop ma bine zis.Sa fi pus prea putina soda? sau care sa fie cauza? Multumesc.Denysya

    RăspundețiȘtergere
  11. Denysya, cantitatea de soda este cu siguranta problema:)

    RăspundețiȘtergere